Τι σημαίνει η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12νμ;

O τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου στο πρωθυπουργό, ανακοίνωσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12νμ. Η απόφαση, όπως είπε, ελήφθη σε συνεννόηση με την Αλέξη Τσίπρα.
Τι σημαίνει όμως αυτή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα έρχεται σε μια χρονική περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Αλβανία για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ;
Ο κ.Κοτζιάς δεν έδωσε εξηγήσεις για το θέμα όπως ούτε ο κ.Τσίπρας, ούτε προσδιορίστηκε εάν τα ΠΔ που έχει συνταχθεί θα προωθηθεί άμεσα προς υπογραφή και δημοσίευση αλλά και από πότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η απόφαση.
Αυτό το οποίο όμως είναι σίγουρο, είναι η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε ένα μείζον ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα από το 1936 διατηρεί αιγιαλίτιδα ζώνη 6νμ ενώ το θέμα αν και έχει δικαίωμα επέκτασης στα 12νμ όπως ορίζει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν το έχομε πράξει όμως μέχρι σήμερα εξαιτίας των διαφορών με την Τουρκία.

Τις τελευταίες τρεις και πλέον δεκαετίες μάλιστα στην εξωτερική πολιτική επικρατούσε η άποψη πως η Αθήνα, ή θα πρέπει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12νμ σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές ή σε καμία.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτή η βαλτωμένη πολιτική στάση δεν βοηθά και πως η χώρα οφείλει στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν ζητήματα όπως αυτά με την Τουρκία, να ασκήσει τα πλήρη κυριαρχικά της δικαιώματα.
Το πρόβλημα εν προκειμένω, είναι πως όταν η Αθηνα συζητά επί δύο δεκαετίες το θέμα αυτό με την Άγκυρα – και αρνείται να ασκήσει τα εθιμικό της δικαίωμα- τότε η απόφαση για μερική επέκταση ίσως αφαιρεί από την Ελλάδα ένα πάγιο επιχείρημα έναντι της Τουρκίας, δηλαδή αυτό της τήρησης της διεθνούς νομιμότητας μέσω της αποφυγής μονομερών κινήσεων, ακόμα και αν αυτές βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Επίσης, πολλοί επισημαίνουν η μερική και όχι συνολική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12νμ είναι κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκία, υποστηρίζοντας πως η εξαίρεση στο Αιγαίο επιβεβαιώνει την επιχειρηματολογία της πως η θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου είναι μια ειδική περίπτωση όπου το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως.
Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4FM,  Κ.Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κόπασε η εκλογολογία, φούντωσαν τα σενάρια για (μίνι) ανασχηματισμό

Η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση, κόπασε την εκλογολογία. Ωστόσο, στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα άρχισαν να φουντώνουν τα σενάρια για νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με Τα Νέα, τις σχετικές συζητήσεις, που κυριάρχησαν στην πρεμιέρα των εργασιών της Ολομέλειας για τη[…]

Περισσότερα »

Πρόταση εξεταστικής για την Yγεία από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Εξεταστική προκειμένου να διερευνηθούν περιπτώσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014, προτείνουν με κοινή πρότασή τους σύσσωμες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η πρόταση που διαλαμβάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Ερρίκος Ντυνάν, φαρμακευτική δαπάνη και προμήθειες, αναφέρεται σε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *