Σύγκρουση κορυφής για το «μαξιλάρι» και «πολιτικές-μπαζούκας»

Ο τρόπος διαχείρισης της κρίσης και στήριξης της οικονομίας που βρίσκεται σε «καραντίνα» λόγω κορωνοϊού αποτελεί το μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς την ώρα που το Μαξίμου επιμένει στην «συντηρητική» αντιμετώπιση του ζητήματος, η Κουμουνδούρου εισηγείται πολιτική-«μπαζούκα» για την επούλωση των οικονομικών πληγών της πανδημίας.
Επί της ουσίας, όσα λένε και κάνουν τα δύο κόμματα αποκαλύπτουν τις στρατηγικές διαφορές στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τη λειτουργία της οικονομίας: η κυβέρνηση εμφανίζεται να εφαρμόζει μέτρα «βήμα-βήμα», την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως αν δεν υπάρξει ανακοίνωση ενός γενναίου και εμπροσθοβαρούς πακέτου μέτρων, τότε η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι μία δύσκολη, έως απίθανη, υπόθεση.

Ανέγγιχτο «μαξιλάρι»

Ήδη, στις σχεδόν καθημερινές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η δυσθυμία των κυβερνητικών στελεχών κάθε άλλο παρά κρυφή μένει. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν κρύβουν ότι βρίσκονται ήδη στην φάση εξοικονόμησης κάθε ευρώ που μπορεί να εξοικονομηθεί και να μην «πέσει» στην αγορά και τις επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και χθες, παρά την έκρηξη των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων για την εξαίρεσής τους από το επίδομα των 800 ευρώ, οι κκ. Σταικούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης δεσμεύθηκαν μεν πως θα ληφθεί πρόνοια για να στηριχθούν, ωστόσο… παρέπεμψαν για τον Μάιο τις οριστικές και αναλυτικές ανακοινώσεις.

Ταυτοχρόνως, σε κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης για ενίσχυση και στήριξης της οικονομίας καθίσταται σαφές πως το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να αξιοποιήσουν δύο πηγές χρηματοδότησης: πρώτον, τα τρέχοντα ταμειακά διαθέσιμα και, δεύτερον, όλα τα κοινοτικά προγράμματα που «τρέχουν» για στήριξη της οικονομίας –δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στους δικηγόρους προτάθηκαν «voucher» για επιμόρφωση, αφού πρόκειται για ευρωπαϊκά χρήματα. Ακόμη και η «έκπτωση» σε φόρους και υποχρεώσεις παραπέμπεται για το μέλλον με την λογική του κατά 25% συμψηφισμού με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διαθέσει κάθε διαθέσιμο ευρώ, παρά προτιμά να διακινδυνεύσει μελλοντικά και προσδοκώμενα δημόσια έσοδα.

Επί της ουσίας, η στρατηγική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, είναι να «ροκανίσει» χρόνο η κυβέρνηση έως ότου περάσει η κρίση, με βασικό στόχο να μην αγγίξει το πιστωτικό «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δεν προκύπτει μόνο επειδή ορισμένοι «γαλάζιοι» δεν θέλουν να «δικαιώσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ προσφεύγοντας στο «μαξιλάρι» που εκείνος κληροδότησε στην παρούσα κυβέρνηση, αλλά και διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να θεωρεί «δείγμα αδυναμίας» και «αρνητικό σήμα για τις αγορές» το σενάριο να «σπάσει τον κουμπαρά» η Ελλάδα και να αρχίσει να αξιοποιεί το «μαξιλάρι». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχουν ακόμη και περικοπές για την υπέρβαση της κρίσης, αφού παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, είναι στο τραπέζι ακόμη και σενάριο περικοπής μισθών στο Δημόσιο ώστε, όπως λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, «να μην σηκώσει το βάρος μόνο ο καταταλαιπωρημένος ιδιωτικός τομέας».

Ώρα ανάγκης

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη καταγγέλλει «μαρτύριο της σταγόνας», προεξοφλώντας ότι η διαρκής ανακοίνωση ανεπαρκών μέτρων στήριξης δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομίας. Το σκεπτικό της Κουμουνδούρου είναι πως αν δεν εκπέμψει η κυβέρνηση ένα μήνυμα ασφάλειας σε επιχειρηματίες, εργαζομένους, αλλά και καταναλωτές, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ότι όλοι θα είναι «κουμπωμένοι» και μετά το πέρασμα του κορωνοϊού από την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι ο εργαζόμενος θα συνεχίσει να βλέπει με απαισιοδοξία το μέλλον του, ο καταναλωτής ούτε που θα διανοηθεί να καταναλώσει και ο επιχειρηματίας θα συνεχίσει να απολύει.

Με άλλα λόγια, μπορεί η υγειονομική καραντίνα να έχει τελειώσει, ωστόσο η οικονομική και επιχειρηματική καραντίνα θα συνεχίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και ο καιρός θα περνά με το «έκτακτο εργατικό Δίκαιο» του Γιάννη Βρούτση να παραμένει εν ισχύ. Με άλλα λόγια, οι εργοδότες θα συνεχίσουν να μπορούν να «γυρίζουν» εν μία νυκτί τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε καθεστώς εκ περιτροπής, οι εργαζόμενοι δε θα ξέρουν κάθε μήνα αν θα πληρωθούν τον πλήρη μισθό τους ή τον… μισό και το ΣΕΠΕ θα συνεχίσει να κάνει… διακοπές, μετά την ομολογία του αρμόδιου υπουργού ότι δεν μπορεί να γίνονται έλεγχοι όσο βρισκόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των καταγγελιών για το «νέο εργατικό Δίκαιο» του Γιάννη Βρούτση, στην Κουμουνδούρου θέτουν διαρκώς επί τάπητος το θέμα της αξιοποίησης του «μαξιλαριού», με διττό στόχο: αφενός, να υπενθυμίσουν στην κοινή γνώμη ποιος άφησε το «μαξιλάρι» για να το διαθέσει η κυβέρνηση. Αφετέρου να καταδείξουν πώς θα διαχειρίζονταν αυτοί την κρίση, καθώς θα προτιμούσαν μία πολιτική-«μπαζούκα», με «σοκ ρευστότητας» στην αγορά, προκειμένου αυτή να ξεπεράσει γρήγορα την κατάσταση «παγετώνα» και να επανέλθει στην κανονικότητα. Μάλιστα, έχοντας διαγνώσει την διστακτικότητα του Μεγάρου Μαξίμου να αξιοποιήσει τα πιστωτικά διαθέσιμα του «μαξιλαριού», στην Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι οι «κουμπαράδες» είναι «για μία ώρα ανάγκης» και θέτουν το ρητορικό ερώτημα: «αν αυτή δεν είναι ώρα ανάγκης, τότε ποια είναι η ώρα ανάγκης;».

Δύο στρατηγικές

Όπως και να έχει, πρόκειται για δύο διαφορετικές και εντελώς αντίθετες μεταξύ τους στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης, που αμφότερες θα βρουν την επιβεβαίωση ή την διάψευσή τους από αντίστοιχα διεθνή παραδείγματα: ήδη, στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται παραδείγματα αντίστοιχων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία, που ακολουθούν πολιτική-«μπαζούκας» ενώ η κυβέρνηση «συμψηφίζει» τα ευρωπαϊκά κονδύλια με όσα ταμειακά διαθέσιμα δίνει από τον προϋπολογισμό για να αποδείξει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. ως προς την στήριξη της οικονομίας της. Πάντως, όπως και να έχει, το τοπίο μετά τον κορωνοϊό θα διαμορφώσει το έδαφος προκειμένου τα δύο κόμματα να παρουσιάσουν τις στρατηγικές υπέρβασης της κρίσης – και δεν αποκλείεται αυτό να είναι και το πεδίο της επόμενης προεκλογικής αντιπαράθεσης, αν το τοπίο μετά την «κορωνοκρίση» αποδειχθεί τόσο ριζικά διαφορετικό, που θα γεννήσει και πολιτικές εξελίξεις…
Matrix24.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης: Από ένα ταπεινοχώρι της Καρπάθου αποφασισμένος να πολεμήσει το κράτος-Λεβιάθαν

    του Πέτρου Κασιμάτη Χρειάστηκε να περάσουν κάποιες δεκαετίες για να δούμε την εικόνα μας ως κοινωνία στον καθρέπτη του Πρωτέα οτι είμαστε μια «Κολομβία των Βαλκανίων» κι ότι μας χρειάζεται ένας πείσμων, συναρπαστικός τύπος,  από ένα ταπεινοχωρι της Καρπάθου για να πολεμήσει το κράτος-Λεβιάθαν…. Εκει , η θάλασσα[…]

Περισσότερα »

«Πισωγύρισμα για την ελληνική κυβέρνηση»

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αναφορικά με την ύφεση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον γερμανόφωνο τύπο. Έτσι το περιοδικό Spiegel στην online έκδοσή του υπό τον τίτλο «Η οικονομία της Ελλάδας ολισθαίνει στην ύφεση» γράφει: «Μόλις πριν από λίγες μέρες[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *