Θεοδωρικάκος: Διασφαλισμένη χρηματοδότηση και όχι απλώς υποσχέσεις

Κολοσσιαίο πρόγραμμα το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει μια σειρά υποσχέσεων για έργα της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση, χαρακτήρισε από το Αργος ο κ. Θεοδωρικάκος το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στην παρουσίαση του προγράμματος.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης και ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, με δυνατότητα ένταξης συνολικά 5.000 έργων, που θα δημιουργήσει 40.000 θέσεις εργασίας.

Ο υπ. Εσωτερικών θύμισε ότι στο «Φιλόδημος Ι» με χρηματοδότηση 134 εκατ. ευρώ είχαν ενταχθεί έργα 1,234 δισ. τα οποία κινδύνευαν να χαθούν, «με όποιες συνέπειες θα είχε κάτι τέτοιο για την ποιότητα ζωής των πολιτών, για τις θέσεις εργασίας, για τις εργολήπτριες εταιρείες που μπλεκόντουσαν για το ίδιο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της Αυτοδιοίκησης στην περίοδο της καραντίνας, καθώς αναδείχθηκε σε έναν ισχυρό πυλώνα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. «Χάρη στις έγκαιρες αποφάσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και στη συνεργασία του κράτους με την Αυτοδιοίκηση, μπορέσαμε να ελαχιστοποιήσουμε τις ανθρώπινες απώλειες. Και αυτό έχει μια τεράστια σημασία για τη διεθνή εικόνα της χώρας και την ίδια την οικονομία».

Οπως ειπε, έχουμε τη δυνατότητα ισχυρής ανάκαμψης από το 2021 και μετά. Η εικόνα της χώρας είναι μια εικόνα σοβαρότητας, ασφάλειας και προοπτικής. Αντιλαμβάνεστε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν στην πατρίδα μας είχαμε θρηνήσει χιλιάδες ζωές», είπε και κάλεσε τους δημάρχους σε εγρήγορση και ετοιμότητα, διότι «αυτός ο αόρατος εχθρός είναι ακόμα εδώ».

Αναφερόμενος στον στόχο της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι επιβάλλεται να γίνει πράξη μια Αυτοδιοίκηση που θα είναι πυλώνας ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών για να διασφαλισθεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης την περίοδο της πανδημίας, αρχικώς τον Μάρτιο με 15 εκατ. ευρώ και πριν ένα μήνα με 75 εκατ. ευρώ, εκτός ΚΑΠ.

Σχετικά με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, διευκρίνισε ότι τα 92 εκατομμύρια που δόθηκαν με εντολή του πρωθυπουργού στους πιο χρεωμένους Δήμους ,είναι η πρώτη δόση. «Στόχος μας είναι μέσα στο 2020 να μπει ένα τέλος σε αυτήν την υπόθεση. Δεν επιτρέπεται οι Δήμοι να χρωστούν χρήματα σε κανέναν. Δεν μπορούν να χρωστούν χρήματα στην αγορά, πρώτον γιατί δεν είναι σωστό και δεύτερον γιατί όταν χρωστάς στις επιχειρήσεις, πλήττονται και οι επιχειρήσεις, αλλά πλήττονται και οι εργαζόμενοι. Δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα στο οποίο οφείλουμε οριστικά να βάλουμε τέλος».

Σε ό,τι αφορά στην αδυναμία του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» να υποστηρίξει οικονομικά τις υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι δεν τον ενδιέφερε να μπει σε μια λασπομαχία, αλλά να βρεθεί λύση και να γίνουν τα έργα. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 52 έργα προϋπολογισμού 115,5 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στον «Φιλόδημο Ι» αλλά δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Για μένα όλοι οι Δήμαρχοι είναι το ίδιο. Εκπροσωπούν Έλληνες πολίτες και είναι παντελώς αδιάφορο με ποια σημαία εξελέγησαν, αν εξελέγησαν με κάποια κομματική σημαία».

Παραλλήλως, ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία στην επιτροπή που θα επιλέξει ,τα έργα που θα ενταχθούν θα συμμετάσχουν τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΕΝΠΕ.

 

Νίκος Σηφάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ

Ο προϋπολογισμός των δήμων για το 2017, η διαχείριση των απορριμμάτων, και ειδικότερα η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που προβλέπει αφαίρεση από τους δήμους της αρμοδιότητας αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι τα βασικά θέματα της αυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *