Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας κατηγορεί την Ουκρανία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία κάνει αναφορά Έκθεση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας ενώ παράλληλα κατηγορείται η Ουκρανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ηρωοποιήσει τους συνεργάτες των Ναζί κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
«Συνεχίζεται η παραποίηση της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, η ενοχοποίηση και η ηρωοποίηση των Ουκρανών δωσίλογων, που συνεργάζοντανμε τους ναζιστές» αναφέρεται στην Έκθεση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζεται : «Ως «αγωνιστές για την ανεξαρτησία» παρουσιάζονται οιμαχητές των ουκρανικών εθνικιστικών στρατιωτικών σχηματισμών εποχής τουπολέμου – της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και του Ουκρανικού Επαναστατικού Στρατού (UPA), καθώς και οι αρχηγοί τους. Σε κάποιες περιοχές οι αρχές αποφάσισαν τη χρήση των συμβόλων των Ουκρανών εθνικιστών παράλληλα με τα εθνικά σύμβολα»

Ειδικότερα στη σχετική Έκθεση σημειώνονται τα εξής :

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2019 με τη Διάταξη υπ. αρ. 2364 του Ουκρανικού Κοινοβουλίου στο Ημερολόγιο των σημαντικών ημερομηνιών του 2020 συμπεριελήφθησαν οι επέτειοι πολλών δωσίλογων των ναζιστών. Το Υπουργείο Παιδείας απαίτησε την ανάκληση του τιράζ σχολικού εγχειριδίου Ιστορίας επειδή περιείχε πληροφορίες για τη συνεργασία του διοικητή του UPA Ρ. Σουχέβιτς με το γερμανικό ναζιστικό στρατό.

Κάθε χρόνο, την 1 η Ιανουαρίου (τα γενέθλια του αρχηγού της OUN Σ.Μπαντέρα) και στις 14 Οκτωβρίου (η ημερομηνία ίδρυσης του UPA) σε κάποιες πόλεις της χώρας από τις ριζοσπαστικές εθνικιστικές οργανώσεις «SVOBODA» («Ελευθερία»), «C14», «Δεξιός Τομέας», OUN διοργανώνονται πομπές με δάδες.
Κατά τη γνώμη των σημερινών αρχών της Ουκρανίας, αυτές οι εκδηλώσεις ανταποκρίνονται πλήρως στους στόχους της εθνικής πολιτικής. Σε κάποιες από αυτές τις οργανώσεις παρέχεται κρατική στήριξη.  «Το γεγονός ότι οι ουκρανικές αρχές χρηματοδοτούν κρυφά τις ακροδεξιές εξτρεμιστικές δομές υπό τη μορφή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κατέδειξε η οργάνωση «Bellingcat». Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν επίσης να ανεγείρουν μνημεία και να τοποθετούν μνημειακές πλάκες προς τιμή των μαχητών UPA – OUN και να αποδίδουν φόρο τιμής στους εν ζωή πρώην ναζιστές» αναφέρεται στην Εκθεση.

Το Μάιο του 2020 η εταιρεία «Starni Games» στο Κίεβο παρουσίασε παιχνίδι για PC με τίτλο «Strategic Mind: Blitzkrieg», όπου οι παίκτες διοικούν ναζιστικές μονάδες, ένας από τους σκοπούς των οποίων είναι η κατάληψη της Μόσχας, και σε περίπτωση νίκης, οι ναζιστές παρελαύνουν στην Κόκκινη πλατεία.

«Οι εθνικιστικές οργανώσεις, όπως «Δεξιός Τομέας», «Εθνικό Σώμα», «Ελευθερία», δρουν ανενόχλητες στην Ουκρανία. Οι συγκεκριμένες οργανώσεις
εκπροσωπήθηκαν στο Κοινοβούλιο από τους αρχηγούς τους, τον Ντ. Γιαρός, τον Α. Μπιλέτσκι και τον Α. Ιλιένκο. Υπήρχαν περιπτώσεις συμμετοχής των εθνικιστών στα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας. Μία από αυτές ήταν ο διορισμός στις 8 Φεβρουαρίου του 2017 του πρώην νεοναζί ακτιβιστή και μαχητή
της «Αζόφ», Β. Τρογιάν, στη θέση του Υφυπουργού Εσωτερικών. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης «С14» Ε. Καράς ήταν μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου στο Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας» αναφέρεται στην Έκθεση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζεται : «Νιώθοντας την ατιμωρησία τους, οι δεξιοί ριζοσπάστες χρησιμοποιούν ευρέως βία και μεθόδους εκφοβισμού κατά των πολιτικών αντιπάλων, προασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων»

Στις 23 Μαΐου του 2020 στο Κίεβο οι ριζοσπάστες του «Εθνικού Σώματος» επιτέθηκαν στα γραφεία του κόμματος «Αντιπολιτευτική πλατφόρμα», που αντιτίθεται στην ηρωοποίηση
των ναζιστών και στην ξενοφοβία.

Στις 27 Αυγούστου στην περιοχή του Χάρκοβο οι ριζοσπάστες πραγματοποίησαν ένοπλη επίθεση κατά του μινιμπάς που μετέφερε τους οπαδούς του κόμματος: οι ναζιστές ακινητοποίησαν το όχημα, άνοιξαν πυρ με τραυματικά όπλα κατά των επιβατών του και ύστερα τους χτυπούσαν ανελέητα με μπαστούνια μπέιζμπολ.

«Στη χώρα ανενόχλητα λειτουργεί ένα μέσο ενημέρωσης, που παραβιάζειαπροκάλυπτα το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Πρόκειται για το σκανδαλωδώς γνωστό σάιτ «Mirotvorets» («Ειρηνοποιός»), όπου δημοσιεύονται τα παρανόμως συγκεντρωμένα προσωπικά δεδομένα Ουκρανών και ξένων πολιτών, που αποκαλούνται «σεπαρατιστές» ή «εχθροί της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένων των ρεπόρτερ, πολιτικών, πολιτιστικών φορέων. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν η δημοσίευση το 2015 των προσωπικών δεδομένων, ακόμα και της διεύθυνσης της
οικίας, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Ο. Μπουζινά, που δολοφονήθηκε αμέσως μετά από αυτή τη δημοσίευση στο συγκεκριμένο σάιτ».

Πίεση στα ΜΜΕ

«Η πίεση στα ΜΜΕ ολοένα και αυξάνεται, αναφέρεται, καθώς από το Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2020 το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ) κατέγραψε 152 περιπτώσεις παραβίασης δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, εκτων οποίων: παρεμπόδιση εκτέλεσης καθηκόντων – 82 περιπτώσεις, απειλές -17 περιπτώσεις, ξυλοδαρμοί – 15 περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Δείκτη σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων της Ουκρανίας», μέσα στους εννέα μήνες του 2020 έλαβαν χώρα 56 περιπτώσεις σωματικών επιθέσεων κατά των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

Η εισαγωγή στη χώρα βιβλίων από τη Ρωσία με έγκριση

« Από το Νοέμβριο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020 δε δόθηκε καμία τέτοια έγκριση. Στην Έκθεση του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Χώρος Πολιτών και θεμελιώδεις ελευθερίες την παραμονή των προεδρικών, κοινοβουλευτικών και τοπικών εκλογών στην Ουκρανία 2019-2020» σημειώνεται, ότι στη χώρα παρακολουθείται «η τάση βίαιων επιθέσεων και πράξεων εκφοβισμού» κατά των δημοσιογράφων,ακτιβιστών της Κοινωνίας των πολιτών και πολιτικών αρχηγών.

Μέρος της πολιτικής του Κιέβου απέναντι στις εθνικές μειονότητες, δηλαδή, βίαιας ουκρανοποίησης, αποτελούν οι διακρίσεις εις βάρους του σημαντικού μέρους του πληθυσμού για λόγους γλώσσας. Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2020, τα μαθήματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ουκρανίας πρέπει να παραδίδονται μόνο στα ουκρανικά. Ο νόμος παραβιάζει τα γλωσσικά δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών της Ουκρανίας. Η ρωσική γλώσσα, που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του, υφίσταται διακρίσεις».

Τέλος αναφέρεται ότι «το Δεκέμβριο του 2019 η Επιτροπή της Βενετίας έχει δημοσιεύσει την Έκθεσή της σχετικά με το νόμο «Περί της εξασφάλισης της λειτουργίας της ουκρανικής γλώσσας ως κρατικής», επισημαίνοντας, ότι ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ουκρανίας. Οι εμπειρογνώμονες έχουν υπογραμμίσει, ότι η γλωσσική πολιτική της χώρας αποτελεί πηγή διαρκούς διεθνικής έντασης, που καθιστά αδύνατη την επίτευξη της ειρήνης και της αρμονίας στην κοινωνία. Οι νομοθετικές αλλαγές στον τομέα χρήσης των γλωσσών, που θίγουν τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, δέχτηκαν κριτική από τα ευρωπαϊκά κράτη».

Θρησκευτικές διώξεις

«Συνεχίζεται η πολιτική διωγμών κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (μεγαλύτερης θρησκευτικής οργάνωσης της Ουκρανίας, στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκονται πάνω από 12 χιλιάδες ενορίες), με τη συνδρομή των ειδικών υπηρεσιών. Δε σπανίζουν οι περιπτώσεις, όταν στηνκατάληψη των ναών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Οι ουκρανικές αρχές ενθαρρύνουν παρασκηνιακά τις εξτρεμιστικές οργανώσεις να ακολουθούν αυτή τη γραμμή.

Γνωστές είναι πολλές περιπτώσεις, όταν οι αρχιερείς της ΟρθόδοξηςΕκκλησίας της Ουκρανίας καλούνταν για «συζήτηση» στην Ασφάλεια της Ουκρανίας, όπου τους κρατούσαν με διάφορες προφάσεις και τους έκαναν έρευνα.

Σε κάποιες περιοχές της χώρας οι ειδικές υπηρεσίες έκαναν μαζικές έρευνες σε ναούς και σε οικίες των ιερέων. Κατά την περίοδο 2016-2019 καταγράφηκαν αρκετές περιπτώσεις βίαιων καταλήψεων των ναών, πράξεων βανδαλισμού, εμπρησμού, ληστείας, φθοράς της εκκλησιαστικής περιουσίας, σωματικής βίας κατά του κλήρου και του ποιμνίου, εκφοβισμού τους, συχνά με συμμετοχή των ριζοσπαστικών στοιχείων».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλείται εκτάκτως για την Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 18.30 ώρα Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσει τις επιδρομές που εξαπέλυσαν χθες οι ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, τρεις ημέρες μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ. Η Ρωσία, κυριότερη σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης μαζί με το Ιράν, ζήτησε[…]

Περισσότερα »

Ελεύθερος χωρίς κατηγoρίες αφέθηκε ο Τζέρι Άνταμς

Ελεύθερος και χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του αφέθηκε ο ηγέτης του κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας το απόγευμα της Κυριακής, έπειτα από τέσσερις ημέρες ανακρίσεων. Ο Τζέρι Άντας συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο της έρευνας για την απαγωγή και τη δολοφονία[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *