Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θα μας προστατέψουν τα μέτρα και το τείχος ανοσίας από την παραλλαγή Όμικρον; 

0 σχόλια ΚΟΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑ

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, που φέρει περίπου 50 μεταλλάξεις, χαρακτηρίστηκε άμεσα ως μια «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία και όπως όλα δείχνουν έχει ξεφύγει από σύνορα χωρών της Αφρικής, από τις οποίες οι περισσότερες χώρες έσπευσαν να απαγορεύσουν τις πτήσεις.

Ήδη «εισερχόμενα» κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Καναδά, Βρετανία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισραήλ, Χονγκ Κονγκ και η λίστα όλα και μεγαλώνει.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια πιθανή κρίση εν εξελίξει με τα γεγονότα να τρέχουν.

Το γενετικό προφίλ της Όμικρον έχει εγείρει ανησυχίες, αλλά επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι επί του παρόντος υπάρχει και ουσιαστική  έλλειψη δεδομένων και κατά συνέπεια δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο μεγάλη απειλή συνιστά.

Τι (δεν) γνωρίζουμε για την Όμικρον

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, ελλείψει οριστικών δεδομένων τα κράτη καλούνται να δράσουν προληπτικά.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Όμικρον έχει μεταλλάξεις που θεωρητικά τη βοηθούν να εξαπλωθεί πιο γρήγορα και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει στη Νότια Αφρική.

Έχει επίσης μεταλλάξεις που θεωρητικά καθιστούν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Αλλά δεν ξέρουμε πόσο μεταδοτική είναι. Δεν ξέρουμε αν είναι πιο ήπια ή προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση – αν και οι πρώτοι υπό παρακολούθηση ασθενείς μέχρι στιγμής δεν νοσούν βαριά, σύμφωνα με το ΒΒC.

Αδιευκρίνιστο παραμένει και το θέμα των συμπτωμάτων καθώς οι πρώτοι ασθενείς φαίνεται να μην παρουσιάζουν μόνο τα «κλασικά» πλέον συμπτώματα της Covid-19.

Επίσης, δεν ξέρουμε τι πραγματικά θα συμβεί όταν έρθει αντιμέτωπη με το το τείχος της ανοσίας που έχει χτίσει -αν έχει χτίσει- η κάθε χώρα μέσω εμβολίων ή νόσησης.

Θα μας προστατέψουν τα μέτρα; 

Η πρώτη αντίδραση των κρατών ήταν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, είτε στο σύνολο των ταξιδιωτών που εισέρχονται σε μια χώρα (Βρετανία), είτε μόνο σε προερχόμενους από ορισμένες περιοχές της Αφρικής (ΕΕ) ενώ το Ισραήλ και η Ιαπωνία έγιναν οι πρώτες χώρες στον κόσμο που έκλειαν τα σύνορά τους για όλους, και όχι μόνο για χώρες της νότιας Αφρικής, όπως σχεδόν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης.

Οι επιστήμονες βέβαια επιμένουν πως τα μέτρα που εστιάζουν σε αυτό το πεδίο δεν πρόκειται να αποδώσουν αφού όπως ήδη έχει φανεί σε κάποιες χώρες η παραλλαγή έχει ήδη φτάσει και σε άλλες, όπως πχ στην Γαλλία, αξιωματούχοι δηλώνουν πως η παραλλαγή ήδη κυκλοφορεί απλά δεν έχει εντοπιστεί.

Γι αυτό και αρκετές χώρες φαίνεται να επεξεργάζονται και την επιστροφή σε παλιότερα μέτρα, εάν αυτά δεν είναι ήδη σε εφαρμογή λόγω αυξημένου αριθμού κρουσμάτων,

Για παράδειγμα οι μάσκες επιστρέφουν από την Τρίτη στην Βρετανία σε ΜΜΕ και εσωτερικούς χώρους καταστημάτων ενώ η Ολλανδία ανακοίνωση πρόσθετα μέτρα με όλα τα καταστήματα εστίασης, ψυχαγωγίας και τους πολιτιστικούς χώρους να κλείνουν από τις 5μμ.

Τα δύο χρόνια πανδημίας βέβαια, μας έχουν δείξει πως από τη στιγμή που μια παραλλαγή όπως πχ η Δέλτα που ακόμη ταλανίζει κυρίως την Ευρώπη, «εισχωρήσει» σε μια χώρα, θα εξαπλωθεί. Το κατά πόσο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από τα μέτρα και από τις δικές μας κοινωνικές και ατομικές συμπεριφορές και φυσικά από τον εμβολιασμό.

Crash test Όμικρον και τείχος ανοσίας (όπου υπάρχει)

Για πολλούς επιστήμονες, όπως επισημαίνει το BBC, το μεγαλύτερο ζήτημα μάλιστα αυτή τη στιγμή, δεν είναι τόσο τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες αλλά κοιτούν περισσότερο το ποσοστό εμβολιασμού και νόσησης, το περίφημο τείχος ανοσίας που έχει χτίσει η κάθε χώρα και εάν αυτό θα σταθεί όρθιο μπροστά στην μετάλλαξη Όμικρον.

Η απάντηση, καλώς ή κακώς, θα υπαγορεύσει και το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα εμβόλια εκπαιδεύουν το σώμα να επιτίθεται στην πρωτεΐνη ακίδας στον ιό – συγκεκριμένα στην έκδοση της ακίδας από την αρχική παραλλαγή από τη Γουχάν στην Κίνα.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα μαθαίνει να επιτίθεται σε πολλά μέρη αυτής της ακίδας. Τα αντισώματα στο αίμα μας μαθαίνουν να βρίσκουν το στόχο τους. Αλλά οι μεταλλάξεις στην Όμικρον αλλάζει ορισμένους και ίσως να ξεγελάσει τον μηχανισμό που έχει αναπτυχθεί στον οργανισμό των εμβολιασμένων πολιτών. Βέβαια όλοι συμφωνούν ότι κάποιο ποσοστό προστασίας θα υπάρχει και πως η τρίτη δόση ίσως είναι το κλειδί. Συμφωνούν όμως επίσης πως το μεγάλο πρόβλημα και πάλι θα είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες που δεν έχουν καμία προστασία.

Επίσης βέβαια  οποιοδήποτε πρόβλημα στην ανοσία είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τις πιθανότητες μόλυνσης από κορονοϊο.

Κανάλι Ένα, 90,4FM, Κ.Πρίφτη

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:,