Το νέο φως του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως (video)

Παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού, της Υπ.Πολιτισμού και του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου αποκαλύφθηκε την Τετάρτη ο νέος φωτισμός στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
 
Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων για την αναβάθμιση των υποδομών της Ακρόπολης με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση

Η μελέτη για τον φωτισμό της Ακρόπολης δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων.

Αναδεικνύει το σύνολο του Ιερού Βράχου, τα Τείχη, τον όγκο και τη γεωμετρία κάθε μνημείου, από κάθε πιθανό σημείο θέασης. Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Η νέα μελέτη του φωτισμού διαβαθμίζει τις εντάσεις και τις αποχρώσεις του λευκού, μεταξύ των εξωτερικών και εσωτερικών μερών των μνημείων ώστε να αναδεικνύονται τα αρχιτεκτονικά τους στοιχεία και να γίνονται αντιληπτά, το ανάγλυφο, το βάθος και η πλαστικότητά τους.

Στο πλαίσιο της τεχνικής αναβάθμισης, μειώνεται το φαινόμενο της φωτορύπανσης. Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των ηλεκτρικών πινάκων, των υφιστάμενων λαμπτήρων (τύπου HID) με 609 (40% λιγότερους σε σχέση με πριν) φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για περισσότερα από 20 χρόνια.

Τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης. Εξοικονομούν περισσότερο από 65% στην κατανάλωση ενέργειας, ενώ είναι αυτόνομα ρυθμιζόμενα σε όλα τα επίπεδα προσφέροντας σημαντική ευελιξία στην δημιουργία διαφορετικών σεναρίων φωτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πολιτιστική ατζέντα της Παρασκευής σε Πειραιά και Αθήνα

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου… Πολλά τα αφιερώματα που ξεκινούν σήμερα Παρασκευή σε Πειραιά και Αθήνα τα περισσότερα μουσικά ενώ αρκετά από αυτά είναι με ελεύθερη είσοδο. Μουσική παράσταση αφιερωμένη στους αξέχαστους ρεμπέτες Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστο Δελιά, Στράτο Παγιουμτζή και Γιώργο Μπάτη με τίτλο: “Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς ” ξεκινάει απόψε[…]

Περισσότερα »

Δημ. Πινακοθήκη Πειραιά: Έκθεση ζωγραφικής με έργα κρατουμένων

Μια ξεχωριστή έκθεση με έργα κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από 1η έως και 12 Νοεμβρίου. Η έκθεση με τίτλο: «Η τέχνη δεν φυλακίζεται» διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, τη Δημοτική Πινακοθήκη

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *