Τιμήθηκε η 75η επέτειος της Μάχης των Αθηνών

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε την Κυριακή  1  Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στις εγκαταστάσεις του πρώην Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, η καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, των υπέρ πατρίδος πεσόντων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στη Μάχη των Αθηνών το Δεκέμβριο του 1944, ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που προσπάθησε να καταλάβει βίαια την εξουσία.

Την σειρά χαιρετισμών άνοιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών Νίκος Χριστολουκάς.

«Το ελληνικό κράτος βασισμένο στις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες»

Ο επίτιμος Πρόεδρος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, Ταξίαρχος της Χωροφυλακής ε.α., Νίκος Κουτρουμπής, ανέφερε ότι 75 χρόνια μετά όλα έχουν αλλάξει.

«Στο διάστημα αυτό έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι της Ιστορίας. Η Ελλάδα διεσώθη από τον κομουνιστικό ολοκληρωτισμό και με πολλούς κόπους και ταλαιπωρίες οικοδόμησε την νέα κοινωνία και το νέο κράτος βασισμένο στις δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες και αρχές. Μία κοινωνία ελεύθερων και δημοκρατικών πολιτών που ο καθένας συλλογιέται και πράττει ελεύθερα.

Ο μαρξισμός – λενινισμός – σταλινισμός ως θεωρία και πράξη κατέρρευσε και εξαφανίστηκε. Δεν υπάρχει πλέον Σοβιετική Ένωση, τα κομουνιστικά κόμματα διαλύθηκαν, όπου δε διατηρήθηκαν όπως στην Ελλάδα μας, έγιναν εθνικά κόμματα και εντάχθηκαν στην συνταγματική τάξη και νομιμότητα.

Το ΚΚΕ εγκατέλειψε την βίαιη επαναστατική τακτική, δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο. Τα πεπραγμένα του πέρασαν στην δικαιοδοσία της αδέκαστης ιστορίας και αυτή θα κρίνει», ανέφερε ο κ. Κουτρουμπής.

«Σήμερα ένα πρέπει να γίνει το μέλημα μας, Ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, η επιβίωση και η ευημερία του ελληνικού λαού.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά. Στις προκλήσεις αυτές οφείλουμε να απαντήσουμε ενωμένοι και αποφασιστικοί.

Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα, γιατί και ο κόσμος έχει ανάγκη τον ήλιο της Ελλάδος. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εισπράξουμε από την θυσία των Αγωνιστών του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη για το μέλλον. Αν αυτό πράξουμε θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο στην αιωνία τους μνήμη. Να είναι αθάνατοι!» κατέληξε.

«Όχι άλλη εμφύλια σύρραξη, ναι στην εθνική συμφιλίωση»

Ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Ευσταθόπουλος, τόνισε ότι:

«Το ετήσιο μνημόσυνο που τελείται στην μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν δεν αποτελεί γιορτή μίσους, όπως ελάχιστοι -ευτυχώς- ισχυρίζονται. Είναι ελάχιστη τιμή που αποδίδουμε εμείς οι συνεχιστές τους στην μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι πανάρχαιες ελληνικές αρετές και αξίες όπως είναι η ελευθερία και η δημοκρατία.

Τα ονόματα που είναι αναγραμμένα στην μνημειακή πλάκα δεν ανήκουν σε κόμματα. Ανήκουν στην πατρίδα, ανήκουν στην Ελλάδα και όταν χρειαστεί θα δώσουμε και εμείς το παρόν για την πατρίδα μας».

Ο κ. Ευσταθόπουλος σημείωσε ότι «Σήμερα που ο Ελληνισμός δοκιμάζεται, η παγκοσμιοποίηση απειλεί τα πάντα. Οι ελληνικές αξίες και ο χριστιανισμός είναι προπομπός μας ούτως ώστε να διατηρήσουμε άσβεστη την ελληνική παιδεία, αυτή που φώτισε διαχρονικά την Ευρώπη, δημιούργησε τον πολιτισμό».

«Κάνω σήμερα από εδώ μία έκκληση: Όχι πια άλλος ελληνικός διχασμός, όχι άλλη εμφύλια σύρραξη, ναι στην εθνική συναίνεση, ναι στην εθνική συμφιλίωση. Έτσι θα δικαιωθεί η θυσία των Αγωνιστών του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας.

«Η μάχη του Συντάγματος Μακρυγιάννη αποκρύπτεται συστηματικά»

 «Όσο υπάρχουμε, θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να συμμετέχουμε στη σεμνή αυτή τελετή, όχι ως υποχρέωση αλλά ως καθήκον. Πολλά έτη τώρα καταβάλλουν προσπάθεια απαξίωσης της συμμετοχής μας και της οργάνωσης αυτών των εκδηλώσεων, προσάπτοντας μας ως κατηγορία ότι συντηρούμε και αναπαράγουμε εορτές μίσους.

Εμείς απαντούμε ότι είμαστε ευλαβικοί προσκυνητές αποδίδοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πίστη, την πατρίδα και την δημοκρατία. Η ιστορική αλήθεια δεν παραγράφεται, ούτε πλαστογραφείται, πολύ περισσότερο δεν λησμονείται γιατί λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Αντιστράτηγος ε.α. Βασίλειος Ροζής.

«Η μάχη του Συντάγματος Μακρυγιάννη επρόκειτο για μία αληθινή εποποιία, η οποία φωτίζει την νεοελληνική ιστορία, αλλά αποκρύπτεται συστηματικά ώστε τα παιδιά μας να μην γνωρίζουν τι συνέβη τις τόσο δύσκολες εκείνες ημέρες.

Συγχρόνως η μάχη του Μακρυγιάννη έχει ιδιάζουσα σημασία για την ιστορία, από το γεγονός ότι χάρη στην ηρωική αυτή αντίσταση σώθηκε το ελεύθερο τμήμα της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους και επομένως το ίδιο το ελληνικό κράτος από την κυριαρχία του κομουνισμού», επισήμανε ο κ. Ροζής.

Μετά τις σύντομες ομιλίες ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από δεκάδες φορείς, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησε η 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία

Άνοιξε τις πύλες της η 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία την οποία επιμελούνται οι Ιβόν Φαρέλ και Σίλεϋ Μακ Ναμάρα. Απλότητα, κομψότητα και χώρος στα «ασήμαντα» πράγματα. Διαρκεί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου

Περισσότερα »

Πολιτιστική Ατζέντα… Προτάσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας (20.11)

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Η παράσταση “StillLife“ του γνωστού δημιουργού Δημήτρη Παπαϊωάννου, για λίγες μέρες ακόμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε εικαστική σύλληψη, σκηνοθεσία, φωτισμούς του Δημήτρη Παπαϊωάννου που επίσης συμμετέχει στο έργο. Μια παράσταση που ξεχώρισε στην πρόσφατη περιοδεία της σε Παρίσι, Λονδίνο, Στοκχόλμη. Έκθεση με έργα της Άννας[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *