Τιμήθηκε στην Αθήνα η 104η επέτειος του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Εκατοντάδες Έλληνες τίμησαν στην Αθήνα την συμπλήρωση 104 ετών από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου, με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών.

Το πρωί της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2018 τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση, στο κέντρο της Αθήνας, Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση για τους αγωνιστές της ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου το 1914.

Στην ομιλία της η γενική γραμματέας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ελένη Δήμου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν η Αλβανία, τα Σκόπια και η Τουρκία να υφαρπάξουν με διάφορα τεχνάσματα εδάφη από την Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί και τόνισε την ανάγκη ενότητας των Ελλήνων με μία εθνική γραμμή.

«Η Βόρειος Ήπειρος δεν είναι μία χαμένη πατρίδα, είναι μία αλύτρωτη πατρίδα που προσμένει να απελευθερωθεί», υπογράμμισε η κυρία Δήμου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Χαράλαμπος Καραθάνος ανέγνωσε τα βασικά σημεία ενός ψηφίσματος το οποίο αφορούσε ορισμένες απαιτήσεις – προειδοποιήσεις της Αλβανίας προς την Ελλάδα. Στην αίτηση της αλβανικής πλευράς για αναγνώριση από την Αθήνα του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας με το οποίο αναγνωρίζονται οριστικά τα σημερινά ελληνο–αλβανικά σύνορα, η Ελλάδα θα πρέπει – σύμφωνα με το ψήφισμα – να ζητήσει από την αλβανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας το οποίο παραχωρεί ουσιαστικά Αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο.  Επίσης, όπως προτείνει ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, στην «προειδοποίηση» του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα ότι αν δεν ενταχθεί η χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στην προσάρτηση του Κοσσυφοπεδίου, εφόσον αυτό τείνει να πραγματοποιηθεί, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει με τη σειρά της την προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, στην πλατεία Συντάγματος, η οποία κατάληξε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, έξω από την Βουλή των Ελλήνων, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Την μνήμη των ηγετών της Αυτόνομης Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου θα τιμήσει στα μνήματα τους στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 4:30 μ.μ.

Το χρονικό του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα

Κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων (1912-1913), ο Ελληνικός Στρατός, επικρατώντας των Τούρκων, απελευθέρωσε μεταξύ άλλων τις πόλεις και τα χωριά της Ηπείρου. Όμως με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (17-12-1913) οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστρο-ουγγαρία, Ιταλία), παραχωρούσαν τις περιοχές Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, Δελβίνου, Αγίων Σαράντα, Χιμάρας κ.α. στο νεοσύστατο τότε αλβανικό κράτος. Οι περιοχές αυτές έκτοτε πήραν την ονομασία «Βόρειος Ήπειρος».

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αντέδρασαν σχηματίζοντας δικής τους κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο και ένοπλα σώματα. Στις 17 Φεβρουαρίου 1914 ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου. Οι νίκες που σημείωσαν οι Βορειοηπειρώτες κατά των Αλβανών ανάγκασε τις Μεγάλες Δυνάμεις αλλά και την ίδια την αλβανική κυβέρνηση να υπογράψουν στις 17 Μαΐου 1914 το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας με το οποίο αναγνωριζόταν καθεστώς Αυτονομίας για την Βόρειο Ήπειρο. Η συνθήκη αυτή όμως τηρήθηκε για λίγους μήνες λόγω της έναρξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε χρόνο οι Έλληνες της Β. Ηπείρου τιμούν την επέτειο της Ανεξαρτησίας τους ως υπενθύμιση των ιστορικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν πρόκειται περί υμνολογίου το ανάγνωσμα σχετικά με τη… Βέφα

Α, όχι! Δεν πρόκειται περι υμνολογίου το ανάγνωσμα σχετικά με την Βέφα. Α,όχι! Να την ανταγωνιστώ θέλω, να της εξαφανίσω την λάμψη, αυτήν την άνεση που μπορεί να σου φοράει το μπριγιάν και ν΄ανακατεύει το λάχανο ιδίοις χερσί ( τα μορφωμένα είναι αυτά) και να παθαίνει το λάχανο εφτά απανωτούς[…]

Περισσότερα »

Γ. Πατούλης: Να αποφευχθούν πάση θυσία οι εκλογές

Tου Γ. Πατούλη… Η πατρίδα μας, με ευθύνη αποκλειστικά της σημερινής κυβέρνησης, οδηγείται μέσα σε επτά μόλις μήνες σε μια τρίτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, με μοναδικό διακύβευμα την εφαρμογή ενός προγράμματος που πρόσφατα η συντριπτική πλειοψηφία του Εθνικού Κοινοβουλίου ενέκρινε με την ψήφο της. Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό. Όφειλε ο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *