Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην ιστορία της καταγράφει η Ρωσία

0 σχόλια ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η είδηση πως η Ρωσία είναι πλέον η δεύτερη χώρα παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, που καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από κορονοϊό, όσο θλιβερή και εάν είναι σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη για όσους παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα. Η χώρα αριθμεί πλέον 658.634 θανάτους βάσει των στοιχείων έως τα τέλη του Νοεμβρίου, που ήταν και ο «φονικότερος» μήνας από την έναρξη της πανδημίας με 87.527 νεκρούς.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα μόλις το 45% του πληθυσμού στη Ρωσία έχει κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου. O αντίκτυπος της πανδημίας ήταν τεράστιος για τη Ρωσία, η οποία επίσης καταγράφει την μεγαλύτερη μείωση φυσικού πληθυσμού στην ιστορία της, εν καιρώ ειρήνης, σύμφωνα με ανάλυση των επίσημων στατιστικών στοιχείων.

Ο φυσικός πληθυσμός – που υπολογίζεται βάσει των καταγεγραμμένων θανάτων και γεννήσεων, εξαιρουμένων των επιπτώσεων της μετανάστευσης- μειώθηκε κατά 997.000 μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021, όπως έχει υποστηρίζει στην ανεξάρτητη επεξεργασία των διαθέσιμων δεδομένων ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος, Αλεξέι Ράκσα,  ο οποίος αποχώρησε από την ρωσική κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat πέρυσι αφού επέκρινε τα στοιχεία του κέντρου πληροφοριών για τον κορονοϊό. Προηγούμενες κυβερνητικές εκθέσεις έδειξαν ότι η μείωση του πληθυσμού της Ρωσίας το 2020 ήταν 11 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της προ-πανδημίας εποχής, το 2019.

«Είναι πολύ απλό, οι θάνατοι που προκλήθηκαν από την Covid-19 είναι ο βασικότερος λόγος για την πτώση που παρατηρήθηκε. Οι άλλοι παράγοντες παρέμειναν οι ίδιοι», έχει δηλώσει ο Ράκσα.Έχει επισημάνει επίσης, πως τα ποσοστά γεννήσεων δεν είχαν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που μας δείχνει ότι η μείωση του φυσικού πληθυσμού οφείλεται στο αυξημένο ποσοστό θανάτων στη χώρα.

Όπως έχει τονίσει, η τρέχουσα δημογραφική μείωση μπορεί να συγκριθεί με την πτώση που παρατηρήθηκε μεταξύ Ιουλίου 1999 και Ιουνίου 2000, όταν ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώθηκε κατά 983.000, μετά από μια δεκαετία οικονομικής αστάθειας, η οποία προκάλεσε την κατακόρυφη μείωση ν γεννήσεων και του προσδόκιμου ζωής. Και πάλι όμως η παρούσα μείωση είναι μεγαλύτερη.

Γενικότερα το θέμα της μείωσης του πληθυσμού της Ρωσίας ήταν ήδη ψηλά στην ατζέντα του Κρεμλίνου πριν από την πανδημία και οι ειδικοί λένε ότι η Covid-19 επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το ζήτημα. Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε παραδεχθεί στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του το 2019 ότι η προοπτική πιθανής ερήμωσης της Ρωσίας είναι κάτι που τον «στοιχειώνει» ενώ η αντιστροφή της δημογραφικής κρίσης μέχρι το τέλος της θητείας του το 2024 ήταν μία από τις βασικές δεσμεύσεις που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2018.

Το Κρεμλίνο έχει καθιερώσει με την πάροδο των ετών μια σειρά πολιτικών και προνοιακών παροχών για την ενίσχυση του μειούμενου ποσοστού γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένων χορήγησης γενναιόδωρων βοηθημάτων σε οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά.Παρά την προσπάθειά της κυβέρνησης όμως, μια κυβερνητική έκθεση του 2019 εκτιμούσε ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά περισσότερο από 12 εκατομμύρια έως το 2035, χωρίς να υπολογίζονται καν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Οι επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε επίσης τη δημογραφική κρίση για να δικαιολογήσει την καταστολή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, εισάγοντας την απαγόρευση της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» και απαγορεύοντας την υιοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια σε μια προσπάθεια προώθησης των λεγόμενων παραδοσιακών οικογενειακών αξιών.

Κανάλι Ένα, 90,4fm, Κ.Π

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,