Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Stop στο άνοιγμα του λιανεμπορίου

0 σχόλια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου
Η εκτόξευση των κρουσμάτων του κορωνοϊού οδηγεί την Κυβέρνηση σε επανασχεδιασμό για την επανεκκίνηση της αγοράς και την επαναλειτουργεία των καταστημάτων του λιανεμπορίου. Με σημερινές τοποθετήσεις τους, τόσο ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και η Κυβερενητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έβαλαν “stop” στις χθεσινές δικές τους εκτιμήσεις για άνοιγμα της αγοράς στις 22 ή στις 29 Μαρτίου.
Η ραγδαία άνοδος  στον αριθμό των κρουσμάτων με αποκορύφωμα χθες Τρίτη 10 Μαρτίου όταν και ανακοινώθηκαν 3.215 νέες μολύνσεις, αλλά και η δραματική και οριακή κατάσταση στις ΜΕΘ, κυρίως της Αττικής,  δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξα σενάρια
«Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.
Ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάστηκε επίσης επικριτικός σχετικά με τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη διαμορφωθείσα κατάσταση “Όλα αυτά που συμβαίνουν, δυστυχώς, θα επηρεάσουν την οικονομία, την αγορά, την τσέπη μας και τα πάντα. Ο λόγος που έχουμε κλειστό το λιανικό εμπόριο, τα σχολεία και όλα τα υπόλοιπα, δεν είναι γιατί θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο. Είναι γιατί η μείωση της κοινωνικής κινητικότητας είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσεις την πανδημία. Όσο περισσότερο συγχρωτίζονται, τόσο περισσότερο ο ιός μεταδίδεται.Μόνο από τη χθεσινή διαδήλωση η μετάδοση της πανδημίας θα είναι μεγαλύτερη από το κέρδος που έχουμε από το κλείσιμο των καταστημάτων. Όλη η εθνική προσπάθεια την οποία κάνουμε με κόστος, κόπο, θυμό και στεναχώρια για να μπορούμε να περάσουμε απέναντι, λόγω του Αλέξη Τσίπρα, πετάγεται στον κάλαθο των αχρήστων”.
O Υπουργός Ανάπτυξης δεν φάνηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια “Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους εμπόρους που με παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνο και με ρωτούν «πότε θα ανοίξουμε». Όσο ο ιός μεταδίδεται – και ο ιός μεταδίδεται στις μαζικές διαδηλώσεις όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο κοινωνικής κινητικότητας-  τόσο απομακρύνεται το άνοιγμα των καταστημάτων”.
Ακόμη πιο αποθαρρυντικές ήταν οι δηλώσεις της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη «Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης», είπε στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας κι εκείνη, από την πλευρά της, ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής «θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων».
Η κ. Πελώνη ανέφερε «Δώσαμε έναν οδικό χάρτη για το ποια είναι η επόμενη μέρα όταν μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα πάντα είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας».
Περιγράφοντας επίσης την εικόνα της χώρας αυτή τη στιγμή ανέφερε «Υπάρχει τεράστια πίεση αυτή τη στιγμή στο σύστημα Υγείας, γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ανοίγουν συνέχεια κλίνες ΜΕΘ και υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί. Υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα λόγω του καιρού και λόγω όλων αυτών των συγκεντρώσεων».
Για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος προβλέποντας το εξής : « βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».
Να υπενθυμίσουμε ότι το τελευταίο πλάνο της Κυβέρνησης  για το λιανεμπόριο περιελαμβάνει την αποστολή sms σε νέο αριθμό που θα επιτρέπει έως τρεις ώρες την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα με παράλληλη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η πολυκοσμία και θα αντιμετωπιστεί η κατάχρηση των γραπτών μηνυμάτων μέσω της διαγραφής και της εκ νέου αποστολής μηνυμάτων με τον κωδικό 2.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:,