Τιμήθηκαν οι Ήρωες Αιχμάλωτοι του Πολέμου στην Κύπρο το 1974

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Αυτούς που ξέχασε η Ελληνική Πολιτεία, τους Ήρωες αιχμαλώτους Πολέμου του 1974 στην Κύπρο, τίμησε την Κυριακή 23 Ιουνίου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Κύπρου 1974, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Μπροστά στους εκατοντάδες παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και πολλών νέων, παρήλασε η ζωντανή ελληνική ιστορία που γράφτηκε στην Μεγαλόνησο το 1974 κατά την εισβολή του «Αττίλα» στις 20 Ιουλίου και τις πολεμικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν:

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974,

Οι Κύπριοι Αιχμάλωτοι Πολέμου: π. Θεόκλητος Κυριακού, Παύλος Αντωνίου, Γεώργιος Ηλία, Χρηστάκης Σταυρίδης, Βάσος Χρήστου,

Οι Ελλαδίτες Αιχμάλωτοι Στρατιωτικοί: Δημήτριος Καχέλος, Αθανάσιος Ταντσίδης, Άγγελος Βουγιούκας, Δημήτριος Ζωιδάκης, Δημήτριος Ντάλας, Αντώνιος Καρανδρέας.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά τα ερωτήματα παραμένουν

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υποστράτηγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης, ο οποίος ανέλυσε το ιστορικό πλαίσιο της ακόμη «σκοτεινής» εκείνης περιόδου. Ο χαρακτηρισμός «σκοτεινή», έγκειται στο ότι μέχρι σήμερα, σαράντα πέντε χρόνια μετά, υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα γεγονότα και σκοτεινά σημεία.

«Σαράντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε και οι πληγές είναι ακόμη ορθάνοιχτες. Τι γίνονται οι Αγνοούμενοι και γιατί ονομάζονται αγνοούμενοι και όχι Αιχμάλωτοι πολέμου; Μήπως δεν έγινε πόλεμος, όπως ανοήτως ισχυρίζονται μερικοί; Και πού χάθηκαν 1.619 άνθρωποι, σε μία τόσο περιορισμένη έκταση, όπως η Κύπρος; Εξαϋλώθηκαν μήπως;», διερωτήθηκε ο κ. Μπολώσης.

«Από το 1974, περιμένουμε να ανοίξει ο περίφημος “Φάκελος της Κύπρου”, που αποτελείται από μαρτυρικές καταθέσεις και αποδείξεις που συνέλεξε η Εξεταστική Επιτροπή της Κύπρου  και παρέδωσε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 31 Οκτωβρίου 1988.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Επιτροπής, το υλικό τηρείται σε 260 φακέλους, που φυλάσσονται σε 6 μεταλλικές αρχειοθήκες ασφαλείας στο γραφείο 54, στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων. Από τους 260 φακέλους, παραδόθηκαν μόνο οι 134. Οι υπόλοιποι 126 γιατί δεν παραδόθηκαν; Τι περιέχουν;

Με τι κριτήρια επελέγησαν οι 134;  Γιατί παραδόθηκαν μόνο στην Κυπριακή Βουλή και όχι στη δημοσιότητα, στην οποία είπαν ότι θα δοθούν εν ευθέτω χρόνω; Πόσο τέλος πάντων θα διαρκέσει αυτός ο εύθετος χρόνος;», πρόσθεσε ο κεντρικός ομιλητής ο οποίος στην συνέχεια αναφέρθηκε στις δικαιολογίες των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης για το μη άνοιγμα των φακέλων της Κύπρου, οι οποίες κάνουν λόγο για μη διατάραξη των διεθνών σχέσεων της Ελλάδος.

«Ο Αμερικανο-Αυστραλός Gregory Copley, υπεύθυνος της Αμερικανικής Εταιρείας Στρατηγικών Μελετών, σε έκθεσή του, που υπεβλήθη τον Οκτώβριο του 2006, στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Στρατού των ΗΠΑ και είναι βασισμένη σε στοιχεία που συνέλλεξαν άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, αναφέρει ότι:

Οι τούρκοι ΔΕΝ είχαν καμία πρόθεση να επιστρέψουν τους αιχμαλώτους. Από την στιγμή που τους είχαν, μετά την εισβολή στην Κύπρο, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να τους επιστρέψουν ή να παραδεχθούν ότι τους έχουν. Έτσι ήσαν ελεύθεροι να τους χρησιμοποιήσουν όπως ήθελαν. Και το έπραξαν. Τους χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα σε πειράματα χημικού και βιολογικού πολέμου, που έκαναν σε μυστικά εργοστάσια, υπό την εποπτεία της τουρκικής Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας», ανέφερε επίσης ο κ. Μπολώσης, δημιουργώντας αίσθηση στο ακροατήριο.

«Κυρίες και κύριοι, έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε. Παρ’ όλα αυτά, πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά. Οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες και είναι πάρα πολλές, διατηρούνται επιμελέστατα καλά κρυμμένες, Κύριος οίδε σε ποια καλώς ασφαλισμένα υπόγεια.

Πάντως να γνωρίζουν όλοι ότι εμάς δεν μας συντρέχει αφέλεια. Κάποιος επί τέλους πρέπει να πει σ’ αυτούς τους ανθρώπους γατί άφησαν τα κόκκαλα τους στην Κύπρο ή γιατί δοκίμασαν την αγριότητα των τούρκων ως αιχμάλωτοι.

Και να θυμόμαστε όλοι και ιδίως αυτοί που καθηλώνονται μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες για να δουν εκστασιασμένοι τα τουρκικά σίριαλ ή τηλεπαιχνίδια, ότι η Τουρκία δεν έχει ιστορία. Έχει ποινικό μητρώο», κατέληξε.

Nα επιστρέψουν και οι εναπομείναντες αιχμάλωτοι

Στην εκδήλωση ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Κύπρου 1974 ανακήρυξε μέλος του, τον δημοσιογράφο Πέτρο Κασιμάτη, αναγνωρίζοντας και τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την προσφορά του στην ανάδειξη του θέματος των αιχμαλώτων του «Αττίλα».

«Ήταν μία εκδήλωση τιμής από αυτές που λείπουν. Έχει να κάνει με όλους εκείνους που βρέθηκαν στις φυλακές της Τουρκίας, τους εγκλείστους που δεν επέστρεψαν μαζί με τους άλλους αιχμαλώτους. Έχει να κάνει με τους ήρωες αυτής της περιόδου, που κάποιοι θέλουν να τους ξεχάσουμε.

Και θεωρώ ότι έχουν στα κύτταρα τους ότι καλύτερο και βέλτιστο έχει να παρουσιάσει η ελληνική φυλή: Τα γονίδια του ηρωισμού που διακατέχουν τους Έλληνες και την ασπίδα αυτής της πατρίδας από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα.

 Η Κύπρος είναι το καλύτερο παράδειγμα, το οποίο ακτινοβολεί και περιέχει έναν θετικό μιμητισμό για να μπορέσουμε να διασώσουμε το τιμιότερο και αγιότερο που είναι η πατρίδα», δήλωσε ο κ. Κασιμάτης στο Κανάλι Ένα.

«Ήταν μία πολύ σημαντική εκδήλωση. Με συγκλόνισε το γεγονός ότι εμφανίστηκαν Ελλαδίτες και Κύπριοι αιχμάλωτοι από τον πόλεμο του 1974 και βέβαια μιλήσαμε για αυτά που ενώνουν πια και μπορούν να βοηθήσουν στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να επιστρέψουν και οι εναπομείναντες αιχμάλωτοι που αποδεδειγμένα περιγράφω, αναλύω και με ντοκουμέντα παρουσιάζω στο βιβλίο μου με τίτλο “13 Περιστέρια”», πρόσθεσε.

Η εκδήλωση απέδειξε ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που νοιάζονται

«Ευχαριστώ τον κόσμο που ανταποκρίθηκε για να τιμήσουμε τους αιχμαλώτους που γύρισαν αλλά και αυτούς που δεν γύρισαν, τους ξεχασμένους από την Πολιτεία. Ειδικά αυτούς που δεν γύρισαν και επιβιώνουν επί σαράντα πέντε χρόνια τώρα, στις φυλακές – κολαστήρια της Τουρκίας, χωρίς κανένας αρμόδιος να νοιάζεται για αυτούς.

Εμείς όμως νοιαζόμαστε και με την εκδήλωση αυτή αποδείξαμε ότι υπάρχουν Έλληνες και μάλιστα πολλοί, που ενδιαφέρονται και νοιάζονται», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο συντονιστής της εκδήλωσης, αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974 Νίκος Αργυρόπουλος.

«Υπάρχει όμως και μία επικίνδυνη φυλή, η μολυσματική φυλή των αδιάφορων, η οποία, όπως αποδείχτηκε από την πολυπληθή παρουσία στην εκδήλωση, δεν τους μόλυνε όλους. Προσήλθαν πάρα πολλοί να μάθουν αυτά που τους είχε κρύψει η προπαγάνδα των ενόχων αυτής της τραγωδίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Αιχμάλωτοι μιας προδοσίας», παραγωγής του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, στο οποίο στρατιώτες και πολίτες που αιχμαλωτίστηκαν περιέγραψαν τις συγκλονιστικές μαρτυρίες τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ζήτημα του μεταναστευτικού μέσα από τη συχνότητα του Καναλιού Ένα 90,4

Συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής  του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Γιώργο Φλωρέντη είχε ο πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά Παναγιώτης Αβραμίδης. Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα συνεννόησης και είχε ως στόχο την δημιουργία κοινής επικοινωνιακής στρατηγικής και συνεργασίας, σε ότι αφορά[…]

Περισσότερα »

Κατοικίδια: Ποιες είναι οι επικίνδυνες τροφές και τι τους προκαλούν…

Του Γιώργου Γεωργιάδη… Έχουν όπλα πολλά! Μπορούν να μας καταφέρουν να κάνουμε ότι θέλουν! Υπάρχουν πολλές φορές που νιώθουμε ότι αυτά μας κηδεμονεύουν και όχι εμείς αυτά. Άλλωστε ποιος έχει αντισταθεί, όταν αυτά τα ματάκια σε κοιτάνε παρακλητικά και σου λένε λίγο, δώσε μου μόνο λίγο από αυτό που τρως[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *