ΣΥΡΙΖΑ: Πάμε στη μάχη για την Οικονομία

Η κυβερνητική εικόνα αιφνιδίασε και την αξιωματική αντιπολίτευση. «Ποιος να το ‘λεγε ότι η πρώτη παραίτηση ‘αρίστου’ θα γινόταν για λόγους… βιογραφικού». Ανασυγκρότηση και μετασχηματισμός με «το μισό ΠΑΣΟΚ να στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ».
Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε όλα τα μέτωπα, από των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της οικονομίας, μέχρι της «αξιοκρατίας» και της «αριστείας», αιφνιδίασαν ακόμα και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα στελέχη της σημειώνουν (μεταξύ σοβαρού και αστείου…) ότι αρχίζουν πλέον να αμφιβάλουν εάν θα προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανασυγκροτηθεί πριν ηχήσουν οι νέες εκλογικές σάλπιγγες, προκειμένου το Μαξίμου να μηδενίσει το κοντέρ, προσβλέποντας σε κυβερνητική επανεκκίνηση.

Όπως παρατηρούν, λίγο πριν αρχίσει στη Βουλή και στην κοινωνία η μάχη για την Οικονομία με αιχμή τον νέο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκαν δύο πλήγματα στην «καρδιά» της προεκλογικής ρητορικής τους.
– Ο διορισμός και η παύση του 80χρονου κ. Πατέρα στη διοίκηση του νοσοκομείου Καρδίτσας αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μία υπόθεση στα όρια της φαιδρότητας λόγω της προχωρημένης ηλικίας του διορισμένου. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του μίλησε ευθέως για προεκλογική συναλλαγή με τον κ. Μητσοτάκη, του τύπου «σου φέρνω τον στρατό ψηφοφόρων που επηρεάζω και μου δίνεις θέση διοικητή».

Τα λεγόμενά του δεν διαψεύσθηκαν. Και παρά τις συστάσεις που (είπε ότι) του έγιναν από το Μαξίμου να μην ξαναμιλήσει δημοσίως για την υπόθεση… επανήλθε, αποκαλώντας τον πρωθυπουργό «ψεύτη» που «με εξηπάτησε».
Ούτε αυτοί οι ισχυρισμοί διαψεύσθηκαν, αλλά «έτσι κι αλλιώς οι υποσχέσεις περί αξιοκρατίας πήγαν περίπατο, καθώς έγιναν γνωστά και τα κομματικά ή συγγενικά προσόντα άλλων διοικητών», σημειώνουν τα στελέχη του πρώην κυβερνώντος κόμματος.

Αποπομπή «αρίστου» για λόγους… βιογραφικού

– Η αποπομπή, ουσιαστικά, από το κυβερνητικό σχήμα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την ομογένεια, Αντώνη Διαματάρη, αποτέλεσε το ισχυρότερο, μέχρι στιγμή, πλήγμα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη, του οποίου ήταν προσωπική επιλογή.
Ποιος να τo ‘λεγε ότι η πρώτη απομάκρυνση υπουργού ‘των αρίστων’ θα γινόταν για λόγους… βιογραφικού», παρατηρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι, ακόμα και τώρα, δεν έχει γνωστό εάν ο κ. Διαματάρης διαθέτει απλό πτυχίο (διότι το μεταπτυχιακό διαψεύσθηκε από το ίδιο το… Columbia).

Το στοιχείο που, όπως επισημαίνουν, εξόργισε ακόμα και «γαλάζια» στελέχη, είναι η άρνηση του κυβερνητικού επιτελείου να “καθαρίσουν” με την υπόθεση από την πρώτη στιγμή.

«Το θέμα θεωρείται λήξαν» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ένα 24ωρο μετά την διάψευση του Columbia, θεωρώντας ότι οι εξηγήσεις του κ. Διαματάρη ότι «απλώς σπούδασε» ήταν επαρκείς.

Χρειάσθηκαν άλλα δύο δημοσιεύματα (από την ΕΦΣΥΝ) για να οδηγήσουν στην αποπομπή του: Το ένα απεκάλυπτε ότι ο υφυπουργός είχε προσλάβει στο γραφείο του πρώην στέλεχος της ΕΑΒ που διώκεται για απιστία (σ.σ. με ζημιά ενός δισ. στην επιχείρηση) και είχε «εξαφανιστεί» στην Αμερική τα τελευταία χρόνια. Και, το άλλο, ότι ο κ. Διαματάρης εξακολουθούσε να διατηρεί επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ (σε real estate και στη διοίκηση της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας της Ν. Υόρκης που βρίσκεται από το 1979) παρά τη σχετική νομική απαγόρευση για τα μέλη της κυβέρνησης.

Οι νέες αποκαλύψεις βρήκαν τον κ. Διαματάρη… εν πτήσει προς την Αυστραλία, ωστόσο «στο Μαξίμου αντελήφθησαν επιτέλους ότι δεν μπορούσαν να σφυρίζουν κι άλλο αδιάφορα», κατά την επισήμανση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος παραιτήθηκε «με πόνο ψυχής», κατά τη δήλωσή του, αν και μέχρι χθες παρέμενε στην Αυστραλία με την ιδιότητα… του υφυπουργού.

Λεπτομέρεια με σημασία: Ο κ. Διαματάρης θεωρήθηκε από την πρώτη μετεκλογική στιγμή ως «το δέκα το καλό» για την κυβέρνηση, καθώς η επιρροή που (λέγεται ότι) ασκεί στην ελληνική ομογένεια της Αμερικής ήταν καθοριστικός παράγοντας για την εκλογική της συμπεριφορά, εάν τελικά ψηφισθεί (την Τρίτη) το νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου για την ψήφο των αποδήμων.

Οι αποκαλύψεις όμως για το ανύπαρκτο μεταπτυχιακό έγιναν… από ομογενειακή ιστοσελίδα (kalami.us), με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εκλογικά «πάθη και μίση» που θα ξεσπάσουν (και) στην υπερατλαντική ομογένεια όταν φτάσει η ώρα της κάλπης.

Aλλο 13η, άλλο μέρισμα

«Δύο τα κρατούμενα αλλά οι μεγάλες μάχες δίνονται στο πεδίο της Οικονομίας», ομολογούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και, ως εκ τούτου, ετοιμάζονται για την μεγάλη αντιπαράθεση στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού, ο οποίος θα ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Το έδαφος, όπως λένε, στρώθηκε με το νέο φορολογικό που ψηφίσθηκε την Παρασκευή, καθώς μέσα από τις διατάξεις του αφενός διαψεύσθηκαν οι υποσχέσεις στην περίφημη «μεσαία τάξη» και, αφετέρου, επλήγησαν αδύναμες ομάδες πληθυσμού. «Όπως για παράδειγμα η απόδοση κοινωνικού μερίσματος σε ΑμεΑ (Ατομα με Αναπηρία) που δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους». Στο εύλογο ερώτημα εάν τα ΑμεΑ… θεραπεύονται μετά τα 24, απάντηση δεν δόθηκε.

Το στοιχείο που χρήζει περαιτέρω διευκρινήσεων από την Κουμουνδούρου αφορά στην μη απόδοση μερίσματος στους συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «ό,τι ήταν να πάρουν τους το έδωσε η κυβέρνηση Τσίπρα πριν από το Πάσχα για προεκλογικούς λόγους». Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Εκείνο ήταν η 13η σύνταξη που την εγγράψαμε ως μόνιμο μέτρο και γι΄ αυτό είχε κρατήσεις. Το μέρισμα που δίνεται στο τέλος του έτους είναι έκτακτο επίδομα, το οποίο δώσαμε και τα τρία προηγούμενα χρόνια».

Αυτό που θα πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν, με βάση τους δικούς του δημοσιονομικούς υπολογισμούς, θα έδινε μέρισμα στους συνταξιούχους και τον φετινό Δεκέμβριο. «Θα δίναμε, διότι δεν θα ‘έτρωγαν’ το δημοσιονομικό περιθώριο κινήσεις όπως η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ αντί της οριζόντιας που επέλεξε ο κ.Μητσοτάκης», λένε.

Για τις… λεπτομέρειες θα προσφερθεί η πενθήμερη αντιπαράθεση επί του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Αν και «έτσι κι αλλιώς, οι τσέπες των χαμηλόμισθων και των μικρομεσαίων θα ‘μιλήσουν’ από τις αρχές του νέου έτους», όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Το …μισό ΠΑΣΟΚ πήγε ΣΥΡΙΖΑ»

Όσο για τη… βιασύνη να «τρέξει» η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ; Από τη μια η εικόνα που παρουσίασε αίφνης η κυβέρνηση Μητσοτάκη και από την άλλη «το πρόσφατο συνέδριο-παρωδία» του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν στην… μαζική προσέλευση πρώην στελεχών της Χ. Τρικούπη στο σχήμα που, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξεί να εκφράσει ολόκληρο τον δημοκρατικό-προοδευτικό χώρο.

Κι ενώ πολλοί εξεπλάγησαν από την πολυπλυθέστατη (695μελή) Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) που σηματοδοτεί το εν λόγω εγχείρημα, ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης του οργάνου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, επιφύλαξε μία ακόμα έκπληξη: «στην ΚΕΑ θα προστεθούν… κι άλλα πρόσωπα με τα οποία συζητούμε ήδη», είπε.

Όποιος παρακολούθησε από κοντά αυτή τη συνεδρίαση, άλλωστε, συνειδητοποίησε πως δεν είναι σχήμα λόγου η εκτίμηση «το μισό ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι εξελίξεις, και σ΄ αυτό το πεδίο, αναμένεται ενδιαφέρουσες μέχρι το συνέδριο της άνοιξης που θα οριστικοποιηθεί ο «μετασχηματισμός» του κάποτε μικρού κόμματος της Αριστεράς – και κυβερνώντος, μέχρι πριν από πέντε μήνες.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Π. Μοσκοβισί: Η εφαρμογή μέτρων για το χρέος είναι προϋπόθεση για την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Η υλοποίηση μέτρων για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτήσει η ελληνική οικονομία εμπιστοσύνη, σταθερότητα και πρόσβαση στις αγορές, υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, στην επίσημη απάντησή του στην επιστολή των 38 ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο, από 3 πολιτικές ομάδες, αναφορικά με την ανάγκη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *