Συνάντηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητά η Θάνου

Η έκπτωτη πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάνει λόγο για κατάφωρη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και
ζήτησε χθες  (Πέμπτη) συνάντηση από τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το αίτημα αυτό της κ. Θάνου έρχεται ενώ ο προεδρεύων του Θερινού Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, απέρριψε την αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει η ίδια και η Άννα Νάκου (πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού).

Βεβαίως, η παραπάνω απόφαση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την εσπευσμένη διαδικασία διορισμού των αντικαταστατών των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση των Θάνου και Νάκου έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.

Η κ. Θάνου στο αίτημά της προς τους επικεφαλής των κομμάτων, διερωτάται επίσης «κατά πόσο είναι συμβατό για μια δημοκρατική κυβέρνηση κράτους δικαίου, λίγες μέρες πριν από την κρίση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, να σπεύδει ο αρμόδιος υπουργός να διορίσει νέο πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Καταλήγοντας, η έκπτωτη πρόεδρος κάνει λόγο για κατάφωρη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.

Η δήλωση της κ. Θάνου

Θα ήθελα να ζητήσω τον ορισμό ημερομηνίας συνάντησης μαζί σας, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να σας ενημερώσω για το μείζον θεσμικό ζήτημα που δημιουργήθηκε με την ψήφιση κατά πλειοψηφία και την (ταχύτατη) εφαρμογή της διάταξης του αρθ. 101 του Ν4623/2019 με την οποία τέσσερα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού κηρύχθηκαν αυτοδίκαια έκπτωτα από τη θέση τους (πρόεδρος, αντιπρόεδρος και τα δύο μέλη).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτιμώντας το κατεπείγον του ζητήματος, όρισε ημερομηνία συζήτησης της αίτησής μας, περί αναστολής εκτελέσεως της υπουργικής απόφασης την 30η Αυγούστου 2019. Διερωτώμεθα κατά πόσο είναι συμβατό για μια δημοκρατική κυβέρνηση κράτους δικαίου, λίγες μέρες πριν από την κρίση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, να σπεύδει ο αρμόδιος υπουργός, όπως ανακοίνωσε, να διορίσει εντός των επόμενων ημερών νέο πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προφανώς για να προλάβει και να προκαταλάβει την απόφαση του Δικαστηρίου, επιδιώκοντας να δημιουργήσει «τετελεσμένο γεγονός», πραγματοποιώντας κατάφωρη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και καταστρατηγώντας την ανεξαρτησία αυτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπό εξέταση η παράταση κράτησης Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού

Την Πέμπτη αναμένεται να αποφανθεί το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο για την παράταση ή μη της προσωρινής κράτησής στον Κορυδαλλό (κατ’ ανώτατο όριο στους 18 μήνες) του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, του υπαρχηγού της οργάνωσης Χρήστου Παππά καθώς και του Γιάννη Λαγού. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Οκτωβρίου συμπληρώνονται 12[…]

Περισσότερα »

Τετ α τετ Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες είχαν χθες επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να συναντηθούν και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *