Στουρνάρας προς Εφοπλιστές: Η ελληνική ναυτιλία αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της ελληνική ναυτιλίας, καθώς και η θέση της στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σε ομιλία που έδωσε στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Αναφερόμενος αρχικά στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον είπε «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική τροχιά» και πως «Τα προσεχή έτη η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παρουσιάσει συγκρατημένη επιτάχυνση. Στη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στις προηγμένες οικονομίες συμβάλλουν οι ασκούμενες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές». Παράλληλα δήλωσε ότι «Στη ζώνη του ευρώ η οικονομική μεγέθυνση συνεχίζεται και γίνεται ολοένα πιο ανθεκτική».

Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Σε ό,τι αφορά προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σχολίασε πως «Έχει αυξηθεί σημαντικά η εξωστρέφεια της οικονομίας και έχει ήδη αρχίσει η αναδιάρθρωσή της υπέρ κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών με εξαγωγικό προσανατολισμό». Ενώ αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες δήλωσε ότι «Οι ελληνικές τράπεζες κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Κίνδυνοι και προκλήσεις

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, διαπιστώνοντας ότι «Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και η ανάπτυξη επιταχύνεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τις θετικές επιδράσεις που είχε στην εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα. Η δε επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) για την τρίτη αξιολόγηση το προηγούμενο Σάββατο αναμένεται να έχει περαιτέρω θετικές επιδράσεις», ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως «Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί το 2018 και το 2019, με τη συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων να είναι καθοριστική». Επιπρόσθετα ως πιο σημαντικούς κινδύνους βλέπει τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων και την τέταρτη αξιολόγηση αλλά και την υπερφορολόγηση.

Η σημασία της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία

Περνώντας τώρα στο μέτωπο της ναυτιλίας ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «Η ελληνική ναυτιλία, η οποία είναι μια κατ’ εξοχήν εξωστρεφής δραστηριότητα, παραδοσιακά αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική οικονομία», ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά νέων προκλήσεων όπως το φορολογικό καθεστώς, ο παγκόσμιος ναυτιλιακός ανταγωνισμός, οι περιορισμοί στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και η χρηματοδότηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Πηγή: reporter.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βελτιωμένοι δείκτες κερδοφορίας για τον ΟΛΠ

Βελτιωμένους δείκτες κερδοφορίας έναντι του 2014 εμφάνισε ο ΟΛΠ κατά τη χρήση του 2015, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού., Ι. Κούβαρης, μιλώντας στη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Κούβαρης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, «παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ο[…]

Περισσότερα »

Επίσκεψη του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Τραπεζούντας στον ΟΛΠ

Με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Τραπεζούντας M. Suat Hacisalihoglu και επιχειρηματικά στελέχη της συνοδείας του, συναντήθηκαν τη Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ Α.Ε. ο Πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης. Η Τραπεζούντα και το Λιμάνι της έγιναν πρόσφατα μέλη της Ένωσης Λιμένων Κρουαζιέρας Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας. Στο πλαίσιο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *