Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τεχνικό πρόγραμμα προοπτικής και ολοκλήρωσης για το 2022 στον Πειραιά

0 σχόλια ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Του Νίκου Παρασκευά

Φιλόδοξο και αποτελεσματικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά για το 2022 που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ουσιαστικά τα νέα έργα που προβλέπονται είναι 4 όπως άλλωστε είχε ειπωθεί και σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά το σημαντικό είναι ότι έχουν βρεθεί οι τρόποι  χρηματοδότησης των έργων που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενα Προγράμματα πέρσι  η και πρόπερσι.

Αυτό οφείλεται στην πολλή δουλειά που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από την αξιοποίηση του Οργανισμού που ίδρυσε εσχάτως ο Δήμος, έστω κι αν ακόμα δεν έχει λειτουργήσει κανονικά και από τη συνδυαστική τακτική που ακολουθείται με την Περιφέρεια για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Εδω όμως θα πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ο καθημερινός αγώνας που δίνει η Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση πόρων για οποιοδήποτε έργο από κάθε πηγή, είτε αυτή λέγεται ΟΧΕ ,είτε πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, είτε Πράσινο Ταμείο κλπ.

Γιατί με έναν Δήμο που έχει καθαρές εισπράξεις γύρω στα 250 εκατ το χρόνο με τα οποία θα πρέπει να πληρώσει μισθοδοσίες, συντηρήσεις, βελτιώσεις, να κάνει κοινωνική πολιτική κλπ, σίγουρα δεν περισσεύουν 157 εκατ ευρώ περίπου για να κάνει έργα. Τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να τα αναζητήσει από διάφορες πηγές και για  να τα διασφαλίσει  ,με δεδομένη τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις της Δημόσιας Διοίκησης, θα πρέπει να έχει επιλέξει προγράμματα, να έχει κάνει μελέτες, να έχει πάρει επί μέρους αποφάσεις κλπ. Γι αυτό λέμε πως για να διασφαλιστούν τα κονδύλια για τα έργα που έχουν ωριμάσει έχει γίνει ένα μικρό… θαύμα στον Πειραιά, αφού όχι μόνο διασφαλίστηκαν τα χρήματα αλλά έγινε και μείωση των δημοτικών τελών κατά 23% την τελευταία εξαετία.
Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν οι ομιλίες τόσο του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη ,όσο και του εισηγητή της πλειοψηφίας Δημήτρη Καρύδη.

Από πλευράς αντιπολίτευσης ο συνδυασμός του Νίκου Βλαχόπουλος τάχθηκε υπέρ του Τεχνικού Προγράμματος ενώ οι συνδυασμοί Πειραιάς για Όλους και Λαϊκή Συσπείρωση τον καταψήφισαν.
Ο εισηγητής του συνδυασμού Πειραιάς για Όλους  Δημήτρης Γκερλες τονισε ότι το Τεχνικό Προγραμμα δεν απαντά στις ανάγκες της πόλης, δείχνει αδυναμία στην απορρόφηση κονδυλίων και δεν καλύπτει τις απαιτήσεις στον αθλητισμό και την Παιδεία.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Λαικης Συσπείρωσης Αλέξανδρος Κοτέας υποστήριξε ότι γίνονται έργα αλλά αυτά δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών που στενάζουν από την ακρίβεια και την ανέχεια, γιατί εξυπηρετούν συγκεκριμένους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα, επεσήμανε, μετακυλίει πόρους από την κοινωνία στα μεγάλα έργα. Οι πόροι από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων εξαυλώνονται. Η πλειοψηφία των έργων γίνονται για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ τα έργα που έχουν ανάγκη οι εργατικές οικογένειες, όπως σχολεία και παιδικοί σταθμοί,  καθυστερούν.
Απαντώντας η αντιδήμαρχος Παιδείας Σίσσυ Αλυγιζάκη, είπε ότι είναι τουλάχιστον άδικο να κατηγορείται η Δημοτική Αρχή για έλλειψη ενδιαφέροντος για τα σχολεία αφού μόνο τους τελευταίους μήνες ανακαινίσθηκαν εκ βάθρων δύο γυμνάσια-λύκεια και 3 δημοτικά σχολεία ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αποκατάστασης η κατασκευής αθλητικών χωρών σε 5 σχολικά συγκροτήματα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρύδης τέλος, εξέφρασε την απορία πώς γίνεται ένας αντιπολιτευόμενος συνδυασμός  να εχει ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα όταν ήταν αδιαμόρφωτο και τώρα που όχι μόνο έχει ολοκληρωθεί αλλά έχει πάρει και μπρος δεν το ψήφιζε

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες: