Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το νέο «όχι» της ΕΕ και η απειλή πολιτικής κρίσης στη Β.Ιρλανδία

0 σχόλια ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει στο «όχι» η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι φορά την βρετανική απαίτηση για επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας που διέπει τις εμπορικές σχέσεις της νήσου με τη Β.Ιρλανδία κατά την μετά Brexit εποχή, με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν μάλιστα να το δηλώνει ξεκάθαρα και μάλιστα από το Μπέλφαστ όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη.

Αυτό μάλιστα, παρά την επαπειλούμενη πολιτική κρίση στη Β.Ιρλανδία, καθώς οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως είναι η αλλαγή της συμφωνίας που θα οδηγούσε σε αστάθεια και αβεβαιότητα, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, ο οποίος επιβλέπει τις σχέσεις της ΕΕ με τη Βρετανία μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, ότι το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει να εφαρμοστεί σωστά και ότι δεν είναι η αιτία των προβλημάτων, αλλά η μόνη λύση.

«Μια επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου – όπως υποδηλώνει η βρετανική κυβέρνηση – θα σήμαινε αστάθεια, αβεβαιότητα και απρόβλεπτες εξελίξεις στη Βόρεια Ιρλανδία».

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Βρετανία συμφώνησε στη διατήρηση ορισμένων κανόνων της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία και στην αποδοχή ελέγχων σε αγαθά που φθάνουν από αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Λονδίνο όπως και το Μπέλφταστ, έκτοτε υποστηρίζει ότι η ρύθμιση δεν λειτουργεί και θέλει να αλλάξει.

Ο Σεφτσόβιτς, τόνισε ότι ΕΕ αναζητά λύσεις επωφελείς για όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιτίθενται στο πρωτόκολλο.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου φιλοβρετανικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) απείλησε απείλησε όμως την Πέμπτη ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, οδηγώντας έτσι και στην διάλυσή της, εάν δεν αρθούν όλα τα εμπόδια στο εμπόριο μεταξύ της βρετανικής επαρχίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

«Εάν η επιλογή είναι τελικά μεταξύ της παραμονής στο αξίωμα ή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου στη σημερινή του μορφή, τότε η μόνη επιλογή για κάθε ενωτικό υπουργό θα ήταν να αποχωρήσει», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, Jeffrey Donaldson σε ομιλία του επίσης στο Μπέλφαστ.

Η μοίρα του κυβέρνησης, που βασίζεται στη λογική του επιμερισμού της εξουσίας, θα ξεκαθαρίσει εντός των προσεχών εβδομάδων, είπε, κάνοντας λόγο για τη χειρότερη συνταγματική κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία εδώ και 100 χρόνια.

Οι ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν εξοργιστεί από το καθεστώς της μετά Brexit εποχής και επιρρίπτονται ευθύνες και στην κυβέρνηση στου Λονδίνου.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε σχετικά: «Πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις που έχει θέσει το DUP και άλλοι δείχνουν ότι το πρωτόκολλο στη σημερινή του μορφή δεν είναι απλά βιώσιμο».

Σημειώνεται πως ο σχηματισμός κυβέρνησης με την κατανομή της εξουσίας στα κύρια κόμματα που υποστηρίζουν και αντιτίθενται στη βρετανική κυριαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ένας από τους βασικούς όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 που τερμάτισε τις συγκρούσεις τριών δεκαετιών στην περιοχή.

Ο Ντόναλντσον είπε επίσης ότι το DUP θα διακόψει επίσης αμέσως τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, ένα άλλο μέτρο που απαιτείται στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Σέφκοβιτς επιμένει ότι ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί με τη Βρετανία για να ξεπεράσει τις δυσκολίες, αλλά οι όποιες λύσεις θα μπορούσαν μόνο να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του Brexit και όχι να τις εξαλείψουν εντελώς, δεδομένης της επιλογής του Λονδίνου να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση.

Ο επίτροπος είπε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του πρωτοκόλλου στην καθημερινή ζωή στη Βόρεια Ιρλανδία, διατηρώντας παράλληλα την ειδική του πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Κανάλι Ένα 90,4fm, Κ.Πρίφτη

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, , ,