Συντάξεις: Στο 1,4 δισ. ο λογαριασμός σε βάθος πενταετίας

Περικοπές συντάξεων και δη μέρους των προσωπικών διαφορών, σταδιακά από το 2020 ή το 2021 και έως το 2025 προκειμένου να εξοικονομηθούν δαπάνες της τάξης του 0,75% του ΑΕΠ περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες το «πακέτο» προληπτικών μέτρων που θα κληθεί να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Αν και οι λεπτομέρειες δεν συζητήθηκαν κατά τις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις, τα τεχνικά κλιμάκια που θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να χτενίσουν σύνταξη – σύνταξη το ύψος των προσωπικών διαφορών, προκειμένου να νομοθετηθεί πιθανή μείωση των συντάξεων μετά το 2020-21, που μεσοσταθμικά θα οδηγήσει συνολικά σε εξοικονόμηση περίπου 1,4 δισ. ευρώ από τις δαπάνες για συντάξεις σε βάθος πενταετίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, τα μέτρα αυτά θα νομοθετηθούν παράλληλα με τα αντισταθμιστικά τους μέτρα, που δεν αποκλείεται στην περίπτωση των συντάξεων να είναι η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ή άλλων προνοϊακού τύπου μέτρων, καθώς είναι γνωστή η εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να ωφεληθούν άλλες ευάλωτες κοινωνικέ ομάδες.
Αν και στην πράξη πρόκειται για μια διαδικασία αναδιανομής της φτώχειας, από τους συνταξιούχους που σύμφωνα με την πρόσφατη επιστολή της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου προς τους Financial Times, κατά μέσο όρο, ζουν με περίπου 660 ευρώ το μήνα, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι ένα σημαντικό κομμάτι αυτών που θα υποστούν τις μειώσεις, θα λάβουν ως αντίβαρο οφέλη από τις παράλληλες προνοιακές παροχές.
Να σημειωθεί πάντως ότι το ΔΝΤ κατά την πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα σημείωνε ότι οι περικοπές των προσωπικών διαφορών θα οδηγούσαν σε εξοικονόμηση περίπου 1% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι στο σενάριο που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση ενδέχεται να περισωθεί ένα μικρό «κομμάτι» των χαμηλών προσωπικών διαφορών, ενώ ρόλο κλειδί σε αυτό θα διαδραματίσει και ο δείκτης μισθών της ΕΛΣΤΑΤ που ούτως ή άλλως αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το Eurogroup με τη σειρά του, στην πρόσφατη έκθεση με την οποία απαντούσε στο ΔΝΤ, εκτιμούσε ότι η μείωση της προσωπικής διαφοράς θα είχε ως αποτέλεσμα μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 14% (με σημαντικές διακυμάνσεις) στις συντάξεις 1,4 εκατ. συνταξιούχων.

Τα εργασιακά

Στον αντίποδα, στα εργασιακά φαίνεται πως υπήρξε θετικότερη εξέλιξη για τις ελληνικές επιδιώξεις, καθώς για πρώτη φορά ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έθεσε ξεκάθαρα το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επέκτασης των συμβάσεων, της αρχής της ευνοϊκής ρύθμισης και τη διάρκειά τους ξανά στο τραπέζι.
Παρ’ ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ απέκλειαν οποιαδήποτε συζήτηση για επαναφορά κάποιων από τις διατάξεις που άλλαξαν στα εργασιακά, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο μνημονίων, πλέον, η ελληνική πλευρά θεωρεί πως καταγράφηκε μια νίκη, καθώς το θέμα «θα ξανασυζητηθεί» επί τη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, και μάλιστα εντός του προγράμματος.
Πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν πως οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και θα προβλέπουν βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αλλά και στο θέμα των επιτρεπόμενων απολύσεων, το ποσοστό ενδέχεται να παραμείνει στο 5%, ενώ στο θέμα των «απαγορευμένων» ομαδικών απολύσεων, θα παραμείνει η δυνατότητα προέγκρισης, από μια ανεξάρτητη όμως επιτροπή, όπου δεν θα έχει την πλειοψηφία η εκάστοτε κυβέρνηση.
Άλλωστε, με βάση την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, θα πρέπει να διευκρινιστούν οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων η επιτροπή θα γνωμοδοτεί – εγκρίνει την διενέργεια ή όχι ομαδικών απολύσεων.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Το πακέτο για την απασχόληση

Επίσης πολύ σημαντική θεωρούν στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Εργασίας, την δέσμευση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eπαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στο έδαφος θα είναι από την Κυριακή καθηλωμένα τα αεροπλάνα στα ελληνικά αεροδρόμια, λόγω των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών που κήρυξαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Μετά την σημερινή άκαρπη συνάντησή τους με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τον διοικητή της ΥΠΑ Κ. Λιντζεράκο, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ)[…]

Περισσότερα »

Τροχαία: 259 παραβάσεις για χρήση κινητού σε μία μέρα

Συνολικά 259 παραβάσεις για αντικανονική χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης βεβαίωσε σε μόλις μία ημέρα η διεύθυνση τροχαίας Αττικής. Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην αφαίρεση 223 πινακίδων κυκλοφορίας, 231 αδειών κυκλοφορίας και 237 αδειών οδήγησης. Η Τροχαία υπενθυμίζει στους οδηγούς ότι η αντικανονική χρήση κινητού[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *