Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα «κλειδιά» για ένα σωστό βιογραφικό

0 σχόλια ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Της Νίκης Δαλιανά*

Η ανεργία είναι ένας όρος που τα τελευταία χρόνια έχει εισβάλει δραματικά στη ζωή μας απορυθμίζοντας και καταστρέφοντας τη συνεκτικότητα, τη σταθερότητα και τη λειτουργία των κοινωνικών και οικογενειακών δομών, καθώς και τη σωματική αλλά και ψυχική ισορροπία των ατόμων που την υφίστανται (που πολλές φορές συνεπάγεται και την αδυναμία επιβίωσης του ατόμου) αφού η έλλειψη εργασίας περιθωριοποιεί τον άνθρωπο, του στερεί την αυτοεκτίμησή του, τις δεξιότητες του, τη χαρά της ζωής, τον απομονώνει, τον κλονίζει, τον καταδικάζει σε διαρκή φόβο, πόνο και αγωνία με ολέθρια αποτελέσματα.

Έρευνες έχουν καταδείξει τη συσχέτιση μεταξύ ανεργίας και αυτοκτονίας. Οι αυξητικές τάσεις του φαινομένου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα από τις κυβερνήσεις των χωρών που το παράγουν γιατί και η ανεργία αλλά και η “εφεύρεση” της μερικής απασχόλησης αποτελούν σ” ένα άλλου είδους πόλεμο “βραδυφλεγείς” νάρκες ικανές να ανατινάξουν ανά πάσα στιγμή τα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά μέχρι τώρα δεδομένα της Ιστορίας της Ανθρωπότητας και του Πολιτισμού.

Από την άλλη μεριά, η αναζήτηση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μάλιστα λέγεται ότι η αναζήτηση εργασίας είναι αυτή από μόνη της 8ωρη απασχόληση. Αναζητώ εργασία δε σημαίνει απλά γράφομαι στον ΟΑΕΔ, στέλνω 2-3 βιογραφικά και περιμένω. Αναζητώ εργασία σημαίνει κάνω μια μεθοδευμένη καθημερινή προσπάθεια αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα μέχρι να πετύχω τον επιθυμητό στόχο που είναι η εύρεση εργασίας.

Το πρώτο βήμα σε αυτή την αναζήτηση είναι το να έχω ένα σωστό βιογραφικό, στο οποίο και θα επικεντρωθούμε στο παρόν άρθρο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει και ότι ο μέσος εργοδότης δεν αφιερώνει πάνω από τριάντα δευτερόλεπτα για να δει ένα βιογραφικό, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να είναι προσεγμένο και να κάνει καλή εντύπωση στα πρώτα δευτερόλεπτα.  Ας δούμε όμως ποια είναι τα μυστικά του σωστού βιογραφικού:

 

  • Προσεγμένη εμφάνιση: Φανταστείτε ένα βιογραφικό με διαφορετικές γραμματοσειρές, διαφορετικά χρώματα, ορθογραφικά λάθη, ακανόνιστα κενά μεταξύ των λέξεων και των παραγράφων. Σίγουρα δε θα κάνει καλή εντύπωση και πιθανότατα δε θα διαβαστεί. Το σωστό βιογραφικό πρέπει να είναι γραμμένο στην ίδια γραμματοσειρά (συνήθως Arial ή Times New Roman, 12), να ξεχωρίζει ο τίτλος και να μην υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ των παραγράφων. Κάποιοι θεωρούν ότι αφήνοντας μεγάλα κενά κάνουν το βιογραφικό να φαίνεται μεγαλύτερο και άρα πληρέστερο. Μια τέτοια αντίληψη είναι λανθασμένη, καθώς ένα “άδειο” βιογραφικό μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει. Άλλωστε το βιογραφικό δε θα πρέπει να ξεπερνάει τις δύο σελίδες.

 

  • Ακρίβεια και ειλικρίνεια στις πληροφορίες: Πειράζει άραγε να βάλω 1-2 δουλειές παραπάνω έτσι για να φαίνεται προϋπηρεσία ή να βάλω και μερικά σεμινάρια παραπάνω για να γεμίσω το βιογραφικό μου; Η απάντηση είναι ναι! Και πολύ μάλιστα! Σκεφτείτε μόνο σε πόσο δύσκολη θέση θα έρθει κάποιος όταν στη συνέντευξη εργασίας τον ρωτήσουν κάτι συγκεκριμένο για την “εικονική” του θέση εργασίας ή για σεμινάρια που δεν έχει παρακολουθήσει και δεν ξέρει να απαντήσει ή απαντήσει ψέμματα. Δεν αξίζει τον κόπο λοιπόν να γράφουμε ανακρίβειες στο βιογραφικό μας γιατί ανά πάσα στιγμή, ακόμα και να πάρουμε τη δουλειά, μπορεί να αποκαλυφθεί το ψέμα μας και να έρθουμε σε δύσκολη θέση.

 

  • Μην αφήνετε αδικαιολόγητα τυχόν κενά στο βιογραφικό σας. Και λέγοντας κενά δεν εννοούμε τα κενά μεταξύ των παραγράφων (που πάλι όπως είπαμε δεν τα αφήνουμε) αλλά τα χρονολογικά κενά. Ας πούμε ότι τελείωσες τη σχολή, δεν έκανες κάτι και μετά από 2-3 χρόνια αποφάσισες να ψάξεις για δουλειά. Θα πρέπει να είσαι σε θέση στη συνέντευξη να δικαιολογήσεις αυτό το χρονολογικό κενό που υπάρχει. Ας πούμε λέγοντας ότι έπρεπε να τελειώσω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις ή ότι έψαχνα για κάποιο μεταπτυχιακό. Δε λέμε όμως σε καμία περίπτωση ότι ψάχνω 2-3 χρόνια για δουλειά και δε βρίσκω γιατί ο υποψήφιος εργοδότης δε θα σκεφτεί το πόσο δύσκολα έχουν γίνει τα πράγματα στη σημερινή αγορά εργασίας, αλλά θα σκεφτεί ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς για να μη βρίσκουμε τόσο καιρό δουλειά.

 

  • Προσάρμοζε το βιογραφικό σου τονίζοντας τα σημεία που ταιριάζουν στη θέση εργασίας που έχεις βρει. Αυτό στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη σημασία οι εργοδότες είναι οι προηγούμενες θέσεις εργασίας. Δώσε έμφαση αν έχεις κάποια που ταιριάζει ή αν δεν έχεις δώσε έμφαση σε δεξιότητες που έχεις αποκτήσει από άλλες θέσεις εργασίας που όμως θα ταίριαζαν στην παρούσα θέση εργασίας. Με λίγα λόγια, μη στέλνεις μηχανικά το ίδιο βιογραφικό σε όποια αγγελία βρίσκεις γιατί έτσι μπορεί να χάσεις σημαντικές ευκαιρίες. Προσπάθησε να κάνεις το βιογραφικό σου, τονίζοντας κάθε φορά τα κατάλληλα σημεία, να φαίνεται ταιριαστό με αυτά που ζητά η αγγελία εργασίας.

 

  • Στείλτε μαζί με το βιογραφικό και μία συνοδευτική επιστολή. Στην ουσία πρόκειται για 2-3 παραγράφους που περιγράφουν την προηγούμενη εμπειρία μας, τη σχέση που έχει αυτή η εμπειρία με την παρούσα θέση εργασίας, τα χαρακτηριστικά μας, τα δυνατά μας σημεία. Εξηγούμε δηλαδή γιατί είμαστε οι καταλληλότεροι για αυτή τη θέση εργασίας. Δεν είναι απόλυτο ότι θα διαβαστεί η συνοδευτική επιστολή, ούτε χρειάζεται πάντα, όμως σε ορισμένες θέσεις εργασίας μία καλογραμμένη συνοδευτική επιστολή δίνει έξτρα πόντους στο βιογραφικό.

 

  • Προσοχή στην ενότητα χόμπι- ενδιαφέροντα! Δε βάζουμε ενδιαφέροντα όπως πχ παρακολουθώ τηλεόραση, παίζω παιχνίδια στο διαδίκτυο (ατομικά) κλπ που δείχνουν ότι είμαστε παθητικοί και μοναχικοί σαν χαρακτήρες. Θέλουμε χόμπι που να δείχνουν ότι είμαστε ενεργητικοί και ενδιαφέροντες χαρακτήρες με αρκετές ικανότητες και κοιτάμε να ταιριάζουν τα ενδιαφέροντα μας με τη θέση εργασίας που στοχεύουμε.

 

Σίγουρα στις μέρες μας η αναζήτηση εργασίας είναι δύσκολη υπόθεση και το να βρούμε δουλειά εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Εξαρτάται όμως σε μεγάλο βαθμό και από εμάς, από το να έχουμε κάνει τη σωστή προετοιμασία, να έχουμε ένα σωστό βιογραφικό, να ξέρουμε πως να ανταποκριθούμε στη συνέντευξη εργασίας (θα αναφερθούμε σε αυτό σε επόμενο άρθρο) ενδυναμώνοντας έτσι τους παράγοντες που είναι στο χέρι μας. Και βέβαια εξαρτάται από τα αποθέματα αισιοδοξίας και ψυχικής δύναμης που παρά τις δυσκολίες μας κάνουν να μην αποθαρρυνόμαστε και να μη βουλιάζουμε στο τέλμα.

Η Νίκη Δαλιανά είναι Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Msc, Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Β” Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π& Αγλ. Κυριακού»…

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες: