Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας: Στον Ερντογάν τα κλειδιά της ΒΑ Συρίας

Αν και ήδη υπάρχουν καταγγελίες για παραβίαση της κατάπαυσης πυρός στη ΒΑ Συρία και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν τη λήξη των 120 ωρών θα σημάνει και την λήξη των εχθροπραξιών στην περιοχή, η ίδια η συμφωνία που ξεκάθαρα θέτει τις βάσεις για το τοπίο της «επόμενης ημέρας», προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το πως επιτεύχθηκε, πού πραγματικά αποσκοπεί και ποιος τελικά βγαίνει νικητής από αυτό τον πόλεμο των οκτώ- μέχρι  στιγμής ημερών.

Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι πως για μια ακόμη φορά, οι Κούρδοι που στάθηκαν ανάχωμα στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, προδόθηκαν οικτρά όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Και οι μάχες και το αίμα με το οποίο χρόνια ποτίζουν την πάτρια γη τους, για μία ακόμη φορά δεν τους έφεραν πιο κοντά στο όνειρο για την αναγνώριση ενός αυτόνομου Κουρδιστάν στη Συρία. Αντιθέτως για μια ακόμη φορά πρέπει να ξεριζωθούν.

Tα σημεία της συμφωνίας που αξίζει να σταθεί κανείς

1. Η συμφωνία «έκλεισε» μεταξύ της επιτιθέμενης χώρας, δηλαδή της Τουρκίας και μιας συμμάχου χώρας αυτής, δηλαδή των ΗΠΑ που έστρωσαν το κόκκινο (από αίμα) χαλί της εισβολής στην ΒΑ στις περιοχή.

Επισήμως τουλάχιστον, αν και η συμφωνία περιλαμβάνει όρους που αφορούν του δεχόμενους επίθεση χωρίς, φυσικά να εκπροσωπούνται επισήμως αλλά και χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν είχαν λάβει γνώση για το τι επιχειρήθηκε και υπό ποιους όρους στο ταξίδι του αμερικανού Αντιπροέδρου στην Άγκυρα.

Φυσικά κάποιος ορθά θα ισχυριζόταν πως αν και η εισβολή πραγματοποιείται στα εδάφη της αυτονακυρησσόμενης αυτόνομης περιοχής της Ροζάβα, από τη στιγμή που αυτή δεν έχει αναγνωριστεί δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει.

Η Συρία όμως, τα σύνορα της οποίας δεν έχουν αλλάξει ούτε με την δημιουργία της Ροζάβα είχε κάθε λόγο εκπροσωπείται.

2. Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται πως οι ΗΠΑ «κατανοεί τις βάσιμες ανησυχίες για θέματα ασφαλείας της Τουρκίας στα νότια Σύνορά της».

Για την Τουρκία όμως θέμα ασφάλειας αποτελεί η παρουσία των Κούρδων της Ροζάβα δηλαδή των μαχητών, ανδρών και γυναικών, των δυνάμεων πολιτοφυλακής και άμυνας (YPG, YPJ) που για την Τουρκία θεωρούνται τρομοκράτες και παρακλάδι του PKK.

Πώς όμως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως απειλή τα μέλη τoυ ΥPG και του YPJ αφού αυτά συνιστούσαν τις δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) τα οποία ήταν επισήμως σύμμαχοι του αμερικανικού στρατού, επί σειρά ετών, κατά του Ισλαμικού Κράτους και πολεμούσαν πλάι – πλάι;

Σημειώνεται πως το PKK είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση τόσο στην Τουρκία όσο και στις ΗΠΑ. ΥPG και YPJ δεν είναι στις επίσημες λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ.

3. Σε άλλο σημείο της συμφωνίας γίνεται αναφορά στην δέσμευση των ΗΠΑ και της Τουρκίας «πως οι επιχειρήσεις αντιμετώπισης της τρομοκρατίας πρέπει να έχουν στόχο μόνο τους τρομοκράτες και τα κρυσφύγετά τους, τον οπλισμό τους, τα οχήματα τους και τον εξοπλισμό τους». Και πάλι υπάρχει μια ηθελημένη ασάφεια ως προς το ποιους αντιλαμβάνονται ως τρομοκράτες οι δύο χώρες, σε αντίθεση με άλλο εδάφιο της συμφωνίας που αναφέρεται ρητά στο Ισλαμικό Κράτος.

4. Οι δύο χώρες διατρανώνουν τη δέσμευσή τους για την διαφύλαξη «της πολιτικής και εδαφικής ενότητας της Συρίας» αλλά την ίδια στιγμή χωρίς η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας να έχει κανέναν λόγο, συμφωνείται εγγράφως πλέον η ανάγκη λειτουργίας «μια ασφαλούς ζώνης (αντιγράφοντας την φρασεολογία της Τουρκίας) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφαλείας της Τουρκίας» μέσα στα εδάφη τρίτης χώρας.

5. Στη συνέχεια μάλιστα αναφέρεται πως προς επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να υπάρξει παράδοση βαρέως οπλισμού του YPG και η αδρανοποίηση όλων των οχυρώσεων τους και όχι μόνο απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από την «ασφαλή ζώνη» που δημιουργεί η Τουρκία η οποία «θα είναι και πρωτίστως αρμόδια για την εφαρμογή της». Συνεπώς όλος ο έλεγχος της περιοχής παραδίδεται στην Τουρκία.

Από όλα τα παραπάνω, καθίσταται πλήρως κατανοητό πως οι ΗΠΑ ικανοποίησαν πλήρως τους στόχους που είχε θέσει εξ αρχής η Τουρκία με την εκπόνηση της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» αφού η συμφωνία κατοχυρώνει την δημιουργίας της «ασφαλούς ζώνης» και την απομάκρυνση  των Κούρδων- και άρα της διάλυση της Ροζάβα.

Κερδισμένοι Ρωσία και Ιράν

Στις ΗΠΑ η όλη εξέλιξη έχει γίνει αντιληπτή ως μια τεράστια ήττα για την αμερικανική διπλωματία για τρεις λόγους που δείχνουν και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται πλέον στην περιοχή:

-Aυξάνεται η επιρροή της Ρωσίας σε μια ευαίσθητη περιοχής της Εγγύς Μέσης Ανατολής αφού γνωρίζουμε πως ο Πούτιν είναι ο ισχυρός σύμμαχος του Άσαντ. Διά της ισχυροποίησης αυτού- που χωρίς αμφιβολία θα κυνηγήσει επίσης τους Κούρδους και θα ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής τους – και με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, η Ρωσία ίσως να καλύψει τόσο το πολιτικό όσο και το εδαφικό κενό που δημιουργείται.

-Aυξάνεται επίσης η ελευθερία κινήσεων του Ιράν. Η Τεχεράνη εκτιμάται πως δια μέσω της Συρίας στέλνει οπλισμό στην Χεζμπολάχ που δρα σε άλλες χώρες της περιοχής. Οι δε Κούρδοι εκτιμάται πως εμπόδιζαν σημαντικά αυτά τα σχέδια εξαιτίας του ελέγχου που είχαν στην ΒΑ.

-Tο θέμα του Ιράν απασχολεί έντονα και το Ισραήλ που είδαν πολύ αρνητικά το «άδειασμα» του Ντόναλντ Τραμπ τους Κούρδους συμμάχους τους, που εξυπηρετούσαν όμως και τα ισραηλινά συμφέροντα κόντρα στην Τεχεράνη.

Ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο αναγκάστηκε ταξιδέψει στο Ισραήλ μετά την Άγκυρα για να καθησυχάσει τον Νετανιάχου. Γεγονός όμως παραμένει πως οι διαστάσεις που έλαβε αυτή η προδοσία των Κούρδων από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία σε αρκετούς συμμάχους των Αμερικανών.

Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4FM, Κατερίνα Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανησυχία της T. Μέι για την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρεσβευτή

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε σήμερα ενώπιον των Βρετανών βουλευτών την ανησυχία της σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστου στην Άγκυρα. “Μόλις είδα την έκτακτη επικαιρότητα, ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία δέχθηκε πυρά, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί,[…]

Περισσότερα »

Η Βρετανία «βλέπει» ως «ταπεινωτική αποτυχία» την παρουσία της Μέι στις Βρυξέλλες

Η απόπειρα της Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συμφωνία για το Brexit θεωρήθηκε από τους πολιτικούς της αντιπάλους ταπεινωτική αποτυχία που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στο κοινοβουλευτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Δεδομένης της πολιτικής κρίσης στην Βρετανία, η τελική έκβαση του Brexit παραμένει[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *