Συγκρούσεις και συνθέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

του Νίκου Σηφάκη

Όταν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου εξέθεσε την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, πολλοί θυμήθηκαν την επιθυμία του να τεθεί ως επικεφαλής της τις παραμονές και των προηγούμενων εκλογών της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Κυρίζογλου ποτέ δεν έκρυψε τις πολιτικές του καταβολές και την κομματική του ταυτότητα, η οποία είναι συνυφασμένη με τη Νέα Δημοκρατία.

Στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε να είναι εκείνος που θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των εκατοντάδων συναδέλφων του από όλη την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, την ίδια επιθυμία είχε εκφράσει και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος ως δήμαρχος Τρικκαίων ανήκοντας κι αυτός στην «γαλάζια» παράταξη, έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι βασίζεται σε ένα έργο με καινοτομικές πρωτοβουλίες και πολυεπίπεδη δραστηριότητα, για την οποία επίσης αμείφθηκε με την επανεκλογή του ως δημάρχου από τους πολίτες της πανέμορφης θεσσαλικής πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για δύο πρόσωπα με έντονη προσωπικότητα, διάθεση για δουλειά, αλλά και έντονη δραστηριοποίηση σε ό,τι αφορά τα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας.

Τόσο ο κ. Παπαστεργίου, όσο και ο κ. Κυρίζογλου στη δεδομένη κόντρα η οποία δημιουργήθηκε μεταξύ τους, έβαλαν νερό στο κρασί τους και συμφώνησαν να κατέβουν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και από ‘κει και πέρα έμενε το αποτέλεσμα να κριθεί από την ψήφο των συναδέλφων τους.

Ήταν δύο ακλόνητα φαβορί από τα οποία μόνο το ένα, όπως ήταν επόμενο, θα κέρδιζε αυτή τη «μάχη».

Η επικράτηση του κ. Παπαστεργίου χειροκροτήθηκε από την πλειοψηφία των συναδέλφων τους.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων είναι πλέον ο επικεφαλής της ΚΕΔΕ και ο κ. Κυρίζογλου Α’ αντιπρόεδρος μετά από την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Πυρά Κυρίζογλου κατά Θεοδωρικάκου

Ωστόσο, δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ημέρες και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης θέλησε να δείξει τα δόντια του στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αν και με τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν δίστασε να του εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι αυτοκράτορας αλλά υπουργός».

Ο λόγος αφορά στον ορισμό από δημάρχους-μέλη της Επιτροπής Περιφερειών 2020-2025 από τον υπουργό, χωρίς να αναμένει την νέα διοίκηση της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Κυρίζογλου είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε λόγο για πικρία, διαμαρτυρία και δυσφορία σε όλους τους αιρετούς με αφορμή τη συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργού.

Ανέφερε μάλιστα ότι ενήργησε κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας και πως «μεταξύ των ορισθέντων μελών περιλαμβάνονται και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι αναφέρονται ως δήμαρχοι ενώ δεν είναι».

Το κερασάκι στην τούρτα, πάντοτε κατά τον κ. Κυρίζογλου, τοποθετήθηκε με τον ορισμό νέου Δ.Σ. στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), καθώς πρόεδρος ορίστηκε μη αυτοδιοικητικός, ειδικός συνεργάτης του και αντιπρόεδρος επίσης μη αυτοδιοικητικός, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του.

Και όπως σημειώνει, η περίπτωση της ΕΕΤΑΑ συνιστά προκλητική ενέργεια.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος μίας αντιπαράθεσης, η οποία φαίνεται να διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά πολιτικής και κομματικής σύγκρουσης, πριν ακόμη συμπληρωθεί έστω και ένας μήνας από τις εκλογές της ΚΕΔΕ.

«Μη τοποθέτηση» από τον Παπαστεργίου

Σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η «μη τοποθέτηση» σε επίσημο επίπεδο του προέδρου Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος πάντως είναι ξεκάθαρο ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των συναδέλφων του, και υπό την παρούσα συγκυρία, οι προσδοκίες τους από την επιλογή του είναι μεγάλες.

Προς τούτο, θα είχε σημαντικό ενδιαφέρον για το σύνολο της Αυτοδιοίκησης η αντίδραση του προέδρου, καθώς από τις αντιδράσεις του κ. Κυρίζογλου σαφώς προκύπτει ότι η παρουσία του θα είναι δυναμική και προφανώς διεκδικητική.

Σε όλα αυτά, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν δείχνει να ανησυχεί.

Αντιθέτως εκτιμά ότι μέσα από αντιπαραθέσεις, διαξιφισμούς και ηχηρές αντιδράσεις στο τέλος δημιουργείται σύνθεση απόψεων, η οποία πάντοτε αποβαίνει σε όφελος της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών της.

Και σε ό,τι αφορά τον νέο αντιπρόεδρο της ΕΕΤΑΑ Γιάννη Σκάλκο, για την τοποθέτηση του οποίου δημιουργήθηκε αντίδραση, είναι όντως διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, αλλά η εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό του είναι κάτι περισσότερο από δεδομένη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν σκοπεύει να υποχωρήσει και ότι οι αποφάσεις του ελήφθησαν με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του όλου συστήματος, πέραν βεβαίως των (όποιων) λογικών ισορροπιών που σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνονται ως αναγκαίες…

ΥΓ: Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΤΑΑ διευθύνων σύμβουλος εξελέγη από την Γενική Συνέλευση ο Σπύρος Σπυρίδων.

Η τεράστια εμπειρία του στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η διαμόρφωση ουσιαστικού πολιτικού λόγου στα ευρωπαϊκά φόρα και οι δεδομένα εξαιρετικές σχέσεις του με τα ευρωπαϊκά κλιμάκια της Αυτοδιοίκησης, τον καθιστούν ως ένα από τα «βαριά χαρτιά» της ΕΕΤΑΑ στην Ευρώπη.

Δίπλα του οι δήμαρχοι Ιλίου Νίκος Ζενέτος και Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην διαμόρφωση μίας συμφέρουσας για τη χώρα πολιτικής, που θα προσδώσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν αέρα προόδου και εκσυγχρονισμού.

Όλα αυτά βεβαίως, θα διαφανούν στην πράξη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΕΔΕ: Απόδοση του 15% της εισφοράς πετρελαιοειδών

Άμεση απόδοση στους δήμους, στην περιοχή των οποίων λειτουργούν διυλιστήρια, αποθηκευτικοί χώροι και αγωγοί πετρελαιοειδών, του 15% της ειδικής εισφοράς πετρελαιοειδών, για την ετήσια ενίσχυση περιβαλλοντικών προγραμμάτων τους, ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη. «Η απόφαση για την κατανομή[…]

Περισσότερα »

Γ. Μώραλης: Υλοποιούμε έργα τα οποία θα αλλάξουν τον Πειραιά

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ήταν ομιλητής στο 19ο συνέδριο της Prodexpo που είχε ως κεντρικό θέμα το Real Estate και συγκεκριμένα την Ανάπτυξη και την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας. Το συνέδριο διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του. Ο κ. Μώραλης μίλησε για τα έργα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *