Τι σχέση μπορεί να είχε ο Λεονάρντο Ντα Βίτσι με τις κάρτες Ταρώ

Γράφει η Μαΐρα

Η πρώτη αναφορά στα Ταρώ χρονολογείται τον 15ο αιώνα. Πρόγονος τους ήταν η Ινδική τράπουλα Γκαντζίφα από κάρτες που αποτελούνταν από 10 χρώματα. Χωρίζονταν  δε σε κάρτες με αριθμούς και κάρτες για φιγούρες που απεικόνιζαν ινδικές θεότητες. 

Στην Περσία, ο αριθμός των φιγούρων μειώθηκε σε τέσσερις, ενώ οι κάρτες ονομάζονταν Καντζιφάχ.  Το πάθος των Περσών για τις κάρτες κατέλαβε τους Άραβες που έδωσαν στα χαρτιά το όνομα Νάιπ.  Μετά ασχολήθηκαν οι Ευρωπαίοι.

Στο τέλος του 14ου αιώνα, οι έμποροι ίδρυσαν μια σειρά από βιοτεχνίες μαζικής παραγωγής καρτών Νάιπ.  Σε αντίθεση με τις ζωγραφισμένες στο χέρι κάρτες, οι βιομηχανοποιημένες είχαν ένα ενιαίο εικονογραφικό μοτίβο.  Οι κάρτες Νάιπ αποτελούνταν από 36, 48 ή 52 κάρτες και χωρίζονταν σε τέσσερα χρώματα.  Δεν υπήρχαν κάρτες με αλληγορική σημασία.  Αυτές οι κάρτες εμφανίστηκαν αργότερα.

Κάρτες Ταρώ: Το σονέτο και η Μεγάλη Αρκάνα

Οι δύο παλαιότερες τράπουλες που διατηρούνται αυτή την στιγμή δημιουργήθηκαν από τον Γάλλο καλλιτέχνη Γιακεμίνα και τον Μποναφίτσιο Μπέμπα, ο οποίος ήταν ζωγράφος της αυλής του Δούκα του Μιλάνου.  Με αυτές τις κάρτες παιζόταν ένα παιχνίδι, ονόματι, Τριόνφι.  Κάθε ένας τραβούσε από μια κάρτα και στη συνέχεια κάποιος εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους ο κάθε παίχτης εκπροσωπείτο από αυτήν την κάρτα.  Παρόμοια παιχνίδια παίζονταν από τους δούκες του Μιλάνου.  Κάθε παίχτης διάλεγε μια κάρτα και με βάση αυτήν, δημιουργούσε μια ιστορία με στιχάκια και ομοιοκαταληξία για ιστορίες αγάπης, ηρωισμού και ηθικής.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι λάτρευε να παίζει αυτό το παιχνίδι και ήταν κάτι που τον ενέπνεε να γράφει βιβλία με περιπέτειες.  Το πιο ενδιαφέρον ήταν το Πέμπτο σονέτο, στο οποίο διακηρύσσει τον έρωτα του για την βασίλισσα, ο Λιμένρο, χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση.  Αυτό το σονέτο αποτελεί επίσης την πρώτη απόπειρα για να εξηγηθεί η Μεγάλη Αρκάνα.

Σύστημα αριθμητικών ακολουθιών

Ωστόσο σύμφωνα με τον Γερμανό συγγραφέα Γιάκομη Καμμελαντέρα, οι κάρτες Ταρό αποτελούσαν ένα σύστημα αριθμητικών ακολουθιών που συμβόλιζε μυστικιστικά γεγονότα ή κάποια σύμβολα του Χριστιανισμού.  Τα πέντε Κύπελλα συμβολίζουν τα πέντε βιβλία του Μωυσή, τα τέσσερα Κύπελλα τους τέσσερις Ευαγγελιστές, τα τρία Σπαθιά τους τρεις σταυρούς του Γολγοθά, τα δύο Κύπελλα τις δύο πλάκες των εντολών.

πηγή: maira.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι σημαίνει όταν λέμε ότι ανήκεις στο ζώδιο του νερού – της γης – του αέρα ή της φωτιάς;

  Γράφει η Μαΐρα… Τα πύρινα ζώδια, αντιπροσωπεύουν, την ενέργεια, τη δύναμη και κυβερνούν τα πάθη και τις ανώτερες συγκινήσεις. Έχουν την τάση να επεκτείνονται και να εκλεπτύνουν κάθετι χονδροειδές. Τα πύρινα ζώδια, δίνουν στοργή! Τα αέρινα, αντιπροσωπεύουν, τα μορφωτικά, διανοητικά και καλλιτεχνικά πράγματα. Ζουν στον νοητικό κόσμο και κάνουν[…]

Περισσότερα »

Πλανητικό Δελτίο για όλα τα ζώδια… έως τις 25 Ιουλίου

Από τον Αστρολόγο Ιωάννη Μπαρδόπουλο… Για το Σάββατο 19/7, η Σελήνη είναι για τρίτη μέρα στο ζώδιο του Κριού, στις 0:19 έχει αντίθεση με τον Β. Δεσμό της, στις 5:08 έχει την τελευταία φάση τετράγωνου του σεληνιακού κύκλου, εννέα λεπτά αργότερα έχει αντίθεση με το Άρη, στις 8:36 ο Ερμής[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *