Τα POS και άλλα πολλά της καθημερινότητας με τον ιό

Του Νίκου Μπουρσινού

Ξυπνάω, όπως και πριν, στις 6.30 το πρωί. Αφού τελειώσω γύρω στις 2.30 το μεσημέρι τη δουλειά μου για τον σταθμό, το «ΚΑΝΑΛΙ-ΕΝΑ», κάποια στιγμή λέω μπας και κοιμηθώ λίγο, για να ξαναρχίσω το απόγευμα να κάνω ρεπορτάζ για την επόμενη μέρα.

Μόλις κλείνω τα μάτια, ντριιιν το κουδούνι. Ωχ! «Ποιος είναι;» «Έχετε ένα δέμα». Βλέπετε, η τύχη του γκαντέμη είναι να του χαλάσει το κινητό, το σίδερο, το φως του γραφείου και να τρέμει τι άλλο μπορεί να πάρει σειρά.

«Μπορείτε να περιμένετε λίγο να ντυθώ, να κατέβω; «Ναι, αλλά γρήγορα!». Δίκιο έχει κι αυτός, δίκιο έχω κι εγώ, και ποιος να βρει το δίκιο του, μες΄το χαμό. «Με κάρτα πληρώνω…». «Α ,δεν έχω POS. Μόνο μετρητά». Την γκαντεμιά μου μέσα! «Αφού το είχα πει ότι θα πληρώσω με κάρτα.»

«Ναι, αλλά τα ΕΛΤΑ δεν μας δίνουν POS». Μάλιστα, κύριε! Τα ΕΛΤΑ, δεν δίνουν στα κούριέρ τους, το ρημαδομηχανάκι, για το οποίο μας πρήζουν, χρόνια τώρα και ειδικά αυτόν τον τρισκατάρατο καιρό, που το σύμπαν φωνάζει να πληρώνουμε με πλαστικό χρήμα, κυρίως για λόγους ασφάλειας της υγείας μας, τα ΕΛΤΑ δεν το δίνουν στα κούριερ. Έλα ιέ στον τόπο σου, μην πω τίποτα χειρότερο μεσημεριάτικα!

Όσο για το κατάστημα, στο οποίο είχα παραγγείλει το σίδερο, αυτοί, που λέτε, με είχαν διαβεβαιώσει πως θα με ειδοποιήσουν από τα ΕΛΤΑ, μια ώρα πριν έρθουν. Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε;

Σας διαβεβαιώ ότι όλα τα παραπάνω είναι απολύτως ακριβή, χωρίς την παραμικρή υπερβολή. Μην φανταστείτε, δε, ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός είναι εξαίρεση. Μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες καταστημάτων σου λένε τα ίδια.

Έγραφα, μόλις χτες, πως ο ιός λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός και αναδεικνύει τα υπάρχοντα προβλήματα. Αυτό συμβαίνει βέβαια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ,αλλά και της ιδιωτικής σφαίρας.

Η ανοργανωσιά, ο ωχαδερφισμός, καθώς και πολλά άλλα, γιγαντώνονται στις δύσκολες περιστάσεις, αν και θα περίμενε κάποιος να συμβεί το ακριβώς αντίθετο: Να προσπαθήσουμε να υπερβούμε τον εαυτό μας, να λειτουργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μετριάσουμε τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που παρουσιάζονται, λόγω των ειδικών συνθηκών.

Για να είμαστε δίκαιοι, κάποιοι προσπαθούν, αλλά είναι πολλοί λίγοι και απελπιστικά μόνοι. Πόσο θα αντέξουν σε ένα περιβάλλον ελάχιστα έως διόλου υποστηρικτικό; Το πασίγνωστο «Να κάνω εγώ τη δουλειά μου και να παν να πνιγούν οι άλλοι» συνεχίζεται. Μόνο που τώρα θα το πληρώσουμε διπλά και τρίδιπλα.

Τα POS, είναι ένα παράδειγμα, υπάρχει πλήθος άλλων. Όταν θα έπρεπε να φορτσάρουμε, να γκαζώσουμε, για να κάνουμε αυτές τις μέρες υποφερτές, τόσο φαίνεται πως η μανία του κέρδους με τον λιγότερο κόπο, κατισχύει έναντι των παραδειγμάτων υπευθυνότητας, αλληλεγγύης και συλλογικής λειτουργίας.

Όμως, θα το ξαναπούμε: Όσο ως πολίτες έχουμε λίγες, έως διόλου απαιτήσεις και μηδαμινές προσδοκίες, τόσο θα βασανιζόμαστε, θα γκρινιάζουμε, θα κάνουμε εκείνα που ΔΕΝ θέλουμε να μας κάνουν και το αποτέλεσμα θα είναι μια χώρα στη μιζέρια.

Δεν θέλω, επ΄ουδενί μάλιστα, να είμαι μέσα στη γκρίνια, τέτοιες δύσκολες ώρες, αλλά με το συμπάθιο, δεν μπορούμε να τα βρίσκουμε όλα καλώς καμωμένα, γιατί απέχουν έτη φωτός από το να είναι.

Ας υψώσουμε φωνή, όταν πρέπει, ας πούμε ανοιχτόκαρδα το μπράβο, όταν πρέπει, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το μικρό μας δαχτυλάκι, γιατί μας βλέπουν όλοι, ασχέτως αν έχουμε συμφωνήσει σιωπηρά ότι θα κάνουμε πως δεν βλέπουμε ο ένας τον άλλον. Η συνενοχή ποτέ δεν είχε καλό αποτέλεσμα στην Ιστορία των λαών.

Ας είμαστε, παρ΄όλα αυτά αισιόδοξοι. Που ξέρεις, μπορεί ο ιός να βγάλει σιγά-σιγά από μέσα μας εκείνα τα στοιχεία που έχουμε θαμμένα και περιμένουν με αγωνία να βγουν στην επιφάνεια και να μας κάνουν « να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Γ. Μώραλης στην παρουσίαση του βιβλίου του Π. Χατζηπέρου

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου με τίτλο: «Στη Σκιά του Ποσειδώνα – Η Ανταρσία του Αντιτορπιλικού Βέλος», που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.   Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Χατζηπέρος, προσέφερε τιμητική πλακέτα στον κ. Μώραλη,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *