Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tι ευκαιρίες φέρνει στην αγορά η επένδυση της Microsoft

0 σχόλια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα γίνεται μία από τις οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα βρίσκονται data centers του αμερικανικού ομίλου. Πώς λειτουργούν πολλαπλασιαστικά οι συγκεκριμένες επενδύσει. Ποιοι άλλοι τομείς επηρεάζονται άμεσα.

Μια σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα ώστε να επωφεληθεί από την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς data centers προσφέρει η επένδυση της Microsoft που ανακοινώθηκε χθες.
Η μεγάλη αύξηση των όγκων δεδομένων, στην οποία έδωσε περαιτέρω ώθηση η πανδημία, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές, από την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μέχρι την επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) και τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση και τις επενδύσεις σε data centers πανευρωπαϊκά και διεθνώς.

Επιχειρήσεις που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν πως οι ανάγκες τους υποδομές αποθήκευσης δεδομένων και διασύνδεσης καλύπτονται εσωτερικά, διαπιστώνουν πως μετά την πανδημία χρειάζονται υποδομές με πολλαπλάσιες δυνατότητες. Έτσι σπεύδουν στις εταιρείες data centers με τις τελευταίες να τρέχουν, με τη σειρά τους, ώστε να αυξήσουν τη δυναμικότητα.

Η στροφή προς τις μεγάλες πλατφόρμες λογισμικού που βρίσκονται στο υπολογιστικό «σύννεφο» (cloud) και κυρίως προς το Microsoft Azure, το Amazon Web Services και το Google Cloud, έχει οδηγήσει τους τρεις διεθνείς ομίλους σε σημαντική αύξηση κερδών και σε ράλι νέων επενδύσεων.

Έτσι η χώρα μας θα είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα αποκτήσει data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων data center στην Αττική που σχεδιάζει η Microsoft). Μέχρι σήμερα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις (Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία). Η Ελλάδα γίνεται μία από τις οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα βρίσκονται data centers του αμερικανικού ομίλου.

Οι μελέτες δείχνουν πως μια χώρα είναι ελκυστικός προορισμός για τέτοιου τύπου επενδύσεις, που στην περίπτωση της Microsoft και της Ελλάδας μπορούν στα επόμενα χρόνια να φτάσουν και να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ, αν καλύπτει τέσσερα – πέντε κριτήρια: «Αξιοπιστία στην παροχή ενέργειας και χαμηλά τιμολόγια, επαρκείς διεθνείς διασυνδέσεις, πολιτική σταθερότητα, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και περιβάλλον που είναι ανθεκτικό στις φυσικές καταστροφές». Αυτά τα κριτήρια «ζυγίζουν» οι ειδικοί και η απόφαση της Microsoft αποτελεί απόδειξη πως η χώρα μας τα καλύπτει (τουλάχιστον τα περισσότερα γιατί αρκετοί θα έχουν αντιρρήσεις π.χ. για το ενεργειακό κόστος).

Στην αγορά τεχνολογίας υποστηρίζουν πως το σύμπλεγμα των τριών data centers της Microsoft μπορεί να βάλει την Ελλάδα στο χάρτη των data centers που σήμερα μονοπωλείται από χώρες όπως Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία.

Στις τέσσερις τελευταίες έχει πραγματοποιήσει πολύ μεγάλες επενδύσεις, άνω των 6 δισ. ευρώ η Google για να κατασκευάσει και να λειτουργήσει data centers. Επιπλέον καταγράφεται κορεσμός σε κάποιες αγορές όπως το Αμστερνταμ, όπου σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield κυκλοφορούσαν φήμες περί μορατόριουμ στην κατασκευή νέων data centers!

Η κινητικότητα στη συγκεκριμένη αγορά αποδεικνύεται από πρόσφατη ανακοίνωση του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου KKR για τη δημιουργία νέου οχήματος, ύψους ενός δισ. δολαρίων, που θα επενδύει αποκλειστικά σε data centers στην Ευρώπη, της Global Technical Realty. Η τελευταία θα κατασκευάζει data centers για μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους ανά την Ευρώπη.

Ένα γνωστό όνομα στην Ελλάδα, η βρετανική BC Partners (που πρόσφατα συμφώνησε να αποκτήσει την Forthnet μέσω της United Group) εμπλέκεται και στη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς data centers την τελευταία πενταετία. Η BC Partners ηγήθηκε κοινοπραξίας που απέκτησε το 2017 τα data centers του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Century Link.

Στις αρχές της φετινής χρονιάς ολοκληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις του κλάδου, ύψους 7,7 δισ. ευρώ. Η αμερικανική Digital Realty απέκτησε την Interxion κυρίως επειδή η τελευταία είχε πολύ ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη.

Οι επενδύσεις σε ένα data centers δεν περιορίζονται στην υποδομή για να λειτουργήσει το συγκρότημα ψηφιακής αποθήκευσης αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς όπως τα καλώδια διασύνδεσης, κ.α. Μία μελέτη του Copenhagen Economics για τις επιπτώσεις που είχαν οι επενδύσεις της Google σε data centers στην Ευρώπη δείχνει πως ο αμερικανικός όμιλος στήριξε το ευρωπαϊκό ΑΕΠ με περίπου 490 εκατ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2007 – 2017 και τη δημιουργία περίπου 6.600 μονίμων θέσεων εργασίας.

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται πως οι επενδύσεις ενός ισχυρού διεθνούς ομίλου σε data center έχουν σοβαρότατα οφέλη.
1. Πρώτον, δημιουργούν θέσεις εργασίας και διατηρούν εξειδικευμένο δυναμικό σε μια περιοχή.
2. Δεύτερον δίνουν το σήμα πως στην περιοχή που επένδυσε ένα τόσο ηχηρό όνομα υπάρχει η εξειδίκευση, οι συνεργάτες, οι δυνατότητες γενικά ώστε να έρθουν και άλλοι ξένοι επενδυτές.
3. Τρίτον, η τεχνογνωσία που φέρνει ένας διεθνής όμιλος μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη τοπικών προμηθευτών.
4. Τέταρτον, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση της Microsoft για την Ελλάδα, οι ισχυροί όμιλοι συνοδεύουν την παρουσία τους και από πρωτοβουλίες στήριξης της τοπικής κοινωνίας όπως το πρόγραμμα κατάρτισης 100.000 εργαζομένων.

Euro2day.gr

 

ΣΥΡΙΖΑ: Αφήστε τις φιέστες, ασχοληθείτε με τα προβλήματα

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης, παρά την τεράστια ύφεση και την οικονομική καχεξία που δημιούργησαν στη χώρα ήδη πριν την πανδημία, πανηγυρίζουν με φιέστες ότι έφεραν στην Ελλάδα την μεγάλη άμεση επένδυση της Μicrosoft».

Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και σημειώνει:
«Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είμαστε καταρχήν θετικοί στις ξένες και τις εγχώριες επενδύσεις, ειδικά στον κλάδο των νέων τεχνολογιών όπως είναι αυτή της Μicrosoft. Άλλωστε ως κυβέρνηση έχουμε δώσει δείγματα γραφής, με επενδύσεις ύψους 2.5 δισ. Ευρώ που υλοποιήσαμε και αφορούσαν την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων.

Ωστόσο, επειδή σε κάθε επένδυση το ζήτημα είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και το ύψος του οφέλους που απομένει στην ελληνική οικονομία, συνιστούμε στην κυβέρνηση να σταματήσει τις φιέστες και τα μεγάλα λόγια και να απαντήσει στον ελληνικό λαό σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα:
• Ποιο ακριβώς θα είναι το ύψος των άμεσων ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδύσει ο πολυεθνικός κολοσσός στη χώρα μας , όταν το κόστος κατασκευής ενός region Data Center κυμαίνεται από 20 έως 50 εκατ. ευρώ; Από πού προκύπτουν τα 400 εκατ. ευρώ και οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας, όχι στην εταιρεία αλλά στον κλάδο;
• Ποια ακριβώς η συμβολή του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του στην υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής της Microsoft, που έχει μπει ήδη σε 7 χώρες της Ε.Ε αλλά και σε άλλες τρίτες χώρες μόνο την τελευταία χρονιά, παρέχοντας υπηρεσίες cloud παγκοσμίως;
• Ποιο το οικονομικό αντάλλαγμα της Ελλάδας, βάσει του αρχαιολογικού νόμου, από την ψηφιακή αποτύπωση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς;

Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε να ενημερωθούμε αρμοδίως για τις λεπτομέρειες της επένδυσης. Έως τότε, η κυβέρνηση ας αφήσει τους πανηγυρισμούς και ας ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει με την πολιτική της στην οικονομία και την κοινωνία».

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες: