Σε τραγική κατάσταση τα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα

Της Γιώτας Φλώρου… 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής, μιλώντας στο Κανάλι 1 περιγράφει την τραγική, κυριολεκτικά, κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα.

«Δυστυχώς, λόγω του ότι το κτήμα είναι ανοιχτό δεν υπάρχει κατάλληλη φύλαξη. Η αστυνομία που υπήρχε έχει αποδεκατιστεί, έχει μείνει μόνο ένα άτομο. Παλιότερα, είχαμε τρεις αστυνομικούς που μπορούσαν  να περιπολούν κατά τακτά χρονικά διαστήματα και  να επιβλέπουν το χώρο. Επίσης, η αστυνομία, εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει μείνει χωρίς το περιπολικό της καθώς έχει χαλάσει και δεν έχει αντικατασταθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περιπολούν επαρκώς τον ιστορικό πυρήνα και τα κτίρια. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες που έρχονται κάθε μέρα και κυρίως τα Σαββατοκύριακα μπαίνουν μέσα σε κτίρια, καταστρέφουν ή αφαιρούν αρχιτεκτονικά στοιχεία και αντικείμενα».

Ο κ. Κουτσαβλής αναφέρεται και στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στο δίκτυο ύδρευσης του κτήματος με αποτέλεσμα να απειλείται τόσο η ασφάλεια του όσο και η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. «Είναι πρόβλημα να εντοπιστεί που είναι η βλάβη και γιατί υπάρχει. Δεν θίξαμε το καλοκαίρι το ζήτημα για ευνόητους λόγους, δεν θέλαμε να δώσουμε μεγαλύτερη έκταση, γιατί πιστεύαμε ότι η πολιτεία θα κάνει τα απαραίτητα για να λυθεί, όμως, ακόμα το κτήμα παραμένει χωρίς νερό και είναι επικίνδυνο καθώς βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και θα ήταν τραγικό από μία ατυχή στιγμή να καεί το κτήμα και η Πάρνηθα».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοίου τονίζει ότι ο σύλλογος προσπαθεί να κάνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ζητά την συνδρομή της πολιτείας και συνεργάζεται μαζί της. Όπως, όμως, λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά «δεν διοικούμε εμείς το κτήμα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι με την βοήθεια των μέσων ενημέρωσης να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμοδίους ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Αυτό που γίνεται στο Τατόι προσβάλλει την χώρα. Η πολιτεία αδιαφορεί για την προστασία και ανάδειξη αυτού του μνημείου της Ελληνικής Ιστορίας γιατί είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος και τα κτίρια του είναι ιστορικά», καταλήγει ο κ.Κουτσαβλής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΣΗΕΑ: 5ωρη στάση εργασίας για την Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 5ωρης στάσης εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. αύριο Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016, ημέρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ. Στη στάση εργασίας συμμετέχουν όλοι οι συντάκτες, που εργάζονται σε όλα τα ιδιωτικά, δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά[…]

Περισσότερα »

Β. Παπαχρήστος: «Στη Β. Ήπειρο καταστρέφουν τα μνημεία μας, την ιστορία μας, το είναι μας»

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου Συνεχίζονται οι αλβανικές προκλήσεις στα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου λίγες μέρες πριν το 40ήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Το απόγευμα της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου άγνωστοι κατέστρεψαν το μνημείο του εθνικού ήρωα Θύμιου Λιώλη, στο χωριό καταγωγής του, την Κρανιά Αγίων Σαράντα. Επίσης έσκισαν την ελληνική σημαία[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *