Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θα αλλάξει κάτι η πρόταση του Ε.Κ. για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία;

0 σχόλια ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο ένα μήνυμα ή βάσιμη πιθανότητα ολικής ανατροπής των σχέσεων Βρυξελλών-Άγκυρας; Αυτό είναι το ερώτημα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προτείνει στην Κομισιόν την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Το μήνυμα που έστειλε το ΕΚ ήταν αναμφίβολα ηχηρό. Με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές ζητά την αναστολή της διαδικασίας ενώ με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές, υιοθέτησε το σχετικό ψήφισμα που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα. Ωστόσο η τελική απόφαση δεν είναι στα χέρια του Σώματος αλλά της Κομισιόν και φυσικά των αρχηγών κρατών της ΕΕ.

Οι πιθανότητες να γίνει δεκτή η πρόταση δεν είναι πολλές -για να μην πούμε μηδαμινές- και αυτό είναι κάτι που είναι κοινό μυστικό για όλους τους εμπλεκόμενους. Η απόφαση ωστόσο του Ε.Κ. δείχνει πως οι Βρυξέλλες προσπαθούν να ταρακουνήσουν την Άγκυρα και να της δείξουν πως ήρθε η ώρα να μπει στη θέση της. Αυτό βέβαια πολλοί το προσπαθούν αλλά ουδείς το έχει καταφέρει ακόμη.

Κατά τα άλλα Κομισιόν και ηγέτες της ΕΕ σαφώς έχουν πλήρη γνώση όλων όσων αναφέρονται στο ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία -που ναι συνιστούν βάσιμους λόγους για αναστολή των διαδικασιών- αλλά έχουν επίσης γνώση πως η Τουρκία κρατά επίσης χαρτιά στα χέρια της που εάν τα «παίξει» θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Και φυσικά το πρώτο και βασικότερο, με σοβαρές επιπτώσεις για την Ελλάδα, είναι το προσφυγικό.

Ειδικότερα δε για τη χώρα μας, μια έγκριση της πρότασης περί αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να σήμαινε και μεγάλη όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία σε άλλο επίπεδο που αφορά το συνολικό πλέγμα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Το αυτό ισχύει φυσικά και για την Κύπρο. Αμφότερες θα έχαναν ένα σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην Άγκυρα που πλέον δεν θα είχε τίποτα να χάσει.

Επίσης πραγματικότητα είναι πως η Τουρκία, εδώ και χρόνια και επί διακυβέρνησης Ερντογάν, είναι εμφανές πως δεν έχει καμία ορατή προοπτική για ένταξη στην ΕΕ ούτε καν προσπαθεί για αυτό.

Το θέμα και τις δύο πλευρές είναι η διατήρηση μιας ειδικής σχέσης ή η περαιτέρω διαμόρφωση ενός «ειδικού καθεστώτος», όπως συχνά αποκαλείται, που κρατά την Τουρκία κοντά στην ΕΕ αλλά όχι ως πιθανό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το ίδιο επιθυμεί και η Άγκυρα.

Η αντίδραση της Τουρκίας βέβαια ήταν σφοδρή. Για όσους όμως αντιλαμβάνονται το «παιχνίδι» στο οποίο επιδίδεται με τις Βρυξέλλες, είναι επίσης κατανοητό πως αυτή δεν αφορά την πιθανότητα στέρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής-που ούτως δεν την αφορά- αλλά το ίδιο το κείμενο του ψηφίσματος που εκθέτει με ηχηρό και αναλυτικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό Υπ.Εξωτερικών χαρακτηρίζει την έκθεση ως μη αντικειμενική και απαράδεκτη, που έρχεται σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Τονίζει δε πως απορρίπτει «αυτό το μεροληπτικό κείμενο που δεν περιλαμβάνει μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κυβερνητικό μας σύστημα και τα πολιτικά κόμματα. και θεωρεί την αποτελεσματική, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως απειλή · αλλά επίσης αντικατοπτρίζει τα εντελώς άδικα και μεροληπτικά ελληνοκυπριακά επιχειρήματα σχετικά με το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και υποστηρίζει τις μονόπλευρες και ασυνεπείς αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915».

Πέραν πάντως των πιθανών δηλώσεων – πυροτεχνημάτων που θα δούμε σίγουρα τα επόμενα 24ωρα η Άγκυρα γνωρίζει πως οι πραγματικές αποφάσεις είναι θέμα των αρχηγών κρατών της ΕΕ. Οι προθέσεις τους θα φανούν πολύ σύντομα στην Σύνοδο Κορυφής και δύσκολα θα δούμε κάτι που θα μας ξαφνιάσει.

Κανάλι Ένα, 90,4FM, K.Πρίφτη

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,