Θεσσαλονίκη – Τεχνολογικό Πάρκο: Σε τροχιά υλοποίηση το ThessIntec

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την ολοκλήρωση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, του  ThessIntec,  760 στρεμμάτων, στη Θεσσαλονίκη.

Με την διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ξεπεράστηκε το τελευταίο γραφειοκρατικό εμπόδιο που είχε απομείνει όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας.

Τον περασμένο Μάιο, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Δήμας μετέβησαν στην Θεσσαλονίκη, όπου ανατέθηκε στον Υφυπουργό Ανάπτυξης το project management του ThessIntec .Άμεσα μεταβιβάστηκε η έκταση, 760 στρεμμάτων,  από το ΤΑΙΠΕΔ στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των όρων μεταβίβασης και των χρονικών περιθωρίων.

Τον Ιούλιο νομοθετήθηκε η σύσταση της εταιρείας ThessIntec Α.Ε και προβλέφθηκε ο κοινωφελής και μη-κερδοσκοπικός χαρακτήρας της. Παράλληλα θεσπίστηκαν μια σειρά φορολογικών κινήτρων για δωρεές που αφορούν το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Στόχος ήταν μέχρι την ΔΕΘ να έχει υπογραφεί το καταστατικό της εταιρείας ώστε να ξεκινήσει επίσημα η συγκέντρωση κεφαλαίου για την έναρξη της Α’ φάσης ανάπτυξης της υποδομής. Τον Αύγουστο υπεγράφη το καταστατικό της ΕΑΝΕΠ ThessINTEC  ΑΕ, συμφώνα με το οποίο μετέχουν με ποσοστό 58% ιδιώτες και 42% φορείς του δημόσιου.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) με την ΕΑΝΕΠ ThessINTEC πάνω από 70 σημαντικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας και ορισμένες από το εξωτερικό, καθώς επίσης ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας σημείωσε τα τα εξής:«Το ThessIntec ξεκινάει το ταξίδι του. Ξεπεράσαμε και το τελευταίο γραφειοκρατικό εμπόδιο που είχε απομείνει. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιούμε μία ανεκμετάλλευτη έκταση 760 στρεμμάτων στον Δήμο Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο Τεχνολογικό Πάρκο.

Το ThessIntec αναμένεται να προσελκύσει εταιρείες που επενδύουν σε Κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D), Τεχνοβλαστούς από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Όλα αυτά θα διαμορφώσουν ένα πρωτότυπο οικοσύστημα καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας την σε τεχνολογικό κόμβο των Βαλκάνιων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του project, αναμένεται να παραχθούν νέες, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιστροφή του brain drain.

Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω την καθοριστική συμβολή που είχαν στην υλοποίηση του ThessIntec ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και φυσικά ο αρμόδιος Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η NASA ανακοινώνει την Πέμπτη «μεγάλη ανακάλυψη»

Μία ακόμη σημαντική ανακάλυψη στο «ράλι» αναζήτησης εξωπλανητών που συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα στοιχεία για να οριστούν ως… «Νέα Γη», φέρεται να έχει πραγματοποιήσει η NASA, ενημερώνοντας πως θα προβεί σε ανακοινώσεις την Πέμπτη, μέσω έκτακτης συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσουν οι υπεύθυνοι της διαστημικής υπηρεσίας. Το τηλεσκόπιο Κέπλερ, το[…]

Περισσότερα »

Cyberbullying… Η ψηφιακή παρενόχληση έχει πολλές μορφές

Ίσως να έχει τύχει σε εσάς  ή σε κάποιον φίλο σας να έχετε δεχθεί ένα απειλητικό ή προσβλητικό μήνυμα, να δείτε ένα βιντεάκι που τράβηξαν κάποιοι συμμαθητές σας, και όπου τρώτε μια μεγαλοπρεπή τούμπα, αναρτημένο στο Διαδίκτυο, ή να ανακαλύψετε μια παραλλαγμένη φωτογραφία σας online με ή χωρίς περιπαικτικά σχόλια.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *