Το… αυγό του Κυριάκου

Του Χάρη Παυλίδη

Στα λόγια του Γερμανού συγγραφέα Έρμαν Έσσε θα πρέπει να ανατρέξουμε ώστε να κατανοήσουμε το βαθύτερο σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη για το περιεχόμενο της «Πολιτικής Αλλαγής», μικρό δείγμα της οποίας είδαμε με την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Το πουλί αγωνίζεται για να βγει από το αυγό. Το αυγό είναι ο κόσμος του. Αυτός που θέλει να γεννηθεί, πρέπει πρώτα να καταστρέψει έναν κόσμο». Και επειδή όλα αλλάζουν όταν εσύ έχεις αποφασίσει να αλλάξεις, στην προκειμένη περίπτωση ο πρωθυπουργός ακολουθεί τη ρήση του Μαχάτμα Γκάντι: «Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει». Κι αυτό έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις επιλογές των προσώπων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο τα πάντα ρει και ουδέν μένει, ώστε τίποτα και ποτέ να μη θεωρείται δεδομένο. Η ροή των πραγμάτων θα δείξει αν και πότε θα χρειαστούν βελτιωτικές κινήσεις που ενδεχομένως θα χρειαστούν στο προσεχές μέλλον. Προς το παρόν το μεταβάλλον αναπαύεται, αλλά η προσαρμογή στις μεγάλες αλλαγές που θα ακολουθήσουν απαιτούν ευφυΐα την οποία διαθέτει ο πρωθυπουργός.

Ως φοιτητής της Ψυχολογίας, με την οποία ουδέποτε ασχολήθηκα επαγγελματικά, έμαθα ότι τίποτα δεν μπορούμε να αλλάξουμε εάν πρώτα αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε δεν το έχουμε πιστέψει και δεν το έχουμε αποδεχθεί. Θέλω να πιστεύω ότι όσοι πλαισιώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πιστεύουν και αποδέχονται τις αλλαγές που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχει γράψει ο Zarko Petan σ’ ένα από τα βιβλία του, «Όταν φυσάει ο καινούριος άνεμος (της αλλαγής), τα «άδεια» κεφάλια θα είναι τα πρώτα που θα λυγίσουν». Και δυστυχώς παρά τις καλές προθέσεις τα «άδεια» κεφάλια είναι παντού και πάντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο κ. Τσίπρας, οι Ευρωπαίοι και το δύσκολο κόμμα του

Ο Μάριο Ντράγκι υποδεχόμενος πρόσφατα τον Αλέξη Τσίπρα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη του είπε χαριτολογώντας ότι «στον καιρό της κρίσης όποιος έλληνας πολιτικός πέρασε αυτή την πόρτα έγινε πρωθυπουργός σε έναν χρόνο». «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ» ανταπάντησε χαμογελώντας ο κ. Τσίπρας. Και σχεδόν αυτόματα[…]

Περισσότερα »

Οι Πόντιοι τίμησαν την 97η επέτειο της Γενοκτονίας

Toυ Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Περισσότερα από 1.000 άτομα βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 19 Μαΐου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι Τούρκοι εις βάρος των Ελλήνων στον Πόντο από το 1914 έως το 1923. Η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *