ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση στρώνει το χαλί για απολύσεις

Επαφές με παραγωγικούς φορείς, σήμερα στη Αθήνα και αύριο στη Θεσσαλονίκη έχει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος προετοιμάζει βαλίτσες για τη ΔΕΘ όπου και θα αναπτύξει την δική του πρόταση για την οικονομία με έμφαση στην ενίσχυση της ανάπτυξης χωρίς όμως να γίνονται εκπτώσεις στα εργασιακά.

Ήδη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα τους εν όψει και της ομιλίας του το Σάββατο στην Έκθεση. Εξάλλου ακόμη και σήμερα μελετώνται στοιχεία, γίνονται συζητήσεις και τελικές διορθώσεις και προσθήκες στο κείμενο της ομιλίας.

Αυτό βέβαια που είναι ήδη εμφανές είναι πως ο Α.Τσίπρας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, θα επιμείνει ιδιαίτερα στο θέμα της ανάπτυξης αλλά θα επιμείνει εξίσου και στα εργασιακά κεκτημένα τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει να χαθεί σπιθαμή των δικαιωμάτων που κέρδισαν οι εργαζόμενοι μετά και την μακρά περιπέτεια των Μνημονιών.

Παράλληλα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη-και θα συνεχιστεί- μια σκληρή επίθεση στη ΝΔ την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί με τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά που εισάγει στον αναπτυξιακό νόμο επιστρέφει στην περίοδο των μνημονίων.

“Η νέα κυβέρνηση στρώνει το χαλί για απολύσεις”

Ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η νέα κυβέρνηση στρώνει το χαλί για απολύσεις χωρίς αποζημίωση εάν ο εργαζόμενος δεν έχει λάβει τον μισθό του για δύο μήνες ενώ σήμερα ο νόμος προβλέπει πως ο εργαζόμενος που δεν θα πληρωθεί για δύο μήνες μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εισάγει ρήτρα εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης κάτι που αφορά επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα» ενώ παράλληλα οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να παρέμβουν, ώστε να εξαιρούνται επιχειρήσεις από την εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης

Τέλος καταγγέλλεται πως με τις αλλαγές που προωθούνται δίνεται η δυνατότητα υπογραφής τοπικών κλαδικών συμβάσεων με όρους που δύναται να παρεκκλίνουν της Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό σε περιπτώσεις επιχειρήσεων «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε καθεστώς προπτωχευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης». Επιπροσθέτως οι όροι και οι προϋποθέσεις θα καθορίζονται αυθαίρετα από τον υπουργό με υπουργική απόφαση.

Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4 FM, Κ.Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα χρειάζεται μία μεγάλη συμμαχία του Κέντρου

Του Χάρη Παυλίδη… Περισσότερα του ενός πολιτικά κόμματα φιλοδοξούν να εκφράσουν τον κεντρώο χώρο. Και αυτό είναι σημαντικό, αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η έννοια του κέντρου- σχεδόν απαγορευμένη τα τελευταία χρόνια ελέω ΠΑΣΟΚ (“το δεκανίκι της Δεξιάς”) που σήμερα έχει μεταμφιεστεί σε ΣΥΡΙΖΑ – επανέρχεται ως έννοια όχι γιατί[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *