Συνεργασία Αθήνας-Πειραιά με… όχημα Δημοτικό Θέατρο και Μέγαρο Μουσικής

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου…

Μια ιδιαίτερα σημαντική για τον πολιτισμό συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών από τους δημάρχους Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μώραλη.
.Αφορμή η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.
Οχημα στις κοινές δράσεις των δυο Δήμων είναι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Μέγαρο Μουσικής.
Από τις πιο συμβολικές συνεργασίες ξεχωρίζουμε την δράση “Ενα ποίημα είναι μια πόλη” με απαγγελίες ποιημάτων στην διαδρομή του λεωφορείου 040 που συνδέει εδώ και δεκαετίες τον Πειραιά με την Αθήνα.Μια δράση που θα ξεκινήσει από πρώτη Οκτωβρίου και θα επαναλαμβάνεται την πρώτη ημέρα κάθε μήνα με στόχο την ένταξη της ποίησης στην καθημερινότητα μας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η πρώτη συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το νεοσύστατο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Annex M του Μεγάρου Μουσικής που εγκαινιάζεται στις 10 Ιουλίου.Οπου το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσα από ζωντανές αφηγήσεις “παρεμβαίνει” στις εικαστικές εγκαταστάσεις της έκθεσης “Τελευταίος Αναγνώστης”.
Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στην συνεργασία Αθήνας-Πειραιά εκτός απο τους δυο δημάρχους, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής, η διευθύντρια του Annex M του Μεγάρου Μουσικής Αννα Καφέτση και η συντονίστρια του προγράμματος “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” του Δήμου αθηναίων, Εριφύλη Μαρωνίτη

Γιάννης Μώραλης: Προσπαθούμε ώστε να γίνει ο Πειραιάς πολιτιστικός προορισμός

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου για την πολιτιστική ταυτότητα του Πειραιά αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα συνεργασίες του Δημοτικού Θεάτρου με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπως επίσης και στις συνεργασίες του με τις κοινωνικές δομές της πόλης.Οπως υπογράμμισε,
καταβάλονται προσπάθειες ώστε ο Πειραιάς να μην είναι μόνο πύλη εισόδου-εξόδου αλλά ένας πραγματικά πολιτιστικός προορισμός.
“Το ζητούμενο της εποχής” τόνισε “είναι οι συνεργασίες, και η σημερινή κίνηση είναι πρότυπο, δίνει μια διαφορετική υπόσχεση και νοοτροπία κι αποτελεί την αρχή μιας σειράς κοινών δράσεων. Οι κοινωνίες μπορούν να στηριχθούν και να αντλήσουν από την πολιτισμική και πολιτιστική τους ταυτότητα. Κυρίως πιστεύουμε πως μέσω των συνεργασιών, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μπορούμε να προχωράμε μπροστά”.

Γιώργος Καμίνης:Τα διοικητικά όρια υπάρχουν για να τα υπερβαίνουμε

“Η Αθήνα και ο Πειραιάς, είναι πια μια ενιαία πόλη που θα χρειαζόταν μητροπολιτική διακυβέρνηση” υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τονίζοντας πως: “Τα διοικητικά όρια δεν υπάρχουν για να διαιρούν, αλλά για να τα υπερβαίνουμε και να συνεργαζόμαστε”. Στη συνέχεια, τόνισε πως Αθήνα και Πειραιάς, πόλεις ασφαλείς, ανοικτές, ζωντανές, και ανέκαθεν πολυσυλλεκτικές συνδυάζουν τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία με την πρωτοπορία και την σύγχρονη δημιουργία.

Νίκος Διαμαντής: Η συνεργασία των δύο Δήμων δείχνει τον τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά

Ο γνωστός σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, αναφέρθηκε στη δράση “Ενα ποίημα είναι μια πόλη” που από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πραγματοποιείται κάθε πρώτη του μήνα μέσα στο λεωφορείο 040 που εδώ και δεκαετίες καλύπτει τη διαδρομή Πειραιά-Αθήνα. Οπως εξήγησε κατα τη διάρκεια αυτής της διαδρομής ποιητές θα διαβάζουν ποιήματα τους από πρόσφατες ποιητικές τους συλλογές συνδυάζοντας τη δυνατότητα της δημόσιας φωνής, της ανάγνωσης, της φυσικής παρουσίας και του αναστοχασμού σε μια εποχή ταχύτητας και εικόνας.

Αννα Καφέτση:Συνεργασία του Annex M με το Δημοτικό θέατρο Περαιά

Η Αννα Καφέτση, διευθύντρια του νεοσύστατου Κέντρου Εικαστικών Τεχνών Annex M του Μεγάρου Μουσικής, αναφέρθηκε στην τριλογία “Η Αγραφη βιβλιοθήκη” που εγκαινιάζεται στις 10 Ιουλίου με πρώτο πυλώνα τον “Τελευταίο Αναγνώστη”. Πρόκειται για εικαστικές εγκαταστάσεις σε δική της επιμέλεια που συνδυάζονται με την “Κιβωτό” του Δημοτικού Θεάτρου, ένα πρότζεκτ ζωντανών αφηγήσεων σε επιμέλεια Νίκου Διαμαντή. Τα κείμενα που είναι αποσπάσματα από έργα μεγάλων συγγραφέων (Τζόυς, Μπόρχες, Μπέκετ, Μπαρτ) αφηγούνται γνωστοί δημιουργοί.
Ο δεύτερος πυλώνας “Μετά τη Βαβέλ” ξεκινάει τον Νοέμβριο ενώ ο τρίτος “Ενα δικό σου δωμάτιο” θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

Νίκος Θεοχαράκης:Θέλουμε να δεθούμε με ενεργές νέες δυνάμεις του τόπου

Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Νίκος Θεοχαράκης, αναφέρθηκε στις παράλληλες δράσεις του Μεγάρου με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσα από τη συνεργασία τους. Επιπλέον, αφού τόνισε πως το Μέγαρο Μουσικής είναι βασικό πολιτιστικό κομμάτι της πόλης υπογράμμισε: Θέλουμε να εντείνουμε τις στρατηγικές συνεργασίας μας με τον δήμο Αθήνας τόσο με το πολιτιστικό όσο και με το συνεδριακό τμήμα του Μεγάρου”.

Εριφύλη Μαρωνίτη: Διοργάνωση με 270 και πλέον δράσεις!

Η συντονίστρια του προγράμματος “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, Εριφύλη Μαρωνίτη, αναφέρθηκε στους πολιτιστικούς φορείς και στις αντίστοιχες πολιτιστικές ομάδες που παντα με άξονα το βιβλίο η την αφήγηση παντρεύουν διαφορετικές ιδέες τονίζοντας πως το πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεπερνά τις 270 δράσεις!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θέατρο Τέχνης: Εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Καρόλου Κουν

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου κλείνουν 30 χρόνια από το θάνατο του Καρόλου Κουν. Το Θέατρο Τέχνης τη μέρα αυτή εγκαινιάζει μια σειρά από εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη μνήμη του και θα λαμβάνουν χώρα για έναν χρόνο, από το Φεβρουάριο του 2017 μέχρι το Φεβρουάριο του 2018. Αυτή την Τρίτη, λοιπόν,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *