Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιεράρχες: Μπαράζ παρεμβάσεων για το Μακεδονικό!

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Μετά την Ιερά Σύνοδο άρχισαν και Μητροπόλεις ανά την επικράτεια, κυρίως στη βόρειο Ελλάδα, να παίρνουν θέση πάνω στις εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος απέστειλε επιστολή σε Ιεράρχες, με την οποία τους ενημερώνει ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου θα τελεστεί πάνδημος και αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν σε αυτή.

«Θα τελέσουμε Θεία Λειτουργία με κύριο αίτημα, πρώτον να διατηρηθεί η μεγάλη δωρεά της ΕΙΡΗΝΗΣ στην πατρίδα μας και στην περιοχή μας, και δεύτερον να αποδοθεί στην ΕΛΛΑΔΑ μας η Δικαιοσύνη, σχετικά με το όνομα της ελληνικότατης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», τονίζει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης προς τους Ιεράρχες.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο Μητροπολίτης Άνθιμος αναφέρει ότι «η ειρηνική και πνευματική αυτή εκδήλωση γίνεται υπέρ της Πατρίδος μας και της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας».

Επιστολή και του Μητροπολίτη Βεροίας

Επιστολή για το σκοπιανό με παραλήπτη τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο απέστειλε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, στην οποία τονίζει την ανάγκη για ενεργή συμμετοχή της Εκκλησίας στις δράσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, καθώς όπως επισημαίνει, «η ιστορική συγκυρία καλεί και πάλι την Εκκλησία να σταθεί πρωτοστάτης εις τον αγώνα».

Ο κ. Παντελεήμων ενώνει τη φωνή του με αυτούς που ζητούν τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Επί του θέματος επίσης τοποθετήθηκαν ανοικτά οι Μητροπολίτες Δράμας, Καστοριάς, Καλαμαριάς, Εδέσσης κ.α.

«Η Μακεδονία είναι μία, Ελληνική και αδιαπραγμάτευτη! Οποιοσδήποτε γεωγραφικός προσδιορισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός με το όνομα αυτό ή παράγωγό του», σημειώνει στην απόφασή της η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

«Ὡς Κρῆτες Ἀρχιερεῖς, ἔχομε τήν εὐθύνη καί τό ἱερό χρέος ἔναντι τοῦ αἵματος τῶν Προπατόρων μας, Κρητῶν Μακεδονομάχων, νά ἀρθρώσομε λόγο καί νά διατυπώσομε ξεκάθαρη θέση γιά τό ἐξαιρετικά σημαντικό Ἐθνικό αὐτό θέμα.

Συγκεκριμένα, ὑπενθυμίζομε, σύμφωνα μέ τά ἐπίσημα στοιχεῖα τοῦ Γενικοῦ Ἐπιτελείου Στρατοῦ ὅτι ὁ μισός ἐκ τοῦ συνολικοῦ ἀριθμοῦ τῶν Μακεδονομάχων ἦταν Κρῆτες. Εἰδικότερα, ὁ ἀριθμός τῶν Κρητῶν Μακεδονομάχων (1903-1908), ἀνῆλθε σέ 3.015 (2.976 ἄνδρες καί 39 ὁπλαρχηγούς), ἀπό δέ τούς τρεῖς μεγάλους ὁπλαρχηγούς, οἱ δύο ἦταν Κρῆτες», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση των Ιεραρχών της Μεγαλονήσου.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η πορεία των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στο Αίγιο με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, οι οποίοι κρατούσαν πανό που έγραφε «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ».

 

Μητροπολίτης Πειραιώς: Εθνική προδοσία εάν δοθεί ο όρος «Μακεδονία»

Ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας πήρε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Με συνέντευξη του στο Romfea.gr ο Σεβασμιώτατος έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας ότι το εν λόγω κρατίδιο στηρίζει το ιδεολόγημά του, σε ψευδή ιστορικά στοιχεία. Επίσης κάνει λόγο για παραχάραξη της ιστορίας, και οποιαδήποτε συζήτηση περί ονομασίας είναι ανόητη και ανωφελής.

«Το θέμα της Μακεδονίας δεν είναι μόνο το όνομα, το θέμα της Μακεδονίας είναι ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών, είναι η εθνικότητα και βέβαια η γλώσσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σεραφείμ.

Όπως πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κατασκευάσει ένα ιδεολόγημα που στηρίζεται σε ψευδή ιστορικά στοιχεία, διότι είναι σλαβικό φύλο που ήρθε στην περιοχή των Βαλκανίων τον 6ο– 7ο μ.Χ. αιώνα, δηλαδή χίλια χρόνια σχεδόν μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Έχουν κατασκευάσει μία ψευδή ιστορία, εμφανιζόμενοι ως δήθεν οι μόνοι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και ως οι μόνοι κληρονόμοι της μακεδονικής ιστορίας και του δήθεν Μακεδονικού έθνους».

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Πειραιώς τόνισε: «Χωρίς την απεμπόληση του αλυτρωτισμού που περιέχεται στο σύνταγμα τους, στην ψευδή εθνικότητα τους και την κατασκευασμένη γλώσσα τους, οποιαδήποτε συζήτηση για την ονομασία του ψευδοκρατιδίου αυτού, είναι και ανόητη και ανωφελής για την επίλυση του μεγάλου αυτού ζητήματος, αλλά και παραχάραξη της ιστορίας μας και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του λαού μας».

Σε ερώτηση για την στάση της Εκκλησίας την επόμενη ημέρα, εάν η Κυβέρνηση συμπεριλάβει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του κρατιδίου, ο κ. Σεραφείμ απάντησε: «Εάν η κυβέρνηση χωρίς την επίλυση του αλυτρωτισμού και χωρίς την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων, που εμπεριέχει ο αλυτρωτισμός, διότι αυτοί πρέπει να αλλάξουν το σύνταγμα τους, ταυτόχρονα να πάψουν να εμφανίζουν χάρτες όπου εμφανίζουν την Ελληνική Μακεδονία ως δήθεν αλύτρωτη περιοχή την οποία κατέχουν οι Έλληνες κατακτητές, είναι η περίφημη Μακεδονία του Αιγαίου όπως την λένε.

Επίσης να διδάσκουν στα παιδιά τους, στα σχολεία ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα δικό τους ζωτικό χώρο, του δήθεν ανύπαρκτου Μακεδονικού έθνους όπως το λένε, θα έχει διαπράξει δυστυχώς μία τεράστια Εθνική προδοσία».

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,