Tι σημαίνει (τελικά) η ΠΝΠ για τους ΟΤΑ

Του Νίκου Παρασκευά

Πολλά γράφτηκαν και πολλά ακούστηκαν για την περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα αποθεματικά των δήμων και των περιφερειών υπέρ του κράτους. Άλλα έχουν βάση και άλλα απλά είναι υπερβολές.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ας δούμε, όμως, ποια είναι η αλήθεια και αν έχουν δίκιο οι ΟΤΑ που έχουν βγει στα… κάγκελα, με βάση τα όσα είπαν στη στήλη δήμαρχοι από πολλές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.

Κατ’ αρχήν, να μην ξεχνάμε πως βασικός χρηματοδότης της ΤΑ και των περιφερειών είναι το κράτος. Από τον κρατικό προϋπολογισμό χρηματοδοτούνται οι ΟΤΑ και οι περιφέρειες για τη μισθοδοσία του προσωπικού τους που γίνεται μέσω των ΚΑΠ. Κατά συνέπεια, δεν χάνουν τίποτα οι δήμοι από εκείνα που έχουν, γιατί εκείνος που τους τα δίνει, δηλαδή το κράτος, τους τα παίρνει πίσω, διασφαλίζοντας όμως τη μισθοδοσία αφού διευκρινίζει ότι κάθε 15 μέρες θα ζητάνε τα αντίστοιχα κονδύλια που χρειάζονται και θα τα παίρνουν.

Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν άλλες παράμετροι, που δεν πρέπει να αγνοηθούν, όπως:

α) Οι δήμοι έχουν πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη, που τα εισπράττουν μέσω της ΔΕΗ και από τα τέλη. Αυτά είναι χρήματα που τα παίρνουν από τους δημότες τους και την αγορά. Αυτά τα χρήματα δεν δικαιούνται να τα αποδώσουν σε κανέναν, γιατί σύμφωνα με τον νόμο πληρώνονται για να επιστρέψουν στους δημότες μέσω υπηρεσιών που τους παρέχει ο δήμος, γι’ αυτό άλλωστε λέγονται και ανταποδοτικά, γιατί ο δημότης τα πληρώνει για υπηρεσίες που θα του παρασχεθούν από τον δήμο, όπως καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμό στους δημόσιους χώρους κ.λπ.

Αυτά, όμως, τα χρήματα, αν οι δήμαρχοι τα διαθέσουν για άλλον σκοπό, εκτός από παροχή υπηρεσιών στους δημότες, κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για απιστία και υπεξαίρεση, που και τα δύο χαρακτηρίζονται από τον Ποινικό Κώδικα ως κακουργήματα. Ποιος, λοιπόν, δήμαρχος ή διευθυντής δήμου θα υπογράψει για να μεταφερθούν ανταποδοτικά τέλη σε άλλο Ταμείο, όπου θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς άσχετους μ’ εκείνους που προβλέπει ο νόμος;

β) Πολλοί δήμοι έχουν συνάψει δάνεια στο παρελθόν με ξένες τράπεζες με εγγύηση τους ΚΑΠ, ή τα αποθεματικά τους (σ.σ.: όσοι είχαν). Αν αυτά… εξαφανιστούν, οι δανείστριες τράπεζες θα κλείσουν τους λογαριασμούς και θα απαιτήσουν ολόκληρο το ποσό. Κατά συνέπεια, και δήμοι που είχαν μια οικονομική ευρωστία θα καταστραφούν.

γ) Όλοι οι δήμοι έχουν κάνει συμβάσεις με τράπεζες, στις οποίες έχουν λογαριασμούς και διακινούν μέσω αυτών όλα τα χρήματά τους. Αν αποσύρουν τώρα τα χρήματα από τους λογαριασμούς αυτούς, πόσο μεγάλο πλήγμα θα δεχθούν οι τράπεζες; Αν ξαφνικά μέσα σε 10 μέρες αδειάσουν γύρω στα 3 δισ. ευρώ από τα ταμεία των τραπεζών, το τραπεζικό σύστημα δεν θα υποστεί έναν σοβαρό κλυδωνισμό; Ήδη, τα περισσότερα χρήματα τα έχουν αποσύρει ακόμα και οι μικροκαταθέτες, αν αποσυρθούν και τα χρήματα των δήμων, τι θα γίνει; Ήδη, από την περασμένη Τετάρτη, οι μετοχές των τραπεζών κατρακυλάνε στο χρηματιστήριο και όλοι μιλάνε για πολύ ισχυρό χτύπημα στον τραπεζικό τομέα.

δ) Από τη στιγμή που ακούστηκε ότι θα δεσμευθούν τα χρήματα των δήμων, οι διάφοροι προμηθευτές «κουμπώθηκαν» και σταμάτησαν τις πιστώσεις. Έτσι, σε πολλούς δήμους δεν παραδίδουν πλέον υλικά χωρίς να τα πληρωθούν, ενώ οι εταιρείες καυσίμων σταμάτησαν να δίνουν καύσιμα για τα οχήματα των δήμων, χωρίς να τα προπληρωθούν, με αποτέλεσμα να μην έχουν, σε λίγο, πετρέλαιο να κινηθούν τα απορριμματοφόρα και τα υπόλοιπα οχήματα και να καθίσταται προβληματική και η αποκομιδή των σκουπιδιών. Δηλαδή το πρόβλημα θα φανεί άμεσα και θ’ αρχίσει να δυσανασχετεί ο κόσμος. Επίσης, θα υπάρχει αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, στα Δημοτικά Θέατρα, στα Δημοτικά Γυμναστήρια ή Κολυμβητήρια κ.λπ. Γενικά θα «φανούν» τα προβλήματα και θα υπάρξουν επιπτώσεις στη λειτουργία των δήμων.

ε) Κάποιοι δήμοι έχουν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες με επιτόκιο μεγαλύτερο από το 2,5%, τον χρόνο που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αν μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος με μικρότερο επιτόκιο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Ποιος τους εγγυάται ότι δεν θα καταδικαστούν; Αυτά σκέφτονται πολλοί δήμαρχοι και δεν θέλουν ούτε… να σκεφτούν ότι θα ακολουθήσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

στ) Υπάρχει, βέβαια, και μια άλλη παράμετρος που την έθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης: Αν είναι να χαθεί το κράτος, να βουλιάξει, δηλαδή, το πλοίο, τι νόημα θα έχει αν υπάρχουν αποθεματικά ή όχι στους δήμους; Αν δεν υπάρχει κράτος, δεν θα υπάρχουν ούτε δήμοι, ούτε τίποτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Ένα τέλος στην οικονομική κρίση”… Η Ψυχή μιας ομάδας

Ομάδα Δημοσιογραφίας Ε.ΨΥ.ΜΕ Η οικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες κρατά για πολλά χρονιά. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι σα να μην ανήκουν στην Ευρώπη με τα πολλά λεφτά. Είναι σα να ανήκουν στην Αφρική. Στη χώρα μας η κρίση ήταν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *