Ταμείο Ανάκαμψης: Μετά τον Ιούνιο τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια

Με εθνικούς πόρους θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η εκταμίευση των χρημάτων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα γίνει μετά τον Ιούνιο του 2021.

Η Ελλάδα διεκδικεί προκαταβολές σε 3,9 δισ. ευρώ (2,635 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 1,272 δισ. ευρώ από δάνεια) από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο της διπλής δόσης.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Ανάκαμψη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάλης είπε ότι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί μέσα στον Δεκέμβριο του 2020 και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα 60 που θα τρέξουν το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τα δάνεια των 12,6 δις. ευρώ ( τα 16,4 δις. ευρώ είναι επιχορηγήσεις) που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος και όχι τα δημοσιονομικά, όπου εκεί το αποτέλεσμα εκεί θα είναι ουδέτερο. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός για κάθε ένα ευρώ δανείου από το Ταμείο πρέπει να υπάρχει άλλο ένα ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα ( μόχλευση).

Εκτός από αναπτυξιακά έργα το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης θα προβλέπει ακόμη ισχυρά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ώστε να παραμείνουν βιώσιμες μέσα στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημική κρίση και να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικός τους χαρακτήρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρώτη αντίδραση από τη Γερμανία μέσω Γιένς Βάιντμαν

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τη Γερμανία ήρθε δια στόματος του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με τον Γιένς Βάιντμαν, η βοήθεια προς την Ελλάδα εξαρτάται μόνο από το αν θα τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν αποφασιστεί. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε[…]

Περισσότερα »

Ντράγκι: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας

Θα συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε τις τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή collaterals. Πολιτική απόφαση η στήριξη της Ελλάδας. Θα εξετάσουμε το όριο των εντόκων όταν υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για συμφωνία. Δεν είναι (μόνο) ευθύνη των άλλων η δραματική κατάσταση στη χώρα. Όπως για κάθε χώρα μέλος η ΕΚΤ ακολουθεί[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *