Το προσχέδιο νόμου για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο

Το προσχέδιο νόμου για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο, παρουσίασε σήμερα Δευτέρα σε τηλε-διάσκεψη προς τους περιφερειάρχες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Ο κ. Πλακιωτάκης στην διάρκεια της διάσκεψης τόνισε ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ενεργό συμμετοχή των περιφερειαρχών στην συζήτηση επι του προτεινόμενου θεσμικού πλαισίου σε πρώτο χρόνο και πριν αυτό τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθ’ ύλην αρμόδιος για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Συνεπώς, πρόσθεσε, η παρουσία των Περιφερειών στoν σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας νέας ολιστικής προσέγγισης αναφορικά με την θαλάσσια πολιτική του νησιωτικού χώρου είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Όλοι μας, συνέχισε, πρέπει να προσεγγίσουμε τις πτυχές και την φιλοσοφία της νέας αυτής πολιτικής με διάθεση καλόπιστης κριτικής και με κατανόηση των πραγματικών σύγχρονων θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων που ενσωματώνει.

Αποτελεί, πρόσθεσε, μείζονα στόχο η ανάδειξη και η υλοποίηση μιας νησιωτικής πολιτικής που αναγνωρίζει τις εγγενείς χωρικές και περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, αλλά και τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του πολυνησιακού χαρακτήρα της χώρας μας.

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε πως ο διάλογος και η στοχευμένη διαβούλευση θα συνεχιστεί και με φορείς του Πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης και την ΚΕΔΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στους Δήμους μικρών νησιών για τους οποίους λαμβάνεται ειδική μέριμνα στο πλαίσιο της νομοθετικής παρέμβασης.

Οι περιφερειάρχες αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Πλακιωτάκη επι του θέματος αυτού και δεσμεύθηκαν να μελετήσουν με προσοχή τις προτάσεις του και να επανέλθουν με συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

Στην διάσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κουτουλάκης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Tο μέλλον της Ευρώπης δε μπορεί να δομηθεί με τείχη…”

Την ενίσχυση χωρών που δέχονται μεγάλο κύμα προσφύγων όπως η Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και τόνισε παράλληλα πως το μέλλον της Ευρώπης δε μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, ανάμεσα σε Ουκρανία, Λιβύη και Συρία υπογράμμισε ο[…]

Περισσότερα »

Η επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία κρίνει την επόμενη

Toυ Χάρη Παυλίδη… Σε μερικές ώρες από τώρα η Νέα Δημοκρατία θα έχει νέα ηγεσία. Και το πλέον βέβαιο είναι ότι από τη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος, είτε είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βάλει… περισσότερο Κέντρο στη Κεντροδεξιά. Η ακριβής “δοσολογία” θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *