Τα δύο δυνατά χαρτιά του Ερντογάν έναντι της ΕΕ

Από τις δηλώσεις της Άγκελας Μέρκελ για την Τουρκία φαίνεται πως η γερμανική προεδρία βάζει στο ζύγι το θέμα των προκλήσεων στην ΝΑ Μεσόγειο σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου και τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτηματικά ερωτηματικά για το εάν τελικά θα αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων και πολύ περισσότερο ουσιαστικών κυρώσεων.

Το πρόβλημα της εξάρτησης των χωρών της ΕΕ από την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα έχει πολλάκις επισημανθεί από όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση και έγινε η περίφημη συμφωνία Βρυξελλών- Άγκυρας. Όπως επίσης είχε επισημανθεί και ότι η αυτή η εξάρτηση θα αποτελούσε πιθανότατα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προκλήσεων από την Τουρκία προς Ελλάδα και Κύπρο.

Και να που τώρα, η κ. Μέρκελ παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς πως το θέμα των κυρώσεων δεν μπορεί εξεταστεί χωριστά και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Αυτός βέβαια είναι ο ένας λόγος, για τον οποίο το θέμα των κυρώσεων αντιμετωπίζεται μάλλον αρνητικά από το Βερολίνο και ο λόγος στον  οποίο η  κ. Μέρκελ μπορεί να αναφερθεί δημόσια.

Ο δεύτερος αφορά τη σχέση Τουρκίας-Ρωσίας που γίνεται όλο και στενότερη καθώς η Άγκυρα – που ούτως η άλλως απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από τη Δύση, τις αρχές και τα ιδεώδη της επί ηγεσίας Ερντογάν- αποστρέφει τώρα ακόμη περισσότερο το βλέμμα της από Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αφενός με συνεχείς συμμαχίες και ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Μόσχα και αφετέρου εξαιτίας των μεθοδεύσεων που εξυπηρετούν την επιθυμία του Ερντογάν να διαδραματίσει τη Τουρκία ηγετικό ρόλο για μερίδα του μουσουλμανικού κόσμου.

Η Δύση-ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ- φυσικά δεν επιθυμούν αυτή την προσέγγιση Άγκυρας-Μόσχας και η επιβολή κυρώσεων μάλλον θα έστελνε την πρώτη πιο βαθεία στην αγκαλιά του Πούτιν.

Και το ζήτημα του προσφυγικού και το ζήτημα των ρωσοτουρκικών σχέσεων είναι σαφώς δύο χαρτιά που παίζει δυνατά ο Ερντογάν αλλά το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η ομηρία της ΕΕ και εν τέλει με ποιος κόστος και ποιες χώρες θα πρέπει να θυσιαστούν.

Ωστόσο, αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε την επιβολή κάποιων κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής. Το ερώτημα όμως είναι εάν αυτές θα να και ουσιαστικές κάτι που κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Στη περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλαπλά προβλήματα αφού η Αθήνα έχει βάλει αρκετά ψηλά τον πήχη των αιτημάτων της από τους εταίρους.

 

Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4 FM, Κ.Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινά περιοδείες ο Σαμαράς – Πρώτος σταθμός η Θεσσαλία

Ανανέωση και επαναπροσέγγιση της κοινωνίας είναι το στοίχημα του προέδρου της ΝΔ στον δρόμο προς την Εθνική Συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε μια επανεκκίνηση της παράταξης μέσα από τη «γαλάζια» βάση και στο διάλογο με τα στελέχη[…]

Περισσότερα »

Στρατούλης: Οι δεσμεύσεις μας για ΦΠΑ – ΕΝΦΙΑ πρέπει να τηρηθούν

Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει μία συμφωνία η οποία θα αναιρεί βασικές πτυχές του προγράμματος τουΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. «Θεωρώ ότι η ίδια η κυβέρνηση, από την ίδια της τη φυσιογνωμία, δεν θα φέρει για έγκριση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *