Την Τρίτη το τελευταίο αντίο στην Κική Δημουλά

Τελευταίο αντίο αύριο στην Κική Δημουλά. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί δημοσία δαπάνη, την Τρίτη στις 4 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο 1ο Νεκροταφείο.

Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές προς το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο “Ελπίδα” και στη Στέγη Γερόντων “Αγιος Νεκτάριος” στην Αγία Παρασκευή.

Η πρόταση της Υπουργού Πολιτισμού για υποψηφιότητα της Κικής Δημουλά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Εν τω μεταξύ, την επιστολή υποψηφιότητας της Κικής Δημουλά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.

Η επιστολή είχε σταλεί στην Επιτροπή Νόμπελ της Σουηδικής Λογοτεχνίας, από την κ. Λίνα Μενδώνη, στις 16 Ιανουαρίου.

Ακολουθεί η μετάφραση της επιστολής της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Αγαπητοί κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή έχω την τιμή να προτείνω την υποψηφιότητα της Κικής Δημουλά για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Κική Δημουλά είναι μία ευρέως αναγνωρισμένη ποιήτρια, που τιμάται από τους κριτικούς λογοτεχνίας, τους συναδέλφους της και το κοινό.

Έχει βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατέχει την Έδρα Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών -είναι μόλις η τρίτη γυναίκα στην ιστορία της Ακαδημίας- και είναι, επίσης, Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Η Κική Δημουλά θεωρείται η σημαντικότερη εν ζωή σύγχρονη ποιήτρια. Η ποίησή της μπορεί να φαίνεται αρκετά απλή, καθώς οι στίχοι της συχνά μιλάνε για την καθημερινή γυναίκα, τη ζωή της και τη ρουτίνα της.

Ωστόσο, τα ποιήματά της είναι ταυτόχρονα εκλεπτυσμένα, τολμηρά, δημιουργικά. Είναι βιωματικά και φιλοσοφικά, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Δημουλά, όχι μόνο έχει υπάρξει επιτυχημένη και δημοφιλής ποιήτρια, αλλά συνέβαλε αποφασιστικά στη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού της ποίησης, στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι ταυτίζονται με τα ποιήματά της, γιατί η Κική Δημουλά γράφει για τη θλίψη, το πένθος, την ενοχή, το αναπόφευκτο. Γράφει για τη θλίψη, αλλά τα ποιήματά της δεν είναι λυπηρά. Προσφέρουν ελπίδα και σύνδεση με την εσωτερική μας ανθρωπιά.

Με εκτίμηση,
Λίνα Μενδώνη
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελένη Βιτάλη και ο Νίκος Ζιώγαλας στο Βεάκειο Θέατρο

Μοναδικές στιγμές υπόσχεται να μας χαρίσει η Ελένη Βιτάλη στις συναυλίες της, το Καλοκαίρι 2018. Η Ελένη Βιτάλη στην καλύτερή της περίοδο, ως μεγάλη ερμηνεύτρια και δημιουργός, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα

Περισσότερα »

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιάννης Λεοντάρης

Την παραίτησή του υπέβαλε και επίσημα σήμερα ο πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γιάννης Λεοντάρης, με επιστολή του στην υπουργό Πολιτισμού, επικαλούμενος λόγους υγείας. Πάντως, στην επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι είναι «αδύνατη η συνέχεια της συνεργασίας» με την γενική διευθύντρια του ΕΚΚ, Ηλέκτρα Βενάκη, λόγω «επιλεκτικής[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *