Ταμέρ Τσιλιγκίρ: Οι εξισλαμισμένοι Πόντιοι ανακαλύπτουν τις ρίζες τους

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Την ομιλία με θέμα «Ο Πόντος σήμερα και οι Έλληνες που επέζησαν ως μουσουλμάνοι στον Πόντο», ανέπτυξε ο ερευνητής – συγγραφέας και ακτιβιστής, με καταγωγή από την Ματσούκα Τραπεζούντας, Ταμέρ Τσιλιγκίρ, κατά την διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας (6-8 Δεκεμβρίου).

Ο κ. Τσιλιγκίρ περιέγραψε την κοινωνική κατάσταση στις αρχές του 20ου αιώνα στην ιστορική περιοχή του Πόντου, ενώ ανέλυσε  γεγονότα της Γενοκτονίας που έλαβαν χώρα εκεί.

Επίσης συνέκρινε την κοινωνικο-πολιτισμική κατάσταση στον σημερινό Πόντο με τον Πόντο πριν από εκατό χρόνια, κάνοντας μία σύγκριση του σήμερα με το παρελθόν.

Έκλεισε την ομιλία του αναλύοντας πως οι Έλληνες που έμειναν πίσω στον Πόντο εξισλαμίστηκαν και στην συνέχεια εκτουρκίστηκαν.

Συγκεκριμένα περιέγραψε τι ήταν αυτή η διαδικασία, το πόσο σκληρό και δύσκολο ήταν για αυτούς τους πληθυσμούς που έμειναν εκεί, να εξισλαμιστούν και να εκτουρκιστούν καθώς και το ποιες ήταν οι συνέπειες αυτής της διαδικασίας. Όπως σημείωσε μάλιστα, ήταν μία διαδικασία που βίωσε και η οικογένεια του.

Όπως είπε στην ομιλία του, η ρωμαίικη γλώσσα, απαγορευόταν να ακούγεται δημόσια, ενώ όσα ζευγάρια  μιλούσαν μεταξύ τους στην ποντιακή διάλεκτο δεν την στα παιδιά τους από φόβο μην τους καταδώσουν άθελα τους.

 Μάλιστα αναφέρθηκε και στο προσωπικό του βίωμα, να ακούει τους γονείς του να μιλάν μεταξύ τους στα ποντιακά, όποτε δεν ήθελαν να ακούσουν κάτι τα παιδιά τους. Άμα τους ρωτούσε δε σε τι γλώσσα μιλάνε, του απαντούσαν «είναι μία παλιά γλώσσα»…

«Στόχος μου να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη»

«Η ενασχόληση μου με το να αναδείξω τι συνέβη πριν από 100 χρόνια στον Πόντο, δεν έχει να κάνει τόσο με την ανακάλυψη της δικής μου ελληνικής καταγωγής και ταυτότητας, πάνω απ’ όλα είσαι άνθρωπος και δεν έχει σημασία είτε είσαι χριστιανός ή μουσουλμάνος ή οποιαδήποτε άλλη θρησκευτικής ή εθνοτικής ένταξης.

Αυτό το οποίο ήθελα να κάνω ήταν να μιλήσω για εκείνα τα γεγονότα ούτως ώστε να συμβάλλω στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης για αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ μετά την ομιλία του.

«Βεβαίως αυτό έχει να κάνει και με την δική μου ταυτότητα αλλά το κυρίαρχο ζήτημα είναι η αποκατάσταση ενός αισθήματος δικαίου για όλους αυτούς που πέρασαν μέσα από τις τραγικές διαδικασίες αφομοίωσης και ενσωμάτωσης», πρόσθεσε.

Η αναγέννηση που διακόπηκε βίαια

Ο κ. Τσιλιγκίρ στην ομιλία του περιέγραψε, μεταξύ άλλων, την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική αναγέννηση που σημειωνόταν στην περιοχή του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Αν κάνουμε την σύγκριση, στον Πόντο και ειδικά στην περιοχή από την οποία κατάγομαι, την Τραπεζούντα και συγκεκριμένα την Ματσούκα, στις αρχές του 20ου αιώνα βίωναν μία διαδικασία αναγέννησης.

Υπήρχαν πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι στην περιοχή, διανοούμενοι, συγγραφείς, επιστήμονες, ενώ οι γυναίκες είχαν όλο και μεγαλύτερο ρόλο και παρουσία στην δημόσια κοινωνική ζωή και αυτό έδειχνε μία σοβαρή κοινωνική αλλαγή», είπε ο Πόντιος ακτιβιστής, ο οποίος παρουσίασε και μία εικόνα όπου εμφανίζονταν γυναίκες της Τραπεζούντας να παίζουν κρίκετ!

«Αν τώρα συγκρίνουμε την κατάσταση όπως ήταν τότε με την σημερινή κατάσταση στην Ματσούκα και την Τραπεζούντα , βλέπουμε ότι μπροστά μας βγαίνει μία πολύ σκοτεινή εικόνα και η σύγκριση αυτή θα είναι άνιση. Προφανώς στο παρελθόν η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη», τόνισε.

Αναζήτηση της καταγωγής

Ωστόσο ο κ. Τσιλιγκίρ μίλησε και για μία άλλη αναγέννηση που συντελείται την τελευταία δεκαπενταετία, όπου οι νεότερες γενιές των εξισλαμισμένων Ποντίων αναζητούν και ανακαλύπτουν τις ρίζες τους.

«Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 10 – 15 χρόνια και είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό στην περιοχή της Τραπεζούντας, είναι ότι μία νέα γενιά παιδιών, κυρίως μορφωμένων νέων που έχουν πάει στα πανεπιστήμια, μαθαίνουν για την καταγωγή τους.

Κάποιοι αυτοπροσδιορίζονται ως μουσουλμάνοι, κάποιοι έχουν βαπτιστεί χριστιανοί, κάποιοι θεωρούν εαυτούς άθεους, αλλά σιγά σιγά αυτές οι θρησκευτικές ομάδες έχουν αρχίσει να αυτοπροσδιορίζονται εθνοτικά ως ελληνικές.

Ανακαλύπτουν ξανά μία ελληνική ταυτότητα και την τελευταία δεκαπενταετία βλέπουμε σταδιακά να συντελείται στην περιοχή μία αλλαγή», επεσήμανε.

 

Διαβάστε επίσης…

Ταμέρ Τσιλιγκίρ: Πεθάναμε 353.000 φορές, δεν θα φοβηθούμε μία ακόμη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Αθήνα την Πέμπτη ο Μάρτιν Σουλτς

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 15.00. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς δεν έρχεται για ζητήματα που αφορούν[…]

Περισσότερα »

Ηχηρή παρέμβαση Μεϊμαράκη υπέρ Παυλόπουλου με αιχμές για Μητσοτάκη

Την πρώτη του ηχηρή παρέμβαση μετά τα όσα συνέβησαν τον Αύγουστο του 2015 έκανε, σήμερα, Πέμπτη σε ομιλία του στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τη στήριξή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά άφησε και αιχμές για[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *