Συναγερμός στο Πέραμα… Πήγε να αρπάξει τον Αρμό η COSCO

Του Νίκου Παρασκευά

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Πέραμα. Την περασμένη Δευτέρα η COSCO ισχυριζόμενη ότι η σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού έχει κάποια… λάθη και επικαλούμενη νεότερες μετρήσεις των επιφανειών που της παραχωρήθηκαν, ειδοποίησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το Λιμεναρχείο Περάματος ότι η έκταση του Αρμού, του λιμανιού που βρίσκεται δίπλα από τον τρίτο προβλήτα προς την πλευρά του Περάματος της ανήκει και πως θα γκρεμίσει τον τοίχο που σηματοδοτεί σήμερα το όριο και θα τον μετακινήσει οκτώ μέτρα προς τα μέσα!

Με τον τρόπο αυτό το λιμανάκι του Αρμού που είχε εξαιρεθεί από τις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από την πώληση του λιμανιού και είχε αποδοθεί στο Δήμο Περάματος, θα περιέλθει στην κυριαρχία των Κινέζων.

Μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να μην επιτραπεί να παραχωρηθεί στην COSCO ούτε σπιθαμή του Αρμού. Μάλιστα από το πρωί της Τρίτης κάτοικοι του Περάματος με επικεφαλής το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τους ηγέτες των δημοτικών παρατάξεων, συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Αρμού για να εμποδίσουν τυχόν απόπειρα της COSCO να γκρεμίσει τον τοίχο-σύνορο.

Αργά το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Δήμου αποτελούμενη από το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη πήγαν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και συναντήθηκαν με τον Υπουργό Φώτη Κουβέλη, το Γ. Γραμματέα κ. Τεμπονέρα και τον Πρόεδρο της ΣΑΛΕ Χρήστο Λαμπρίδη. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναλύθηκε διεξοδικά το πρόβλημα που προέκυψε και όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι οι απαιτήσεις της COSCO είναι παράλογες, ατεκμηρίωτες και δεν πρέπει να της επιτραπεί να τις υλοποιήσει.

Η COSCO ήθελε να νοικιάσει το λιμανάκι του Αρμού

Ο Δήμαρχος Περάματος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η COSCO από καιρό τον πίεζε να της νοικιάσει το λιμανάκι του Αρμού γιατί ήθελε να επεκτείνει τον τρίτο προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων στην χερσαία ζώνη. Δηλαδή, ήθελε να κατασκευάσει νέα θέση παραβολής τεράστιων πλοίων μεταφοράς container σχεδόν μέσα στο πάρκο που βρίσκεται δίπλα στον Αρμό και παίζουν τα παιδιά.

Επειδή, ο Δήμαρχος αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις της COSCO η εταιρεία αποφάσισε να πάρει το χώρο με το ζόρι. Ο Υπουργός Φώτης Κουβέλης έδωσε εντολή στο Λιμεναρχείο να απαγορευτεί στην COSCO να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια, ανέφερε ότι η κινεζική εταιρεία κινείται εκ του πονηρού, αφού το ότι ζήτησε να νοικίασει το χώρο δείχνει πως έχει αποδεχτεί ότι δεν της ανήκει και παρέπεμψε το θέμα να συζητηθεί στη ΣΑΛΕ με την προϋπόθεση όμως να επισημανθεί στους Κινέζους ότι οι απαιτήσεις τους δεν είναι νόμιμες και σε καμία περίπτωση δεν έχουν δίκιο.

Καταλήγοντας ο κ. Κουβέλης είπε ότι, αν επιμένουν στη θέση τους οι Κινέζοι δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη για να μπει ένα οριστικό τέλος στην υπόθεση.

Μετά από αυτά το θέμα έληξε προσωρινά αλλά όλα δείχνουν ότι η COSCO,όπως υπογράμμισε στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, έχει αποφασίσει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού και γι αυτό συμπεριφέρεται σαν κατακτητής στον Πειραιά.
Οι κάτοικοι πάντως και οι φορείς του Περάματος και όλου του Πειραιά βρίσκονται σε επαγρύπνηση γιατί κατάλαβαν πλέον ότι έχουν να κάνουν με έναν αδηφάγο επενδυτή και δε ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Σύμπτωση;

Οι αρχαίοι Έλληνες, που όπως είναι γνωστόν έβλεπαν πολύ μακριά, αποκαλούσαν του Κινέζους Σίνες.
Στον Ηρόδοτο στο Α’ Κεφάλαιο αναφέρεται πολλές φορές το ρήμα σινάζω που του αποδίδεται η έννοια αρπάζω! Μήπως αυτό δείχνει ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι απέδιδαν αρπακτικές τάσεις στους Κινέζους; Και σήμερα ακόμα κάποιες χιλιάδες χρόνια μετά δικαιώνονται;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στα 2,27 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα στο 7μηνο

Στο επίπεδο των 2,279 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου στο 7μηνο καταγράφεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1,736 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1,929[…]

Περισσότερα »

Ιδρύμ. Ευγενίδου: Δωρεά 500.000 ευρώ για την ΑΕΝ στο Αργοστόλι

Τελετή δωρεάς ποσού και υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την ανακατασκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη. Η δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου υπολογίζεται σε ένα ποσό που προσεγγίζει τα 500.000 ευρώ και περιλαμβάνει[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *