Θεοδωρικάκος: Με πανελλήνιες εξετάσεις η ελληνική ιθαγένεια

Με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4735/2020, που αφορούσε μεταξύ άλλων τροποποιήσεις στον κώδικα ελληνικής ιθαγένειας, μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS της Αυστραλίας ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος κατέστησε σαφές ότι ο νόμος δεν επιφέρει καμία αλλαγή για τα παιδιά των ομογενών, σημειώνοντας ότι η εξ αίματος απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας παραμένει αδιάσειστη.

«Ο νόμος αυτός αφορά τη διαδικασία, με την οποία πολιτογραφούνται ως Έλληνες αλλοδαποί, αλλογενείς. Συνεπώς, ο νόμος αυτός δεν αφορά κατά τίποτα τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών… τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών είναι Έλληνες, είναι ελληνόπουλα. Αυτό δεν μπαίνει σε συζήτηση.

Το μόνο που χρειάζεται για να εγγραφούν και να έχουν ελληνική υπηκοότητα, είναι οι γονείς τους να δηλώσουν τη γέννηση των παιδιών στο Ειδικό Ληξιαρχείο, για να τους δοθεί η ελληνική υπηκοότητα. Αυτό θέλω να είναι απολύτως σαφές, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ανησυχία, ή ερωτηματικό».

Ο λόγος για την αλλαγή του συστήματος απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, ήταν οι μεγάλες καθυστερήσεις και η διαφθορά.

«Όταν, πριν από 16 μήνες, ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών, βρήκα μία εικόνα όπου εκκρεμούσαν πάνω από 35.000 αιτήσεις ανθρώπων να γίνουν Έλληνες και η δυνατότητα που έχει ως τώρα το ελληνικό κράτος είναι μέσα από επιτροπές που συνεδριάζουν δυο φορές την εβδομάδα να αξιολογήσει την περίπτωση… 4.000 αιτήματα το χρόνο… δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε σωστό, ούτε αντικειμενικό… καθώς υπάρχουν και φαινόμενα διαφθοράς και πελατειακές σχέσεις γύρω από αυτήν ιστορία…»

Επίσης ο υπουργός αναφέρθηκε στο νέο σύστημα, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή Πανελληνίων Εξετάσεων εξαιρουμένων όσων αλλοδαπών και αλλογενών είναι άνω των 62 ετών.

«Θα γίνονται πανελλήνιες εξετάσεις, στις οποίες οι αλλοδαποί, αλλογενείς, θα πρέπει να αποδείξουν ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία, τους ελληνικούς πολιτικούς θεσμούς και αυτές είναι οι προϋποθέσεις ότι πραγματικά θέλουν να γίνουν Έλληνες πολίτες».

Όσον αφορά στα παιδιά αυτών, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως όσα παιδιά έχουν μετάσχει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μπορούν να γίνουν Έλληνες πολίτες.

Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε την ανάγκη εθνικής ενότητας και σύμπνοιας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με «κορώνες».

 

naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψυχιάτρος του Κολωνακίου διώκεται για αγορά και πώληση ναρκωτικών

Συνελήφθη ψυχίατρος στο Κολωνάκι για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών, ενώ το ιατρείο του λειτουργούσε χωρίς άδεια. Ο ψυχίατρος συνελήφθη κατηγορούμενος για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών, έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων και λειτουργία ιατρείου χωρίς άδεια, όπως αναφέρει η αστυνομία. Ο γιατρός, που έχει κάνει πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις, συνελήφθη μέσα στο ιατρείο[…]

Περισσότερα »

Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ

Ανοιχτά θα είναι σήμερα, Κυριακή, τα εμπορικά καταστήματα, σε όλη την Ελλάδα, με τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να λειτουργούν από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται ότι για σήμερα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *