Θεοδωρικάκος: Εξαίρετη η πρωτοβουλία Blue Lab του Δήμου Πειραιά

Της Κ. Πετούση

Μια ευχάριστη και πολύ σημαντική επίσκεψη μέσα στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η χώρα, ήταν αυτή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στο κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας για την γαλάζια ανάπτυξη  του δήμου Πειραιά, το blue lab, το οποίο εδώ και 20 μέρες έχει ριχτεί στη μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας, με την δημιουργία ασπίδων προστασίας προσώπου αξιοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, μια δράση που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής.

Θεοδωρικάκος: Συζήτηση με Μώραλη για επέκταση του Blue Lab

Ο κ. Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εν λόγω  πρωτοβουλία του δήμου Πειραιά, έκανε πολλές ερωτήσεις για την διαδικασία, μεταξύ άλλων, πότε ξεκίνησε η παραγωγή, ποιοι έχουν αποστείλει σχετικά αιτήματα, εάν μπορεί να γίνει μεταφορά της τεχνογνωσίας σε άλλους δήμους, όπως επίσης και για το ύψος της χρηματοδότησης, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει δώσει δικαίωμα απευθείας ανάθεσης χωρίς διαγωνισμό για την ανάγκη 3D εκτυπωτών, έως το ποσό ύψους 900.000 ευρώ. Να σημειωθεί, ότι η παραγωγή ασπίδων προστασίας του blue lab έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια, με 1.700.000 ευρώ για 2 χρόνια.

Ο υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του, εξήρε την τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι αναδεικνύεται σε έναν ισχυρό παράγοντα κοινωνικής ασφάλειας, αλληλεγγύης και σταθερότητας στη χώρα, ενώ υπογράμμισε την αξία που έχει η αυτάρκεια της Ελλάδας σε ορισμένα προϊόντα και ειδικά όταν υπάρχει μια κρίση.

Σε ερώτηση του Καναλιού Ένα για το εάν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το κράτος η καινοτομία του blue lab, σημείωσε ότι ουσιαστικά ήδη αξιοποιείται αφού ο δήμος προσφέρει τις ασπίδες προστασίας προσώπου σε δημόσιες μονάδες υγείας και πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν με τον κ. Μώραλη πως μπορεί αυτή η πρωτοβουλία να επεκταθεί.

Μώραλης: Υπάρχουν σε αναμονή πολλά αιτήματα για την προμήθεια ασπίδων προστασίας προσώπου

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά ξενάγησε τον υπουργό στον χώρο, τον ενημέρωσε για την λειτουργία του εργαστηρίου, σημειώνοντας ότι παράγονται συνεχώς καινοτόμα προϊόντα που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα μας, μεσούσης της πανδημίας, δείχνοντας μάλιστα ένα καινούργιο προϊόν, μια χειρολαβή που θα χρησιμεύσει στο να μην ακουμπάμε τα πόμολα στις πόρτες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για περαιτέρω πρωτοβουλίες του Δήμου σχετικά με νέες δράσεις καινοτομίας στην πόλη, ο κ. Μώραλης, τόνισε ότι στο κτήριο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς σε έκταση 18.000 τ.μ. προωθείται από την κυβέρνηση η δημιουργία του μεγαλύτερου Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας της χώρας, προσθέτοντας:

«Θεωρώ ότι με τη δημιουργία αυτού του μεγάλου έργου, με το «Blue Lab», καθώς και με τα κονδύλια που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος από ευρωπαϊκά προγράμματα για νεοφυείς επιχειρήσεις και για επιχειρηματικότητα, δημιουργείται ένα «πλέγμα»  καινοτομίας στον Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό».

Ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι υπάρχουν σε αναμονή πολλά αιτήματα για την προμήθεια ασπίδων προστασίας προσώπου και όπως είπε είναι σε επικοινωνία με την περιφέρεια ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης της παραγωγής με νέους 3D εκτυπωτές. Σημείωσε ακόμη, ότι δεν είναι μόνο θέμα προστασίας οι ασπίδες προσώπου αλλά και τόνωσης της ψυχολογίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η υφιστάμενη δυνατότητα παραγωγής του blue lab, είναι 50 ασπίδες προστασίας προσώπου την ημέρα και έχουν ήδη δοθεί συνολικά περίπου 230 ασπίδες στα νοσοκομεία Τζάνειο, Μεταξά, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Αττικό, καθώς επίσης και στους Ιατρικούς συλλόγους του Πειραιά και της Αθήνας.

Την Μεγάλη Τρίτη ασπίδες προστασίας προσώπου στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μώραλης, αύριο στις 12 το μεσημέρι ο δήμος θα παραδώσει ασπίδες προστασίας προσώπου στο νοσοκομείο της Νίκαιας και στο κέντρο υγείας των Καμινιών. Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι το blue lab έχουν επισκεφθεί όλα τα σχολεία του Πειραιά.

Παρόντες στην επίσκεψη του υπουργού ήταν ο βουλευτής Πειραιά Γιάννης Μελάς, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης και ο σύμβουλος του δημάρχου για νέες τεχνολογίες και υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab» Ηλίας Σαλπέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέος Αντιδήμαρχος στον Δ. Πειραιά

Μετά από απόφαση του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, ο κ. Ανδρέας Βεντούρης, ορίστηκε Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα στη Δ/νση Πληροφορικής, Επικοινωνίας-Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης και του Αυτοτελούς Τμήματος Διαφάνειας και Διαδικτυακής Πύλης και ο κ. Χρήστος Αγραπίδης ορίστηκε  Εντεταλμένος Δημοτικός  Σύμβουλος για την εποπτεία και τον συντονισμό της Δ/νσης Δημόσιας[…]

Περισσότερα »

Επιμνημόσυνη δέηση για το Στρατηγό Γ. Καραϊσκάκη στο Ν. Φάληρο

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Επιμνημόσυνη δέηση για τον Στρατηγό Γεώργιο Καραϊσκάκη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Απριλίου, στο Νέο Φάληρο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Απανταχού εκ Νομού Καρδίτσας καταγομένων και του Συλλόγου των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του θρυλικού οπλαρχηγού[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *