Τα νέα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ

Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ ύψους 35 ευρώ για το 2018 είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου, το μικτό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις κύριες και επικουρικές να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ, ενώ το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τις 8.884 ευρώ. Επισημαίνεται ότι δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από την 13.5.2016 και εφεξής, ανεξαρτήτως αν πληρούν ή όχι τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Αυτό προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και κοινοποιήθηκε χθες από τον ΕΦΚΑ σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου όλων των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ εκτός του ΟΓΑ.

Επίσης, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται εφόσον, επιπρόσθετα, πληρούνται οι ηλικιακές προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά κριτήρια σε όσους δικαιούνται σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) από τους ανωτέρω πρώην φορείς κύριας ασφάλισης, η καταβολή της οποίας -σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης- αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (ήτοι μέχρι και 12.5.2016). Διευκρινίζεται ότι τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Κλάδου Ασθένειας και Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Το ΕΚΑΣ του 2018 χορηγείται με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λύση στο μυστήριο με τα πτώματα στις ακτές της Μυτιλήνης

Σε λύση οδηγείται το μυστήριο των τριών πτωμάτων  που βρέθηκαν σε ακτές της βορειοανατολικής Μυτιλήνης και αρχικά θεωρήθηκε ότι ανήκουν σε ένα από τα ναυάγια μεπρόσφυγες, που περνάνε από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές, στο νησί. Η πρώτη σορός, που ανήκε σε ένα κορίτσι, βρέθηκε στις 5 Νοεμβρίου. Ακολούθησε, στις 10 Νοεμβρίου, η εύρεση της σορού ενός[…]

Περισσότερα »

Η Πρωτοχρονιάτικη πίτα των Ποντίων Πειραιώς

Του Θ. Ασβεστόπουλου… Υπό την παρουσία πλήθους κόσμου και σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και λαμπερή εκδήλωση που πλαισιώθηκε από πλούσιο λαογραφικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτας της το απόγευμα της Κυριακής 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του συλλόγου στην Δραπετσώνα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *