ΝΔ: Προγραμματικό σχέδιο για φορολογία – επενδύσεις & ακίνητα

Τη στιγμή που στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν να βλέπουν ως ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές (“πιστεύω ότι διαμορφώνονται πλέον οι αντικειμενικές συνθήκες που θα εξαναγκάσουν τους δύο μικροκομματικούς νομείς της εξουσίας να δραπετεύσουν, καταφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές”, ανέφερε στο Capital,gr, ο κ. Λαζαρίδης) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει τη βεντάλια των παρεμβάσεών του σε όλο το μέτωπο της καθημερινότητας. Αιχμή των παρεμβάσεων και των δημόσιων αναφορών της οδού Πειραιώς αποτελεί η ατζέντα της οικονομίας, με τις “γαλάζιες” κινήσεις-κλειδιά σε σκηνικό φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών, επενδύσεων και τόνωσης της αγοράς ακινήτων να σκιαγραφούν το momentum, στέλνοντας το μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει τη στρατηγική των παρεμβάσεων, προκειμένου να επικοινωνεί στους πολίτες τον προγραμματικό της λόγο.
“Έχουμε ένα συγκροτημένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας…Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της ελεύθερης αγοράς. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Πιστεύουμε στην ανάγκη προσέλκυσης κεφαλαίων. Πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις. Πιστεύουμε στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη μείωση της φορολογίας, στη στήριξη διαφορετικών κλάδων, όπως ο κλάδος των ακινήτων με στοχευμένες δράσεις. Δε θέλουμε ένα μεγάλο κράτος-πατερούλη, που θα επιβάλλει εξοντωτικές εισφορές και φόρους για να μοιράζει επιδόματα εν είδει κοινωνικής πολιτικής. Και για εμάς η καλύτερη κοινωνική πολιτική, πάντα, είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης”, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο περιθώριο του τετ α τετ που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τους προέδρους του ΤΕΕ και της ΠΟΜΙΔΑ.
Λίγες, δε, ημέρες πριν φέρει στο προσκήνιο την πρόταση για την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα της χώρας, εμφατική είναι η εξακολουθητική ματιά στα μέτρα που προτείνει η “γαλάζια” παράταξη για την ανάπτυξη και τη μετάβαση της χώρας στην εποχή μετά το Μνημόνιο.
Σε ένα πλαίσιο, λοιπόν, γενικότερο και με προτεραιότητα τη δημιουργία φορολογικών και θεσμικών προϋποθέσεων, ώστε η χώρα να δεχθεί ένα επενδυτικό σοκ ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος πενταετίας, που θα επιτρέψει τη δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας ετησίως, η αξιωματική αντιπολίτευση αναλύει τις προτάσεις του προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Στο “γαλάζιο” πρόγραμμα υπάρχει σειρά γενικών φορολογικών ελαφρύνσεων, με τις σημαντικότερες να προβλέπουν:
– Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% σήμερα.
– Μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5%, από 15% σήμερα.
– Αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ σήμερα.
– Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% σήμερα.
– Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει σαφώς το βλέμμα του και στη στρατηγική με την κωδική ονομασία “προσέλκυση επενδύσεων”. Απευθυνόμενος το τελευταίο διάστημα στους ξένους επενδυτές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύει την πρόθεσή του να ενισχύσει με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις. Άλλωστε, η οδός Πειραιώς έχει οριοθετήσει το πλαίσιο των παρεμβάσεών της, που περιλαμβάνει μέτρα, όπως:
– Η θέσπιση υπεραποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
– Ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη.
– Η μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους ή αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.
– Η στήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, με τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και τη χορήγηση γενναίων φορολογικών κινήτρων στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.
– Η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας, ώστε σε συνδυασμό με ένα απλούστερο και περισσότερο ευέλικτο σύστημα χορήγησης της golden visa να προσελκυστούν επενδυτές προκειμένου να ξαναπάρει μπρος η αγορά κατοικίας και να εισρεύσουν κεφάλαια στη στεγνή από ρευστότητα ελληνική οικονομία.
Στο μέτωπο των ακινήτων, πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το σχέδιό του για το πώς θα τονωθεί και πάλι η αγορά, θέτοντας επί τάπητος ένα πλαίσιο έξι βασικών προτάσεων. “Οι προτάσεις αυτές πιστεύουμε ότι θα δώσουν μία νέα πνοή σε μια αγορά την οποία θεωρούμε απολύτως καθοριστική για να συνεισφέρει στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Για αυτό και το ζήτημα της αγοράς ακινήτων στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα”, είναι η οπτική της οδού Πειραιώς, που δεσμεύεται για:
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
– Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.
– Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
– Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
– Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.
– Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa & νομοθεσία nom/dom).
Όσον αφορά στο αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν, σε όλους τους τόνους, ότι σε καμία περίπτωση δε δεσμεύεται από αυτό.
“Η κυβέρνηση μιλάει για ένα σχέδιο, το οποίο δόθηκε απευθείας στους δανειστές, αλλά κρατείται μυστικό. Οι Έλληνες, τους οποίους πρωτίστως αφορά, δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικό. Η κυβέρνηση δεν τολμά να το δώσει στη δημοσιότητα, παρότι την έχουμε καλέσει να το κάνει άμεσα. Φτιάχνει ένα σενάριο, σε ένα κλειστό γραφείο υπουργού χωρίς να μπαίνει σε κανένα πολιτικό, κοινωνικό και επιστημονικό διάλογο… Το σχέδιό για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι οι αποκρατικοποιήσεις με το σταγονόμετρο. Δεν μπορεί να είναι μια κατάσταση όπου θα στερείται ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος και το τελευταίο ευρώ για να συντηρείται ένα ογκώδες Κράτος. Σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία δεν δεσμεύεται από αναπτυξιακά σχέδια τα οποία συντάσσονται εν κρυπτώ και τα οποία ενδεχομένως να αποτυπώνουν και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν την οποία πρεσβεύει η ίδια”, σχολιάζουν “γαλάζιες” πηγές.
Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταθάκης: Είναι δεδομένο πως ο Α. Τσίπρας θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ

Σημείωσε ότι η συνάντηση με τον ΣΕΒ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα καθώς τέθηκαν σημεία που χρειάζεται ευρύτερη συσπείρωση ανθρώπων, φορέων και θεσμών για να υπάρξει ανασυγκρότηση της χώρας. «Δεν υπάρχει χώρος για φοροελαφρύνσεις, με το να τηρεί κατά γράμμα η κυβέρνηση το μνημόνιο», σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής του[…]

Περισσότερα »

Όπως οι χειροβοβίδες κρότου – λάμψης έτσι και ο πρωθυπουργός

Του Χάρη Παυλίδη… Τον άκουσα τον πρωθυπουργό να κατακεραυνώνει την αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επιστροφή των αναδρομικών, και ειλικρινά σχηματίσα

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *