Το θέμα των «διαβατηρίων» εμβολιασμού που θα επιτρέπουν σε πολίτες της ΕΕ να ταξιδεύουν ελεύθερα από τη μία χώρα στην Ελλάδα, τίθεται σήμερα προς συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου για μια ακόμη φορά οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών φαίνεται αν «προσέχονται» χωρίς ξεκάθαρη κοινή γραμμή.
Το ζητούμενο είναι σαφώς να μπορέσει να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση για το ευρωπαϊκό αυτό πιστοποιητικό, ζήτημα το οποίο έχει αναδείξει ιδιαίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα οι αποφάσεις να ληφθούν γρήγορα καθώς ο χρόνος πιέζει.
Και πιέζει γιατί κατά πρώτον το όλο εγχείρημα- εφόσον υπάρξει συμφωνία- θα αφορά δυνητικά περισσότερα από 445 εκατ. πολίτες ενώ θα απαιτηθούν και συμφωνίες για την αναγνώριση του πιστοποιητικού και από τρίτες χώρες ενώ παράλληλα ο χρόνος πιέζει και σε ό,τι αφορά τους κλάδους της οικονομίας που εξαρτώνται από τις μεταφορές.
Πρωτίστως δηλαδή οι τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού (και κατ΄ επέκταση της εστίασης κ.ο.κ) που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία.
Δεδομένου ότι διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε εφόσον τρέξουν τα εμβολιαστικά προγράμματα να μην χαθεί λόγω τεχνοκρατικών διαδικασιών η θερινή τουριστική σεζόν.
Ειδικότερα το θέμα της τουριστικής κίνησης και της κατά το δυνατόν πιο απρόσκοπτης δυνατότητας προσέλευσης τουριστών, αφορά φυσικά πρωτίστως τη χώρα μας όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως π.χ την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Το ΑΕΠ όλων αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα στον τομέα τουρισμού και ήδη έχουν στερηθεί πολλά.
Επίσης όμως και άλλες χώρες με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες επιθυμούν να υπάρξει άμεσα μια επανεκκίνηση στις μεταφορές πάντα…εμβολιασμών και πανδημίας θέλοντος.
Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα.
Ήδη κάποιες χώρες όπως κατά πληροφορίες η Γαλλία και η Γερμανία εγείρουν προβληματισμούς για το κατά πόσο η απαίτηση επίδειξης ενός τέτοιου «διαβατηρίου» εισάγει μια ντε φάκτο υποχρέωση των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι μια έννοια που δεν υπάρχει στην Ευρώπη, αλλά και κατά πόσο εισάγει επίσης παράνομες διακρίσεις.
Μεγαλύτερο δε είναι το πρόβλημα σε χώρες που στο παρελθόν έχουν δει να φουντώνουν αντί-εμβολιαστικά κινήματα και ουδείς μπορεί να γνωρίσει τι επιλογές θα κάνουν οι πολίτες τους και σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για την Covid-19. Ακόμη όμως και πέραν του αντί-εμβολιαστικού κινήματος είναι γνωστό πως σε μια μερίδα των πολιτών υπάρχει και ένας σκεπτικισμός ή κάποιοι επιθυμούν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους.
Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι ενώ οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία και με φορείς όπως ο ΠΟΥ, ο ΟΟΣΑ και η ΙΙΑΤΑ προκειμένου να συμβάλουν στον διάλογο.
Newsrooom, Κανάλι Ένα 90,4 FM, Κατ.Πρίφτη