ΣΥΡΙΖΑ: «Τρέχει» η διεύρυνση με νέες προσελεύσεις από το πρώην ΠΑΣΟΚ

Πολιτική εκδήλωση απόψε με ομιλητή τον Α. Τσίπρα. «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα», σημειώνουν αρμόδια στελέχη. Καταλύτης η εικόνα του ΚΙΝΑΛ και οι πρακτικές της κυβέρνησης «σε αριστεία, οικονομία και αστυνομική αυθαιρεσία».

Με γοργούς ρυθμούς και προσχωρήσεις… κατά κύματα πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ «τρέχει» η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ.
Απόψε διοργανώνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας εκδήλωση «της πρωτοβουλίας πολιτών για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξη», στην οποία θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόκειται για 120 προσωπικότητες, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν είχαν εκδηλωθεί μέχρι πρότινος υπέρ του εγχειρήματος. Στην πλειοψηφία τους είναι πρώην στελέχη νομαρχιακών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ (κάποιοι διετέλεσαν γραμματείς) και πρώην βουλευτές, όπως ο Γιώργος Κίρκος, ενώ στον κατάλογο περιλαμβάνονται και ονόματα όπως του προέδρου των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτα Κανάκη.

Οι νέες προσελεύσεις, καθώς και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις με άλλα πρόσωπα προκειμένου να ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα, έκανε τον κ. Τσίπρα όχι μόνο να μην υιοθετήσει κάποιες «γκρίνιες» για τον μεγάλο αριθμό (695 μέλη) της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προαναγγείλει ότι… θα προστεθούν κι άλλα μέλη στο όργανο.

Την εν λόγω προαναγγελία έκανε στην πρώτη, διήμερη, συνεδρίασης της ΚΕΑ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν το έπραξε τυχαία, καθώς τα «κύματα» υποστηρικτών του εγχειρήματος συνεχίζονται.

«Κι ακόμα δεν έχετε δει τίποτα», τονίζει στο Euro2day.gr κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναλάβει τις συζητήσεις με ουκ ολίγα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κατά τον ίδιον, από τη μια η εικόνα που παρουσιάζει το ΚΙΝΑΛ και, από την άλλη, τα συνεχή πλήγματα που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η εικόνα της κυβέρνησης (από την υπόθεση Διαματάρη και τους διορισμούς στις διοικήσεις των νοσοκομείων μέχρι την ακύρωση των προεκλογικών φορο-υποσχέσεων και, εσχάτως, τα ακραία φαινόμενα αστυνομικής ασυδοσίας) άγγιξαν τα αντανακλαστικά «δημοκρατών και προοδευτικών ανθρώπων».

Οι οποίοι, όπως σημειώνει, προτάσσουν την ανάγκη να αντιμετωπισθεί «η λαίλαπα της νεοδεξιάς» προσβλέποντας «στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα».
Στην διακήρυξή τους οι «120» σημειώνουν, μεταξύ άλλων: «Μας ενώνουν κοινές αρχές, κοινά ιδανικά για την πολιτική και τη δημοκρατία, για τους αγώνες ενάντια σε κάθε μορφής εκμετάλλευση. Μας ενώνουν κοινές αντιλήψεις, κοινές πεποιθήσεις και κοινοί στόχοι για την ήττα της Δεξιάς, για την απομάκρυνση της Δεξιάς από την κυβέρνηση, για μία νέα προοδευτική δημοκρατική διακυβέρνηση στην Ελλάδα».
Και μιλούν για ένα πατριωτικό προσκλητήριο προς «όσους μπορούν και θέλουν να σταθούμε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Να συνταχθούμε σε έναν νικηφόρο βηματισμό, που διασφαλίζει τη λαϊκή ενότητα στη βάση, δημιουργεί ισχυρά ερείσματα σε όλους τους κοινωνικούς και κρατικούς θεσμούς, επικρατεί σε εκλογικές αναμετρήσεις στα συνδικάτα, στην Αυτοδιοίκηση και στη Βουλή, στοχεύει σε μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση».

Παρέμβαση «με μέλλον» από Π. Γερουλάνο

Εν μέσω αυτών των διαδικασιών, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Παύλου Γερουλάνου ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα. «Δεν αποκλείω ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη δουλειά που χρειάζεται να κάνει για να γίνει το κόμμα που περιγράφω, μπορεί να την κάνει. Εγώ πιστεύω σε μια κεντροαριστερά, μια ελληνική ανθρωποκεντρική, σοσιαλιστική πρόταση που μπορεί να δώσει όραμα στον Έλληνα πολίτη. Οποιαδήποτε συζήτηση αφορά μία τέτοια προσπάθεια, να έρθουμε σε ένα χώρο για να δούμε την Ελλάδα 10-20 χρόνια από τώρα, αυτή η συζήτηση με αφορά. Γι’ αυτό και δεν λέω όχι σε συζητήσεις, ακόμα και αν είναι με ανθρώπους με τους οποίους καταρχήν διαφωνώ», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Διευκρινίζοντας, επιπλέον, ότι δεν αποκλείει να κάνει αυτή τη συζήτηση είτε μόνος του, είτε ως επικεφαλής ομάδας ανθρώπων που έχουν τις ίδιες θέσεις.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, το ΚΙΝΑΛ θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα – μάλιστα ο κ. Γερουλάνος κλιμάκωσε την κριτική του στην Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως όταν οι ηγεσίες δεν παίρνουν τα μηνύματα, «τα παίρνουν μια και καλή και απότομα».

Και ο Γ. Παπανδρέου στην «προεδρική» ονοματολογία;

Όπως σημειώσαμε και χθες, η μεγάλη προσέλευση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον διευρυμένο ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται (και) στο «συνέδριο παρωδία» του πάλαι ποτέ Κινήματος, το οποίο έγινε πριν από τρεις εβδομάδες – χωρίς εκλογή συνέδρων και νέας ηγεσίας. «Η Φώφη λειτούργησε ως ο καλύτερος σπόνσορας του Τσίπρα», λένε πολλά από αυτά τα πρόσωπα, εξηγώντας ότι «περιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή» να γίνει ουσιαστικό συνέδριο επανεκκίνησης του ΠΑΣΟΚ και όταν η ευκαιρία κάηκε, στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Τσίπρα πρόθυμο να προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πηγές του κόμματος διαψεύδουν ότι υπάρχει τέτοια συζήτηση ή σχεδιασμός. «Η πρότασή μας είναι επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. Μόνο εάν ο ίδιος αρνηθεί δεύτερη θητεία θα συζητήσουμε για άλλο πρόσωπο», λένε.
Σημειώνεται ότι η σχετική συζήτηση «φούντωσε» καθώς ο κ. Γερουλάνος δήλωσε πως ο κ. Παπανδρέου θα ήταν ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πάντως καθώς, ως γνωστόν, ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει γνωστό ότι τη δική του απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα την πάρει μέσα στις γιορτές.
Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΘ: Οι 3 άξονες της κυβέρνησης εν όψει παρουσίας Τσίπρα

Ανάπτυξη με μείωση της ανεργίας, στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων και αλλαγές στο πολιτικό σύστημα είναι οι τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήδη ετοιμάζεται για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου θα παρουσιάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει[…]

Περισσότερα »

«Ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ: Διαφωνίες υπουργών

Μετά το άρθρο του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με τίτλο «Η κυβέρνηση να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», προκλήθηκε «ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση για την υπόθεση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Με τον Πάνο Σκουρλέτη συμφώνησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος σημείωσε: «Καλά κάνει ο κ.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *