Τα “Νικολοβάρβαρα”: Όταν οι ναυτικοί έδεναν τα πλοία μέχρι τα Θεοφάνια

του Στέφανου Μίλεση*

Στην πειραϊκή ναυτοπολιτεία τα πιο παλιά χρόνια, όταν τα πλοία ήταν ιστιοφόρα, αλλά και μεταγενέστερα όταν έγιναν ατμοκίνητα, οι ναυτικοί απέφευγαν να ταξιδέψουν τουλάχιστον για το διάστημα από τα Νικολοβάρβαρα μέχρι τα Θεοφάνια.

Την περίοδο εκείνη οι καραβοκύρηδες συνήθιζαν να στέλνουν τα καΐκια ή τα πλοία τους σε ταρσανάδες και ναυπηγεία για επισκευές, ενώ οι ναυτικοί προσπαθούσαν να είναι ξέμπαρκοι αφού το να ταξιδεύει κάποιος σε τέτοιες άγριες θάλασσες ήταν καθαρή αποκοτιά!

Περίμεναν πρώτα τα νερά να αγιασθούν και μετά τα Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου άρχιζαν ξανά να σκέφτονται για μπάρκα. Τότε που οι άνθρωποι έκτιζαν τη ζωή τους με βάση την πίστη –και μεγαλουργούσαν- πίστευαν μετά βεβαιότητας, πως αν τα νερά δεν αγιασθούν, συμφορές μεγάλες θα βρουν τον καραβοκύρη.

Αν και ο ατμός είχε καταργήσει πολλές από τις συνήθειες αυτές, καθώς τα πλοία ήταν πλέον βαριά και χαλύβδινα με μηχανές αυτονομούσαν από τους καιρούς, ταξίδευαν διαρκώς χωρίς σταματημό. Οι ναυτικοί όμως παρά τη τεχνολογία συνέχιζαν να αποφεύγουν το πέλαγος από τα Νικολοβάρβαρα και ύστερα.

 

*O Στέφανος Μίλεσης είναι πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς και παραγωγός της εκπομπής “Πειραϊκές Ιστορίες” στο Κανάλι Ένα 90,4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

11 Ιανουαρίου 1944… Ο φονικός βομβαρδισμός του Πειραιά

του Στέφανου Μίλεση… Κάθε χρόνο στις 11 Ιανουαρίου στο κοιμητήριο της Ανάστασης, ο Δήμος Πειραιώς, τελεί μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων του «συμμαχικού», όπως έμεινε να αποκαλείται,

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *