Θ. Δριτσας: Αναγκαία η λειτουργία βιομηχανιών όπως η “OIL ONE” στα μεγάλα λιμάνια

Toυ Νίκου Παρασκευά

Απίστευτα πράγματα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Διευρυμένου Συμβουλίου της Αντιπεριφέρειας Πειραιά που συνεδρίασε το απόγευμα με μοναδικό θέμα την ενημέρωση για το τέταρτο πρωτόκολλο της περιβαλλοντικής έρευνας που διενεργεί από το 2018  ο “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” για να διαπιστωθεί από που προέρχεται η κακοσμία και η περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα και στο Δυτικό Πειραιά.

Το συμβούλιο συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου και ήταν διευρυμένο επειδή είχαν κληθεί και συμμετείχαν οι βουλευτές της Α’ και Β’ Περιφέρειας Πειραιά.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο του “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ” η πηγή των ρύπων εντοπίζεται  στο σημείο που δραστηριοποιείται η OIL ONE, την οποία έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας για το λόγο αυτό.
Ενώ υπήρξε μια γενική κατακραυγή για τη λειτουργία του εργοστασίου και ο βουλευτής της Ν. Δ. Κώστας Κατσαφάδος παρά τις συστάσεις που του έγιναν για να χαμηλώσει τους τόνους, ξιφούλκησε και είπε θα πω αυτά που θέλω να πω και αφού με καλέσατε θα με ακούσετε, υπήρξαν και άλλες τοποθετήσεις και ορισμένες από αυτές προκάλεσαν εντυπώσεις.
Ο Κώστας Κατσαφάδος τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει  κάποια πηγή μόλυνσης της ατμόσφαιρας, η οποία προκαλεί κινδύνους για την τοπική κοινωνία.  Αυτό το γνώριζε πολύ καλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φρόντισε να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της συγκεκριμένης επιχείρησης για άλλα είκοσι χρόνια.
Εκεί ήταν που έγιναν “συστάσεις” από την κ. Αντωνάκου για να μην πολιτικοποιηθει η συζήτηση με αποτέλεσμα να αντιδράσει ο βουλευτής και να πει αυτά που προαναφέραμε.
Οι υπόλοιποι ομιλητές κινήθηκαν στην άποψη ότι η Περιφέρεια έχει συμβουλευτικό ρόλο και δεν αποφασίζει για αυτά τα θέματα.  Την τελική απόφαση την παίρνει η Κυβέρνη, η οποία αν κρίνει ότι όντως το εργοστάσιο είναι επιβλαβές για την περιοχή θα πρέπει να ανακαλέσει την παράταση που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στη λειτουργία του.
Εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της Α’ Πειραιά, Θεόδωρου Δρίτσα, που είπε ότι σε όλα τα μεγάλα λιμάνια του κόσμου υπάρχουν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Κατά συνέπεια, τόνισε, ότι η συγκεκριμένη μονάδα πρέπει να υπάρχει.
Στο σημείο αυτό παρενέβη η σύμβουλος του συνδυασμού του Γιάννη Σγουρού, Ανδριάνα Λαμπροπούλου- Αβραμίδου,  που τον ρώτησε αν αυτό που λέει αποτελεί και θέση του κόμματός του.   Κατάλαβα καλά, είπε η κα. Λαμπροπούλου-Αβραμίδου, είπατε ότι τέτοια εργοστάσια είναι απαραίτητο να λειτουργούν στα λιμάνια τον ρώτησε.  Και ο κ. Δρίτσας απάντησε ότι όντως καλά κατάλαβε και ότι αυτό είχε πει, διευκρίνισε όμως ότι αυτή είναι προσωπική του θέση και θα συνεδριάσει η αρμόδια ομάδα του κόμματός του και θα τοποθετηθεί.
Η απάντηση αυτή φυσικά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους κατοίκους που ήταν έξω από το κτήριο δεδομένου ότι μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι ήταν μαζί με το λαό του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας στον αγώνα του για την απομάκρυνση του εργοστασίου.
Η Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Αντωνάκου είπε  ότι, έχει καταθέσει τις αποφάσεις του “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ” στο αρμόδιο Υπουργείο για να πάρει τις τελικές αποφάσεις, όμως ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί του δήλωσε ότι δεν έχει δει τίποτα! Πάντως ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι πάγια θέση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και δική της είναι να ταυτιστούν με τις αποφάσεις τως Δημοτικών Συμβουλίων, γιατί όπως είπε η Περιφέρεια δεν μπορεί να είναι σε αναντιστοιχία με τις τοπικές κοινωνίες.
Κάποιος σύμβουλος ρώτησε αν η επιχείρηση που ελέγχεται για την μόλυνση του περιβάλλοντος ζητήσει να γίνει και έλεγχος από άλλο ερευνητικό κέντρο τι θα γίνει, αν δηλαδή μπορούν να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα του “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ”.  Ο εκπρόσωπος του “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ” που ήταν στη συνάντηση είπε ότι μετρήσεις του ‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ” έχουν ξεκινήσει από το 2018 και τα αποτελέσματά του δεν αμφισβητούνται και δεν ανατρέπονται. Η κ. Αντωνάκου είπε ότι στο παρελθόν η επιχείρηση είχε ανακοινώσει ότι θα απευθυνθεί και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να κάνει μετρήσεις, όταν όμως είχε προταθεί κάτι τέτοιο από κάποιους φορείς  τότε είχε αρνηθεί.   Τώρα άραγε έχει αλλάξει κάτι και θα θελήσει να τις κάνει;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έτοιμα τα σχολεία του Κορυδαλλού να υποδεχθούν τους μαθητές

Η εύρυθμη λειτουργία των όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Κορυδαλλού ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για θέματα Παιδείας Γρηγόρη Γουρδομιχάλη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Καθημερινότητας Μιχάλης Ευθυμιάδης, Κοινωνικών Υπηρεσιών[…]

Περισσότερα »

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά

Συνεδριάζει τη Δευτέρα 25-8 το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά  στις  17:00 με τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης: Επικύρωση πρακτικών των 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 & 12ης /2014 συνεδριάσεων Δ.Σ. ΘΕΜΑ 1ο : «Μερική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2014». ΘΕΜΑ 2ο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *