Τι κρύβει ο αθέατος Πειραιάς: Στοές – Καταφύγια και πηγάδια

Κάτω από τον Πειραιά που βλέπουμε και περπατάμε, υπάρχει ένας άλλος Πειραιάς, αθέατος, μυστηριώδης, που κρύβει την αρχαία, τη ρωμαϊκή αλλά και την σύγχρονη ιστορία της πόλης και που τα ελάχιστα σημεία  του τα οποία έχουν εξερευνηθεί αποκαλύπτουν ένα μεγαλείο που αξίζει κάποτε να βγει στην επιφάνεια.

Την αποκάλυψε αυτή έκανε μιλώντας στο Κανάλι Ένα και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με την Κωνσταντίνα Πετούση και τον Νίκο Παρασκευά, ο πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ, σπηλαιολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ στα αρχαία υπόγεια υδραυλικά έργα, στον τομέα υδατικών πόρων και περιβάλλοντος, Παναγιώτης Δευτεραίος.

Όπως είπε ο κ. Δευτεραίος, κάτω από το κέντρο του Πειραιά όπου υπήρχε η Ιπποδάμεια πόλη είναι κατασκευασμένο ένα δίκτυο ύδρευσης που έπαιρνε νερό από πηγάδια ή από την βροχή. Σημεία του δικτύου αυτού αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια εργασιών για το μετρό και κάποια από αυτά εκτίθενται στην ξυλαποθήκη, όπου υπάρχουν και άλλα αρχαία αντικείμενα της πόλης του Πειραιά, ενώ μελλοντικά θα κοσμούν και το μουσείο που θα γίνει στο σταθμό του μετρό Δημοτικό Θέατρο.

Στη ρωμαϊκή εποχή δημιουργήθηκαν μεγαλύτερες στοές ύδρευσης πολλές από τις οποίες έχουν το ύψος ανθρώπου για να μεταφέρουν νερό στην πόλη από τον Ιλισσό ή και από τους πρόποδες του όρους Αιγάλεω.

Στη σύγχρονη εποχή σε πολλά σημεία της πόλης, την δεκαετία του ‘30 κατασκευάστηκαν καταφύγια από τον Μεταξά τα οποία είναι οργανωμένα ακόμα και για διαμονή πολλών ωρών ή ημερών, υπήρχαν δηλαδή τα καταφύγια συναγερμού και τα καταφύγια διαβίωσης.

Τέτοια καταφύγια υπάρχουν στον Προφήτη Ηλία, στο εργοστάσιο τσιμέντου Ηρακλής, στο κτίριο του ΟΛΠ μέσα στο λιμάνι, στη σχολή ναυτικών δοκίμων κ.α.

Στον λόφο του Προφήτη Ηλία, ένα μεγάλο σπήλαιο επίσης από την αρχαιότητα σε μεγάλο βάθος καθώς υπήρχαν τουλάχιστον 100 σκαλιά για να το κατέβεις, είναι το λεγόμενο σπήλαιο της Αρετούσας το οποίο όμως δεν είναι πλέον προσβάσιμο διότι «μπαζώθηκε» την εποχή που κατασκευάστηκε ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία.

Κάποιες από τις στοές αυτές και κυρίως τα καταφύγια θα μπορούσαν με μια μικρή παρέμβαση να αξιοποιηθούν και να χρησιμεύουν ως μουσεία και πόλοι έλξης επισκεπτών.

«Στη Ραφήνα, ο δήμος ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αξιοποίησης των γερμανικών καταφυγίων και υπάρχει η σκέψη να γίνει η ίδια πρόταση και στο δήμο του Πειραιά» σημείωσε ο κ. Δευτεραίος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάνθρωπες συνθήκες σε φυλακές και Κεν. Κράτησης

Με την έκθεση της  η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση(CPT) κάνει λόγο για απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές όσον και στα κέντρα κράτησης των μεταναστών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρά τις δημόσιες συστάσεις που είχαν γίνει δύο χρόνια πριν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *