Θ. Ζάγκας: Με λάθος τρόπο η κλάδευση των δέντρων στις πόλεις

Για την κλάδευση των δέντρων του αστικού χώρου σημειώνοντας ότι είναι η εξαίρεση στον κανόνα, μίλησε στο Κανάλι Ένα 90.4 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» των Κ. Πετούση & Ν. Παρασκευά, ο καθηγητής δασοκομίας και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζάγκας, με αφορμή τις αντιδράσεις των πολιτών σε διάφορους δήμους της χώρας για τον τρόπο κλάδευσης κυρίως των νερατζιών που βρίσκονται στις οικιστικές περιοχές.

 

Ο ίδιος μίλησε για έναν  -συνήθως- λανθασμένο τρόπο κλάδευσης από συνεργεία είτε των δήμων είτε ιδιωτικά, αφού -όπως είπε- χρειάζεται εξειδίκευση, προκειμένου να μην χαλάσει η τυπική μορφή του δέντρου και η φυλλωσιά του, η οποία αποτελεί ένα βιολογικό εργαστήριο που βοηθάει στην απορρύπανση των πόλεων καθ’ όλο το έτος.

“Τόσο οι προπτυχιακοί φοιτητές μας γεωπόνοι όσο και οι δασολογοι δεν έχουν εξειδικευτεί στην κλάδευση δέντρων του αστικού χώρου” επισήμανε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε, ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η κατακρεούργηση των δέντρων ακόμα και αν τίθεται θέμα αρρώστιας. «Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται επιλεκτικά, με κλάδευση συγκεκριμένων κλαδιών ή με τη χρήση του κατάλληλου εντομοκτόνου-μυκητοκτόνου» κατέληξε.

 

Δ. Πειραιά: Μόλις 20 δενδροτεχνίτες για 20.000 δέντρα

Στην έλλειψη προσωπικού απέδωσε μιλώντας στο Κανάλι Ένα 90.4 και την Κωνσταντίνα Πετούση, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Σταύρος Βοϊδονικόλας, τον σχεδιασμό για την κλάδευση των δέντρων στην πόλη του Πειραιά.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι συνολικά η ύπαρξη και περιποίηση των συγκεκριμένων καλλωπιστικών δέντρων στον Πειραιά είναι κάτι που κληρονομήθηκε από το παρελθόν με ότι αυτό συνεπάγεται για το σήμερα.

Ο κ. Βοϊδονικόλας απαντώντας στην ανησυχία αλλά και στις αντιδράσεις των δημοτών για τον τρόπο κλάδευσή τους, (θέμα που προέβαλλε με ρεπορτάζ του το Κανάλι Ένα 90.4)  έκανε λόγο για 20 υπαλλήλους – δενδροτεχνίτες, με μέση ηλικία 55-60 ετών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το σύνολο των κηποτεχνικών εργασιών του Πειραιά και πρέπει να φροντίσουν περισσότερα από 20.000 δέντρα κυρίως νεραντζιές και μουριές.

«Μοιραία η περιοδικότητα της κλάδευσης ξεπερνά τα 4 με 5 χρόνια, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να κλαδεύεται ένας περιορισμένος αριθμός δέντρων με αυστηρότερα όμως κριτήρια», σημείωσε ο κ. Βοϊδονικόλας, προσθέτοντας ότι η ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξή τους εγκυμονεί προβλήματα για τους διερχόμενους πεζούς, τα σταθμευμένα οχήματα αλλά και για τα καλώδια ρεύματος, παράλληλα δημιουργούνται ζητήματα καθαριότητας και απόφραξης φρεατίων, ενώ μεγάλα κλαδιά  μπορούν να γίνουν “εργαλεία” για τους διαρρήκτες.

Από την άλλη έκανε λόγο και για οφέλη αφού τα πολλά ακλάδευτα δέντρα εξακολουθούν να επιτελούν το πολύτιμο ρόλο τους στο αστικό περιβάλλον.

Τέλος επισήμανε, ότι ακόμα και σε δήμους που διαθέτουν περισσότερο προσωπικό ο τρόπος κλάδευσης των δέντρων είναι ο ίδιος, ενώ σε περίπου δύο χρόνια αναγεννώνται πιο εύρωστα κλαδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΣΠΑ: Αιτήσεις χρηματοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων

Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων, για τους ενδιαφερόμενους της δράσης «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η περίοδος υποβολής[…]

Περισσότερα »

Υπ. Εργασίας: Ανακριβές ότι απορρίπτουν οι θεσμοί το πάγωμα των οφειλών

Ανακριβή χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας σημερινά ρεπορτάζ που παρουσιάζουν τους εκπροσώπους των θεσμών να «φρενάρουν» ή και να απορρίπτουν τις κυβερνητικές προτάσεις για το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2017, προσθέτοντας ότι θα συνδιασθούν με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους προς τα ταμεία. Η ανακοίνωση του[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *