Τέλος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες

Της Νατάσσας Βουδούρη

Νέα οδηγία της Ε.Ε. θέλει την επιβολή τέλους στη χρήση πλαστικής σακούλας και έτσι η δωρεάν χρήση της στα σούπερ μάρκετ πλέον θα αποτελεί παρελθόν με νόμο μάλιστα και του υπ. Περιβάλλοντος.

Η προσαρμογή θα γίνει σε δυο φάσεις. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα εφαρμοστεί η μισή χρέωση, δηλαδή έως 5 λεπτά η σακούλα και από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί πλήρως η νέα νομοθεσία, 8-10 λεπτά η σακούλα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Κανάλι 1 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος Αντώνης Μακρής: “Πρόκειται για Ευρωπαϊκή οδηγία που στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης της πλαστικής σακούλας στη χώρα”. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται 4,5 δισ. σακούλες, ενώ ερευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) ανέδειξε ότι κάθε καταναλωτής χρησιμοποιεί τον χρόνο 400 πλαστικές σακούλες.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια και έτσι η χρέωση για τις εν λόγω σακούλες αναμένεται να μειώσει τη χρήση τους ενώ παράλληλα τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους δημότες τους με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι σε περίπτωση χρέωσης της σακούλας μόνο το 11% θα πλήρωνε για την αγορά της, το 57% θα χρησιμοποιούσε επαναχρησιμοποιούμενη και το υπόλοιπο 33% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τι θα πράξει.

Τέλος ο κ.  Μακρής επεσήμανε πως ουσιαστικά το θέμα της χρέωσης της πλαστικής σακούλας ισχύει χώρα μας εδώ και καιρό και εφαρόζεται από ήδη από ορισμένα πολυκαταστήμτα και σούπερμαρκετ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βγήκαν ξανά στους δρόμους φοιτητές εκπαιδευτικοί και γονείς

Βγήκαν ξανά στους δρόμους φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αντιδρώντας στο νομοσχέδιο και τις αλλαγές που φέρνει στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά και την παρουσία ειδικής αστυνομικής ομάδας στα πανεπιστήμια

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *