Το μνημείο των Ρώσων ναυτών της ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Της Καλλιόπης Βλαχουτσάκου

Το Μνημείο Ρώσων Πεσόντων βρίσκεται στη Σφακτηρία, ένα μακρόστενο νησί έκταση 3,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων  στην προστατευόμενη τοποθεσία Natura 2000, στα ανοικτά της Πύλου, στη Μεσσηνία.

Τοποθετήθηκε εκεί το 1872, στην 45η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου και χρηματοδοτήθηκε από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στο κέντρο του Μνημείου Ρώσων Πεσόντων υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα, ενώ γύρω από το μνημείο υπάρχουν κυπαρίσσια, τα οποία φύτεψαν το 1889 Ρώσοι ναύτες, αποτίνοντας φόρο τιμής στους πεσόντες. Στην μαρμάρινη πλάκα αναγράφεται: “Στη μνήμη των απολεσθέντων στη ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 8 (20) Οκτώβρη 1827 και ενταφιασμένων εδώ κοντά”.

 

Παραπλεύρως του Μνημείου Ρώσων Πεσόντων βρίσκονται μια ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Αναστάσεως του Κυρίου και ένα σιβηρικού τύπου, ξύλινο ρωσικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, όπου γίνονται λειτουργίες στη μνήμη των πεσόντων. Το 1960 στο σημείο τοποθετήθηκε στήλη, στην οποία είναι σκαλισμένα η άγκυρα και το εθνόσημο της Σοβιετικής Ένωσης. Η επιγραφή πάνω στη στήλη γράφει ότι αυτή τοποθετήθηκε «…προς τιμή των Ρώσων ναυτών που απωλέστηκαν ηρωικά στη ναυμαχία του Ναβαρίνου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επαναπατρισμός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων

Η Ιταλία επέστρεψε στην Ελλάδα ογδόντα αρχαία ελληνικά νομίσματα, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά την κοινοτική οδηγία για την επιστροφή στον τόπο προέλευσής τους, παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών.  Η τελετή παράδοσης-παραλαβής των αρχαίων νομισμάτων πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη στο Τορίνο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού και του Ιταλού ομολόγου του, στο περιθώριο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *