Συντάξεις: Αυτά είναι τα οριστικά ποσοστά αναπλήρωσης

Στην τελική ευθεία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ακόμη και αύριο στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο. Πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις. Τι ισχύει για τους παλιούς συνταξιούχους. Αναλυτικά παραδείγματα.

Σε αυξήσεις κύριων συντάξεων από 12 έως και πάνω από 250 ευρώ το μήνα για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης οδηγεί η τελική διάταξη του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση βρίσκεται στην τελική ευθεία καθώς αναμένεται να δοθεί άμεσα (πιθανότατα κι αύριο) στη δημοσιότητα. Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί έως τις 15 Φεβρουαρίου. Τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης πριμοδοτούν την παραμονή στην αγορά εργασίας μετά τα 30 και έως τα 40 έτη.

Στην πράξη, δίνουν ένα ισχυρό κίνητρο στους ασφαλισμένους να συνταξιοδοτηθούν τουλάχιστον με 35ετία, καθώς το σωρευτικό ποσοστό αναπλήρωσης μόνο για την ανταποδοτική σύνταξη, από 33,81% αυξάνεται σε 37,31%, ήτοι αυξημένο κατά 3,5 μονάδες. Συνολικά, στα 40 έτη ασφάλισης, το σωρευτικό ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται στα 50,01% έναντι 42,80% με το προηγούμενο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι αυξημένο κατά 7,21 ποσοστιαίες μονάδες.

Η 10ετία «κλειδί» για τις νέες αυξημένες συντάξεις βρίσκεται μεταξύ των 30 και 40 ετών ασφάλισης, ενώ και μετά τα 40 έτη, το ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνεται κατά 0,5% ετησίως. Το κέρδος κλιμακώνεται όσο προστίθενται χρόνια πληρωμένων εισφορών πάνω από τα 30, με τις αυξήσεις να ξεκινούν από 12 ευρώ, μετά από 33 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 700 ευρώ και να αγγίζουν τα 252 ευρώ στην 40ετία η συμπλήρωση της οποίας φαίνεται να …ξεκλειδώνει τις υψηλότερες αυξήσεις.

Αναλυτικά, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αφορούν τα έτη ασφάλισης από τα 30 έτη και μετά. Συγκεκριμένα, για τα έτη από 30,01 έως 33, το ετήσιο ποσοστό ορίζεται σε 1,98% έναντι 1,42% με το παλαιό καθεστώς. Το σωρευτικό ποσοστό αναπλήρωσης – πάντα για το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης – για τα 33 έτη ασφάλισης καθορίζεται σε 32,31% έναντι 30,63% που ισχύει σήμερα. Για τα έτη από 33,01 έως 36 το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται με βάση το νέο σχέδιο νόμου, στα 2,50% έναντι 1,59% με το ισχύον υπό κατάργηση καθεστώς.

Σωρευτικά, το ποσοστό για 36 έτη ασφάλισης ανέρχεται πλέον σε 39,81%, καθιστώντας την ασφάλιση συμφέρουσα για τη συνταξιοδότηση. Το αντίστοιχο ποσοστό του νόμου Κατρούγκαλου είναι της τάξης του 35,40%. Από 36,01 έτη ασφάλισης έως και 40, το νέο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης ορίζεται στο 2,55%, με το σωρευτικό να φθάνει και να ξεπερνάει κατά τι το 50% (50,01%). Από εκεί και πέρα, για κάθε έτος επιπλέον ασφάλισης, το ποσοστό αυξάνεται κατά 0,5%.

Ο νόμος Κατρούγκαλου, όριζε για τα έτη από 36,01 έως και 39 ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 1,8%, με το σωρευτικό ποσοστό να μην ξεπερνά τα 40,8%. Για κάθε ένα έτος από τα 39,1 και μετά, το ετήσιο ποσοστό ήταν της τάξης του 2%, πριμοδοτώντας κατά κύριο λόγο μη μισθωτούς με δική τους επιχείρηση, που παραμένουν στην εργασία και την ασφάλιση για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι αυξήσεις “ακουμπούν” περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, αυξημένες συντάξεις θα λάβουν όσοι υποβάλουν αιτήσεις μετά την ψήφιση του νόμου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Αυξήσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις τους, καθώς και αναδρομικά τουλάχιστον 5 μηνών, θα λάβουν και οι περίπου 150.000 συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου, από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, έχουν δουλέψει – και ασφαλιστεί – για πάνω από 30 έτη.

Αλλά και οι παλαιοί ασφαλισμένοι, πριν από το νόμο του 2016, θα έχουν όφελος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς θα μειωθεί ή θα μηδενιστεί γρήγορα η προσωπική τους διαφορά και θα βρεθούν πιο κοντά στις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν αυξήσεις στην τσέπη μετά το 2023 και αφού συμψηφιστεί στο 100% η προσωπική διαφορά τους με τις γενικές ετήσιες αυξήσεις που θα δίνονται με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ (50%) και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (50%).

Έτσι, για παράδειγμα, συνταξιούχος με 33 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 700 ευρώ παίρνει σήμερα με βάση το Ν. 4387 που έμεινε γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, σύνταξη 598 ευρώ το μήνα (μεικτά). Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, η σύνταξη αυξάνεται στα 610 ευρώ το μήνα, ήτοι κατά 12 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης των 25 ευρώ το μήνα, θα έχει κάποιος νέος συνταξιούχος μετά από 33 έτη ασφάλισης, αλλά συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, καθώς η αύξησή του από 843 ευρώ θα διαμορφωθεί μετά τον επανυπολογισμό της με βάση τα νέα ποσοστά, στα 869 ευρώ το μήνα.

Εφόσον τα έτη ασφάλισης αυξηθούν στα 36, θα αυξηθεί περισσότερο και η σύνταξη. Έτσι, για παράδειγμα, συνταξιούχους με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και σύνταξη 738 ευρώ με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, θα δει αύξηση της τάξης των 44 ευρώ, καθώς θα λάβει από την ψήφιση της νέας μεταρρύθμισης και μετά 782 ευρώ. Πολύ μεγαλύτερη, της τάξης των 132 ευρώ το μήνα, θα είναι η αύξηση στην περίπτωση που οι συντάξιμες αποδοχές του συνταξιούχου που έχει εργαστεί για 36 έτη, ήταν 3.000 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση για υψηλές συντάξιμες αποδοχές και 40 έτη ασφάλισης.

Έτσι, ενώ με τα ποσοστά αναπλήρωσης που έθεσε το 2016 ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης, για συντάξιμες αποδοχές 3.500 ευρώ η ανώτατη κύρια σύνταξη ήταν της τάξης των 1.882 ευρώ, πλέον, με τη νέα μεταρρύθμιση, η σύνταξη θα είναι αυξημένη κατά 252 ευρώ το μήνα, και θα φθάνουν τα 2.134 ευρώ.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καιρός: Ασθενείς βροχές προβλέπονται τη Μεγάλη Πέμπτη

Ασθενείς τοπικές βροχές αναμένονται από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια, ενώ ευνοείται και η μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα δυτικά και νότια.   Αττική Καιρός: γενικά αίθριος και από τις απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου.[…]

Περισσότερα »

Λήγει η προθεσμία για μετεγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Λήγει σήμερα Παρασκευή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για μετεγγραφές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πρωτοετείς φοιτητές υποβάλλουν τις δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα ο υποψήφιος που επιθυμεί τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής του, προσέρχεται σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιδεικνύοντας την ταυτότητα ή το διαβατήριό του προκειμένου να[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *